На прага на нова COVID вълна: Подценяват ли младите опасността?

България продължава да е на последно място в ЕС по ваксиниране
Обновена: 31 юли 2021 18:52 | 31 юли 2021 18:40, Красимир Ангелов
201

Ръст на случаите на заразени с Ковид-19 у нас. Положителните проби са вече 1,5% от направените тестове, а само в две области на страната няма новорегистрирани.

Новата вълна на коронавирус се очаква съвсем скоро.

"Оказа се, че Делта вариантът е костелив орех. Доста бързо и широко се разпространява. Неприятното при него е, че заразява повече хора, отколкото Алфа вариантът. Относително се фокусира върху младите хора, защото възрастните са ваксинирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността и остават непокрити. Нямат ваксина, а ако не са преболедували - нямат никакъв имунитет", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Още по темата
България продължава да е на последно място в Европа по ваксиниране. Предстоящият месец август трябва да бъде използван за имунизация на колебаещите се хора, за да може преди есента повече хора да имат защита.

"Никоя ваксина не е 100-процентова. Има известен процент, който не може да се покрие. Това се дължи на имунния отговор при хората, защото не при всички той е достатъчно добър. И второ - имунитетът е добър първите шест месеца, след това започва да намалява", допълни тя.
 
Преди седмица стана ясно, че първият етап от тестовете за ново лекарство за Ковид-19 е завършен. То е ефикасно при по-леки случаи или умерено тежки, но не е достатъчно за лечение на тежките.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
9
 
! Отговори
Гларус преди 2 години
И нека чуем експертното мнение на пешо охраната от люлин 6...
33
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно младите се усетиха веднага, че пандемията е измама. Имат други източници на информация, по - умни са от старото поколение. Ако не бяха младите да алармират за измамата, до сега 99 % от българите щяха да са ваксинирани.
32
27
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Решението е просто - който не се ваксинира, после да не търси лекарска помощ, ако се зарази и получи усложнения. Подписва просто едно заявление и готово. Не стига, че държавата едва издържа, ами и ще хаби ресурси за някакви индивиди, които със ставането сутрин се чудят за какво да мрънкат. Това поведение е характерно за деца до около 13-14 години, не за 20-30-40 годишни.
31
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва цирка пак
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе индийски вариант. Много преди тях са го открили още античните македони
29
9
 
10
 
! Отговори
izh преди 2 години
Да ама на държавно ниво имаме доц. Мангъров и добре платени медии пропагандиращи псевдо наука от соц. тип. После някой бил виновен
28
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва нова мутация от Индия, делта +. Ваксините действат. Но колкото повече болни, толкова повече мутации. бг антиваксъри явно искат да допринасят, към възникването на новите мутации. Гордейте се с тесногръдието си и глупостта си.
27
1
 
3
 
! Отговори
До до 10 преди 2 години
Ти за млад ли се взе бе, пенсия на трицифрена заплатка и куп кредити зад превития гръб с необратими изкривявания?
26
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се, че делта варианта е много заразен от април е тук и още чакаме делта вълната.
25
10
 
17
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
МАЛИЙ смятай това младите ако се разболеят от грип. То температура, хрема. Подценяват явно опасността от съчинени несъществуващи варианти на китайския ковигрип, който всъщност е всеки друг грип, обаче прекръстен. Треперете млади
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние и по доходи сме последни, ама не карате хората на сила да взимат по 10 хиляди евро заплати, че да имат високстандарт на живот и да живеятпо-дълго.
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При оригиналния щам кофата се рита с левия крак. А при делта варианта с десния .
22
18
 
5
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Младите са затъпели от всякъде.ДА МРЪТ.и без това няма никаква полза от тях.
21
3
 
16
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
До 12 те да имат късмет да ни задължават, тогава ще видиш що е бой на депутати в парламента. Но за щастие си прав повечето от сегашните политици не обявиха био война на народа си. Нямат и наличния ресурс да го направят, дори полицаи и военни не искат да ги тровят.
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази тетка изглежда много продажна.
19
5
 
12
 
! Отговори
Alkatras преди 2 години
Пропагандата продължава!!!!!! Професорката да поясни, защо хората доброволно да се осакатяват и информацията, която се посочва във всички листовки за субстанциите:"....интрамускулно инжектиране, за предпочитане в делтоидния мускул в горната част на ръката...""Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема разрешаване под условие.
18
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подценяват, защото сега е модерно да си ***. Само че модите идват и си отиват, а тАпотията остава за цял живот. Като спре да е модерно, ще е интересно тези "младите" (по-скоро ***) на кого ще реват.
17
4
 
18
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Защо лъжеш б е на второ място??? При 16 процента както казваш тук почти няма заболели100-200!!!!!!!!! А при много голям процент ваксинирани в другите държави има много с вируса!!!!!!!!!!!
16
4
 
28
 
! Отговори
ДО 10 преди 2 години
Моля, ваксинирай се и прави със себе си, каквото искаш. Не забравяй, че ваксинираните разнасят заразата. Това е факт, който е доказан. Остави младите хора да живеят.
15
23
 
7
 
! Отговори
зиби преди 2 години
Нали ги гледам в метрото, движат се без маски и го приемат като някакъв вид бунтарство това. Лошото е че те няма да страдат от този вирус, техните баби и дядовци ще ***.