Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни

Сега бил моментът за ваксина, през есента щяло да е рисково
Обновена: 3 авг 2021 08:36 | 3 авг 2021 08:36, Камелия Цветанова
293
Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни
Снимка: БГНЕС

Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите, коментира пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев - консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

Още по темата

В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират, призова той.

Кантарджиев добави, че през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково.

"Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят", каза той и отново повтори: "Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което ни предстои", каза той.

Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София - в "Младост" и в "Христо Ботев". Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н., коментира Кантарджиев.

С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете, каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре - рискува здравето на хората, повтори още проф. Кантарджиев.

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, каза още той, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Но при нова мутация, имаме договор със "Пфайзер" за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти.

Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платен пропагандатор е лицето Кантарджиев
120
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
160 Чети бе! Спри да обиждаш хората и чети. Информирай се. Защото заради такива като тебе, дето все обиждат, червените ще ни заробят в такъв тоталитаризъм, че няма да можеш да прочетеш и ред от чужди издания. Чети и виж, че в БГ е тотално информационно затъмнение. Никой не застава в чужбина с името и лицето си, ако знае че говори глупости. Виж колко лекари с доказателства скочиха срещу ваксините именно в САЩ. И това го пускат в CNN,телевизията подкрепяща Байдън. Не е фейк, който цели дезинформац
119
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десен да гласува за ГЕРБ е смешно.ГЕРБ са лява партия.
118
9
 
6
 
! Отговори
до 159 преди 2 години
Аз не съм против избора ти да не се ваксинираш, но съм против дезинформацията ти. Какви ли не локуми разтегна. Франция било така, а после било не знам си какво, после чалгарски патриотизъм... А с ГЕРБ уби рибата :D Ох, рибке! Господи, помилуй!
117
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 153 Първо имам 2 деца, второ съм гласуваща за ГЕРБ, трето знам достатъчно езика за да чета информацията от първоизточника и 4то, това че съм дясна не значи че се подчинявам сляпо на лозунга "*** се набоди". Аз съм свободен човек. Имам правото на избор. Имам правото да откажа ваксини, които са опасни за децата ми. И имам правото да скоча срещу всеки, който ги поставя в опасност. Ако си десен наистина ще уважаваш свободното право на хората да решават сами! Това значи демокрация!
116
2
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Този, си знае само едно. Ще престане да подлъгва хората, когато някой му изчегърта мустаците с раш пила
115
1
 
6
 
! Отговори
до 156 преди 2 години
Май е нужно да ти се обясни като на човек с липса на когнитивни възможности. Захар, алкохол, цигари, консерванти, оцветители = хронично възпаление и инсулинова резистентност. От там с години се уврежда цялото тяло и накрая умираш от рак или проблеми със сърдечносъдовата система. Диабетът е само бонус. Виж в нета Стен Екбърт - швед, олимпиец, на 56 години, изглежда по- млад от 30- годишните тук.
114
6
 
9
 
! Отговори
До бай Генчо преди 2 години
Бай Генчо какво яде си е негов избор и отговорност, това да не те вълнува. Но когато караш бай Гено да се евтаназира на своя отговорност чрез инсултче или инфарктче след около 6 месеца, тогава Генчо има право да откаже.
113
3
 
8
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Абе ОНЗИ Я СЕ ВИЖ В ОГЛЕДАЛОТО БЕ - ЧИСТА ПРОБА МЕНТЕ !?!?!?! Махайте ги тези дърти пъстърми - младите са ход !!!!
112
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом си подписал, че си съгласен със страничните ефекти, значи си поел риск за тях и ще си плащаш сам. Ето за това ви карат да подписвате. Защото ако не знаете за риска, фирмата производител е длъжна да ви заплати болнолечението, от възникнал рак например. Но с подписа си, вие освобождавате фирмата от тази отговорност и я прехвърляте върху себе си и касата на държавата. Т.е. върху всички нас.
111
2
 
5
 
! Отговори
до 151 преди 2 години
На патриотизъм ли го обърна? Я виж какво е патриотизъм! Ти колко време и средства вложи в запазването на културата ни? Ти колко деца гледаш? Ти въобще имаш ли някаква култура, или си поредния псевдо-патриот чалгар?
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За краденето на ваксини по себе си ли съдиш?
109
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
135 в България винаги е имало такива като тебе! Ако ги нямаше, щяхме да се освободим от османлиите още 1778, а не 100 год след френската революция. С нищо не си по-добър от предците си предатели. Но спи спокойно. Нали си вакснат, бесмъртен си. Остави ни нас смъртните да си мрем по наше си усмотрение. Ще се борим за свободата си и не ни пука за мнението на угодниците на властта. Винаги ви е имало, очевидно винаги ще ви има. За щастие, нас също винаги ще ни има.
108
6
 
6
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До KromЗдравено осигурен и си плащаш осигуровките - добре дошъл да се ваксинираш с БЕЗПЛАТНА ваксина, т.е да намалиш риска да не се стига до болница. Плащаш осигуровки за да ти покрият лечение което не зависи от теб и там където не си могъл да намалиш риска. Другото се казва "морален опасност" и е супер нечестно (пък и малко инфантилно) спрямо останалите, ти умишлено да поемаш риск (като не се ваксинираш) и после да искаш безплатно лечение от НАШИТЕ здравни осигуровки...
107
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ги събират от събота неделя,в понеделник ги обработват ПСР-ите и във вторник 15 000 теста пишат,че са направили.Веднага тръбят-СКОК! И почва паниката!
106
6
 
8
 
! Отговори
Бай Генчо преди 2 години
Бай Генчо пие по половин кило ракия и яде по половин кило захар на ден. Купува си евтини храни с много химия. Пуши евтини тежки цигари, не спортува, пълен е, с инсулинова резистентност. Вероятно има калциране на аортата и е в предиабетно състояние. Но се притеснява, че от ваксината щял да има онкологично заболяване. Генчо, сам си си заслужил последното място в ЕС. За всичко сам си си виновен.
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами щом Боко правеше шоу с ваксини, смятайте колко пари е краднал и как мисли да се прави на излъган от ЕС. Явно смята, че народа ще го съжали щото е набоден!
104
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така ли сте го планирали?
103
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново слънце дето предлага сами да си плащаме ако се разболеем от ковид, да му кажа че няма и 0,2% от болните които стигат до хоспитализиране. Но ако тая ваксина е това дето явно е, сред 5 години ще има доста лекували се от рак. Да те питам слънчице, ще си плащаш ли сам химиотерапия и десетките изследвания всеки месец? А хапчетата за раково болни? За тях пари без касата ще искаш ли? Защото ако си готов да си пращаш, няма проблем. Всички да подписваме декларации за отказ от лечение тогава.
102
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus! Ваксинираните са подписали информирано съгласие и трябва да си поемат всички разходи по лечението отбтук нататък. Лесно ще ги разпознаят защото имат сериен номер като овцете.