Коронавирусът провокира безсъние

Според д-р Чипев темпът на ваксинация трябва да се увеличи
5 авг 2021 10:50,
63

"Коронавирусът провокира безсъние, защото засяга нервната система. По време на сън мозъкът е по-активен, това е свързано с изграждането на паметта, както и на паметта в имунната система", обясни в ефира на Bulgaria On AIR пулмологът д-р Петър Чипев.

Според него увеличаването на новите случаи в страната се дължи на пътуванията в чужбина и идването на чуждестранни туристи у нас.

“Делта вариантът засяга организма по същия начин, както и предните варианти”, казва д-р Чипев.

Той вече има пациенти, които се оплакват от същите симптоми, които са типични за предишните варианти на вируса.

"На този етап изглежда, че протичането на заболяването не е по-различно като тежест. Води до продължителна температура, отпадналост и кашлица. Загубата на обоняние е за по-кратко време", поясни пулмологът. 

Още по темата
Д-р Чипев препоръчва няколко дни преди ваксинация и след нея човек да спи възможно най-много. Той цитира проучвания, според които 3-4 пъти по-силен и траен имунитет изграждат хората, които спят повече в дните около имунизацията.

Пулмологът е категоричен, че темпът на ваксинация значително трябва да се увеличи.

"Заболеваемостта не е пресечена в страните с висок процент на ваксинация, но смъртността е намаляла. При новата вълна във Великобритания, САЩ, Гърция има ниска смъртност. Ползата от ваксините не е толкова за ограничаване на разпространението на вируса, колкото за по-лекото преболедуване и спасяването на човешки животи", заяви д-р Чипев.

Медикът е обнадежден, че скоро в България може да започне да се прилага лечение с моноклонални антитела. Страната ни не беше включена в рамковото споразумение на ЕК с фирмата производител, но можем да сключим двустранен договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
13
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Какво безсъние? 3 климатика бичат денонощно, заради изкуствено създадената влага спя като упоен, все едно съм в тропик. Къде е този вирус и това безсъние?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се ваксинират всички лекари и сестри тогава да призовават другите да се ваксинират.
6
1
 
5
 
! Отговори
Ганьо не мое спи ако преди 2 години
комшията има повече пари от него.
5
0
 
17
 
! Отговори
Купените Медии преди 2 години
в България отразиха ли Изтеклите Договори на Пфайзер с Правителствена - има точка, която казва, правителството се задължава да промени всички действащи закони, които застрашават и не са в интерес на Пфайзер. Вие чули ли сте до сега подобна точка в договор между правителство и доставчик на каквото и да е, било то и медицински продукти?!
4
1
 
17
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Чипев? Е, прекалихте! ха-ха. Очаквайте Ваксинов, Гейтсов, Фаучев, Концлагеров и тнт.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чипев, а ти как ще спиш след тези приказки?!
2
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите не разбират. Каквото и да им говорят докторите , все тая . Всички ще теглим заради тях.
1
4
 
22
 
! Отговори
КОВИД Ваксина преди 2 години
Единственият Продукт на Който Купувачът дава Гаранция чрез Декларация, а не Продавачът-Търговец! Сори, поне аз, не съм такъм бу да ла!!