Може ли да се заразим с COVID-19 след имунизация и кога сме защитени?

Нужно е време за изграждане на ефективен имунен отговор
Обновена: 7 авг 2021 16:26 | 7 авг 2021 16:26, Ния Христова
136
Може ли да се заразим с COVID-19 след имунизация и кога сме защитени?
Снимка: БГНЕС
На въпроса можем ли да се заразим с COVID-19, след като сме се ваксинирали, отговарят от Министерството на здравеопазването.
 
Нужно е време за изграждане на имунитет и ефективен имунен отговор. Защитният отговор започва да се проявява след около 2 седмици от прилагането на първата доза при ваксините с двудозов прием, след което за определен период от време продължава да се усилва, обясняват от здравното ведомство.
 
След няколко седмици защитният отговор започва да избледнява. Затова се прилага втора доза, която консолидира имунния отговор за много по-продължителен период. Усилващият ефект на втората апликация се проявява също след около 1-2 седмици. Накратко, след първата апликация на ваксината е нужно време за изграждане на имунитет. В този период, ако вирусът циркулира в популацията, ваксинираният се намира в риск от инфектиране и разболяване.
 
При първата среща с антигена (в резултат на първата апликация на ваксината) около 50 процента от ваксинираните изграждат достатъчно добър имунитет, който да ги предпази от разболяване. След втората апликация този процент значително се повишава и достига 80-90 на сто, посочват още от МЗ.
Още по темата
 
Както пост-инфекциозният, така и пост-ваксиналният имунитет, осъществяват различна степен на защита - защита от летален изход, защита от хоспитализация поради тежко протичане на болестта, защита от разболяване, защита от инфектиране. Трябва да се прави разлика между инфектиране и разболяване. Положителен PCR резултат за SARS-CoV-2 означава инфекция с вируса, но все още не и разболяване. В резултат на инфекцията само някои ще развият и симптоми на COVID-19.
 
Нито една ваксина не работи на 100 процента за всеки, допълват от МЗ.
 
Случаите на разболяване след завършен имунизационен курс се обозначават с термина "пробив в защитата на ваксината" (breakthrough cases). Появата на пробиви зависи от три основни фактора:
 
1. От вируса - пандемичният вирус SARS-CoV-2, продължавайки да циркулира сред човешката популация, мутира до значими за общественото здраве варианти (алфа, бета, гама, делта и т.н.), които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор на гостоприемника.
 
2. От приложената ваксина - за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.
 
3. От индивидуалния имунен отговор - в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране. Съществуват и клинично здрави хора, които поради съпътстващо заболяване или генетична предразположеност не изграждат качествен имунен отговор. Нещо повече, с напредване на възрастта качеството на имунния отговор също отслабва. Продължителният прием на някои медикаменти като поддържаща терапия при определени заболявания също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор, добавят от Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Черно на бяло:ваксинираните се инфектират и имат пробив в защитата.Ще рече заразяват се и заразяват околните !!!И разбира се новите щамове правят пробиви в защитатаДнес в Израел-3000 новозаразени!
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел само 8% от болните да ваксинирани
111
2
 
5
 
! Отговори
Бг в чужбина преди 2 години
А кого за давам за пример? "Консултантите "от форума,които дори не могат да пишат правилно? В Дания общо жертвите на ковид са 2550. За разлика от бг , където са 18000! Нямаш си идея какъв стандарт и каква грижа за човека е в Дания, не си и сънувал такова ниво на здровеопазване!
110
3
 
3
 
! Отговори
До 135 преди 2 години
Точно тая извратена държава Дания, не ми я давай за пример. Там, още преди години, в обяви може да намериш предложение за секс с животно. И то напълно законно! Ваксинирали си децата, ***!
109
2
 
