На прага на нова COVID вълна: Подценяват ли младите опасността?

България продължава да е на последно място в ЕС по ваксиниране
Обновена: 31 юли 2021 18:52 | 31 юли 2021 18:40, Красимир Ангелов
201

Ръст на случаите на заразени с Ковид-19 у нас. Положителните проби са вече 1,5% от направените тестове, а само в две области на страната няма новорегистрирани.

Новата вълна на коронавирус се очаква съвсем скоро.

"Оказа се, че Делта вариантът е костелив орех. Доста бързо и широко се разпространява. Неприятното при него е, че заразява повече хора, отколкото Алфа вариантът. Относително се фокусира върху младите хора, защото възрастните са ваксинирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността и остават непокрити. Нямат ваксина, а ако не са преболедували - нямат никакъв имунитет", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Още по темата
България продължава да е на последно място в Европа по ваксиниране. Предстоящият месец август трябва да бъде използван за имунизация на колебаещите се хора, за да може преди есента повече хора да имат защита.

"Никоя ваксина не е 100-процентова. Има известен процент, който не може да се покрие. Това се дължи на имунния отговор при хората, защото не при всички той е достатъчно добър. И второ - имунитетът е добър първите шест месеца, след това започва да намалява", допълни тя.
 
Преди седмица стана ясно, че първият етап от тестовете за ново лекарство за Ковид-19 е завършен. То е ефикасно при по-леки случаи или умерено тежки, но не е достатъчно за лечение на тежките.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не я подценяват, а я оценяват много добре. А тя е изключително ниска и не е по-голяма от заразяването с кой да е грип от миналото.
13
2
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Ето така и Бойко Борисов ще повлече съвсем скоро фигурант - фашиста румен радев и последният ще му играе кючек по cици докато Деса Мерцедеса със забит в земята крак пляска като падишах и свири с пръсти от време на време!
12
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсздравен министър антиваксър какво очаквате? С президент антиваксър какво друго очаквате? С партията спечелила изборите ИТН, които се подиграват на вируса и дори се гаврят с Мутафчийски - плаче какво очаквате? Просm народ-слаба държава.
11
6
 
39
 
! Отговори
ПСР ТЕСТА преди 2 години
Центърът за предпазване от болести на САЩ издаде нареждане след 31 Декември 2021 всички лаборатории да се запасят с тестове, които могат да разграничат КОВИД от грип А и Б. Какво значи това - До сега изпалзваните тестове не разграничаваха КОВИД от грип!!!! Разбирате ли защо изчезна грипа? Разбирате ли защо полозителните тестове сега се увеличават, а реално болните намаляват? Защото са с грип. НИКАКВИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ В БЪЛГАРИЯ! СТОП НА МОДИФИЦИРАНЕТО НА ХОРА!
10
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маосвката млади ги интересува САМО И ЕДИНСТВЕНО как и с какво да се надрусат, напият, задоволят най - елементарните си нужди - хранителни, отделителни и размножителни. За вируса те са убедени, че ги шантажират, има световна конспирация, такъв вирус няма, има някакво грипче, но няма проблем, а ваксините са, за да ги чипират и да ги следят, тъй като те са крайно ценни и полезни за обществото. Най - често такива млади гласуват за ИТН и чака - рака месията, бивш мартеничар и хомо - славиН трифонов!
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 - по-скоро необразован и суеверен (двете вървят ръка за ръка).
8
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Среден процент ваксинирани в ЕС - 70%, в България - 16%. При положение че България е на второ място по смъртност от тоя вирус в света. Еми ***, ***, недоверчив, мнителен, д*билен, странен народ сме си и това е.
7
22
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
"Подценяват"??? Че то за да подцениш нещо, трябва да имаш все пак някаква мозъчна дейност. Новите поколения са направо като извадени от заведения за хора със специални нужди...
6
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще мра от ваксината или вируса за мен разлика няма,такаче и мутация бета да дойде..ваксина ЙОК!!
5
11
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
БРАВО!
4
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще хукнете на есен да се ваксинирате , ще изкапете от вируса, щото ще е късно, и ще обвинявате ваксините. Толкова сте предвидими и жалки!!
3
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подценяват и се подиграват. Преди 2 часа бях в магазин Пепко в Пловдив. Един мъж без маска отиде до касата. Когато го помолиха да сложи маска той изпадна в нервна криза и започна да крещи неадекватно и да вика на касиерката маската ще ти я навра в зад..... ка. Момичето онемя. Хората се разбягаха на различни страни, за да не станат свидетели на сбиване. Хванах го за яката и го изхвърлих от магазина. Нищо не се спазва. Майтап им се струва на много от хората.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не подценявам нищо,защото просто НЕ ме интересуват Ковид вълните!!
1
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се подценява, или надценява нещо, дето го няма.