Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни

Сега бил моментът за ваксина, през есента щяло да е рисково
Обновена: 3 авг 2021 08:36 | 3 авг 2021 08:36, Камелия Цветанова
293
Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни
Снимка: БГНЕС

Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите, коментира пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев - консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

Още по темата

В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират, призова той.

Кантарджиев добави, че през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково.

"Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят", каза той и отново повтори: "Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което ни предстои", каза той.

Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София - в "Младост" и в "Христо Ботев". Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н., коментира Кантарджиев.

С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете, каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре - рискува здравето на хората, повтори още проф. Кантарджиев.

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, каза още той, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Но при нова мутация, имаме договор със "Пфайзер" за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти.

Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
4
 
! Отговори
до 137 преди 2 години
А ти защо не отиде, да ги изброиш сам? Ако не можеш да си го позволиш, пусни един DMS, ще ти пратим няколко SMS-а.
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей хем го пенсионираха хем пак дрънка бай Шиле.Ама какво се чудя и той е като Бойко нали му слугуваше.Герберастите не разбраха,че свърши тяхното!
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 117 Итресена как са изброили 14000 а не 1400000? Всичко е за заблудените.
98
1
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До CriticusMagnus - дали? А защо съм здравно осигурен и си плащам осигуровките?
97
2
 
3
 
! Отговори
до 132 преди 2 години
Първо били цяла Франция, обаче не било, а много малък процент от цяла Франция. После бастилии палели. А утре ще дойдат извънземните и един мърмот ще завива шоколада в станиол. От 9 дерета вода, да!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А група на хората без основно образование и критично мислене ли?
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 130 : Ти къде в А група се вреш.
94
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой вярва ли че 15 000 човека вчера в жегата от 42 градуса са седяли на опашки да си правят ПСР? Някой от вас да си е правил ПСР вчера?
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
119 много добре ми се получава даже. Който трябва ще ме разбере.
92
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен болните са в интензивно отделение с тръба в гърлото.Другите лежат от страх,а докторите точат пътеката от тях.Заразените не ме интересуват.Има хора по 6-7 пъти се заразиха вече.Тестът е положителен ама не боледуват.
91
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера като е такъв зор за ваксиниране, защо правят коридори само в моловете в големите градове? Те старите хора в България живеят по селата и са с мизерни пенсии. Лекари там няма. Защо не направят зелени коридори в селцата, с линейката? Колко баби и дядовци от село ще отидат в мола? Явно не е голям зор да се ваксинират възрастните. Т.е. за какво спасяване на групи в риск говорим? Хората в риск не ги ваксинират! Факт. От което следва, че ни лъжат. Ама яко ни лъжат!
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като при нас, 200 наркомана и пияници, решиха че са цяла България.
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макарона ги провокира да се вдигнат с ид.иотските си заповеди. Той не е *** и знае какво ще последва. Ама тука сте прости голяма част от загрижените .
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според мен е по-честно на есен всеки сам да си плаща ваксините или лечението ако му се наложи да ходи в болница и не е ваксиниран!"//////A според мен е най-честно всеки сам да си плаща лечението, независимо дали е ваксиниран или не е ваксиниран. Ай да те видя сега. Логиката е същата.
87
4
 
23
 
! Отговори
равен аршин или...? преди 2 години
Шефката на фармацевтичния съюз я подгониха като първия престъпник от прокуратурата, че каза, че можело да има недостиг на лекарства, а тоя пенсионирания, оня математика, оня здравния инспектор, оня коремния хирург и разни други описват ежедневно апокалиптични картини, но за тях Гешев ни чул, ни видял, ни разбрал кви ги говорят.
86
2
 
5
 
! Отговори
до 118 преди 2 години
Нещо не ти се получава троленето, а?
85
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо протестират лекари във Франция???
84
11
 
6
 
! Отговори
до 116 преди 2 години
Четем: Общо население на Франция - 67 млн. Протестиращи - 200 хил. Общо население на Париж - 2 млн. Проотестиращи - 14 хил. Това цяла Франция ли е? Халюцинираш ли?
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111 чети бре! 24 Франс. Ако не знаеш френски има опция превод на страницата. Верно че превода е едно към гьотере, но ще схванеш идеята. И в СNN материала го има. Даже мисля, че е по-голям. Чети. Нали си умен.
82
13
 
3
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
"До изборите ще е цялата работа. Като минат изборите и всичко ще мине"- колко ги слушах и тия истории... Хората взеха ваксини - ваксинирай се, ваксинирай се, ваксинирай се... Никой не ще! Айде сега към края на месеца почва да им изтича годността. Сега нови ще вземаме - на по-скъпа цена! Щото още някой не разбрал. Според мен е по-честно на есен всеки сам да си плаща ваксините или лечението ако му се наложи да ходи в болница и не е ваксиниран! Той си е поел риска - той да си носи отговорността!