3
 
! Отговори
Парици за фармацифта преди 2 години
Целта е нова доза ваксина на всеки 3 месеца. Това са милиони, не милиярди печалба за фармацефтиката! Те и сега с тестовете печелят, но с ваксините бизнеса е още по-сладък. Ставате нещо като нарко зависими. Само ще плащате и плащате докато ви поддържат живи с всяка следваща доза. Живи но то в тежки условия и в постояннен страх.
108
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дания вече 35% от децата между 12 и 15 години са ваксинирани. Вие продължавайте да плашите простите хорица тука с невероятни опасни лъжеболести, предизвикани от ваксини. 4 вълна се надига. Мангъровци -антиваксъри да отговарят за смъртта на хилядите българи пред съда!
107
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, не се ваксинирайте! Ваксинирате ли се, се качвате на влакчето на ужасите. Ще ви принудят да се инжектирате на не повече от 6 месеца. Казва се - страх от смъртта. И само си представете, че ваксините ще се бавят, ще има недостиг, а на вас ви трябва сега! Следващите години предстои тотален кошмар!
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината, разработени на бърже срещу ковид отслабват имунитета на организма и не помагат, че дори и вредят. СЗО пак сложи парите и печалбите пред здравето, но немогат вечно да го прикриват. В някакъв момент ще се разсмърди.
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел над 80% от болните са ваксинирани!
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли останал индивид да вярва още в измамата ковид ?
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината се меша в имунната ви система, и то без да е ясно какво точно прави????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ludi sekvi
102
4
 
4
 
! Отговори
До 110 преди 2 години
Ами вгледай се по-внимателно в тези други държави и какво се случва в България. Тези твои други държави са около пика на поредната вълна, с в България тя е в началото. Като отмине и в България, тогава сравнявай. Така само манипулираш страхуващите се да се ваксинират да се страхуват още повече.
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може разбира се. За хората над 60 години рискът е еднакъв и за двете групи, няма никакво значение дали си ваксиниран. Обявено официално преди два дена в новините по израелския канал 11.
100
4
 
17
 
! Отговори
Може и се заразявате преди 2 години
След имунизация сте по-малко защитени срещу ковид от колкото сте били преди имунизацията. Ваксината се меша в имунната ви система, и то без да е ясно какво точно прави. Защо не е ясно? Имунната система все-още има загатки.Та здрав и не ваксиниран човек с добър естенствен имунитет има по-голям шанс срещу ковит от колкото ваксиниран човек на хапчета и с вече прецакан, от ваксина, различни видове лекарства и лоша храна организъм.
99
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми като гледам другите държави - можем като едното нищо! Аз пак не намирам логиката: В България, държава с най-малко ваксинирани, броят на разболелите се и на починалите макар в момента да нараства, е по-малък от съответния брой в държави с най-масова ваксинация като Израел и Исландия. При това, голям процент от тях са ваксинирани. Защо у нас няма такава статистика - колко от болните са били ваксинирани?
98
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато правителството ни е изградено от мисловно атрофирали, арогантни и меркантилни същества като в Оруеловата "Фермата на животните", то тези управляващи няма как да разсъдят, че Българинът не дава 5 ст за мнението им. Защото месец Юли, държави като УК, Израел и Исландия с по над 60% 2дозови ваксинирани имаха случаи + тежко хоспитализирани в същия размер, когато бяха под 5% ваксинираните. Това е проверено и лъжите вече не минават..
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101 и средедно за седем дена и на ден са повече не ми обяснявай, и смъртните случаи са повече
96
2
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 2 години
Кандидатствай за нобелова награда д твоите открития.
95
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За информация на хафторката - "ваксинацията" заразява с ковид. Това по първия въпрос. По втория - ще й отговорим, когато уточни от какво точно иска да се защити - например от газове, от кокоши трън, от забременяване.
94
6
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Престанете с тези *** статии.Докато не съсипете непвите на хората,няма да спрете.Като започнат да ви съдят,и вкарват в затвора,за всяване на паника,тогава ще спрете.