Как "Делта" се превърна в препятствие за подхода на Китай към COVID

Той се разпространява прекалено бързо
8 авг 2021 20:35, Нели Христова
21
Как "Делта" се превърна в препятствие за подхода на Китай към COVID
Снимка: БГНЕС

Когато полет CA910 на Air China кацна в китайския град Нанкин на 10 юли, той не превозваше само своите пътници.

Един от хората, пътуващи от Москва, бил заразен с варианта "Делта" на COVID-19. След като излезли от самолета, персоналът от летището в Нанкин Лукоу започнал да събира боклука им.

Според китайските служители, когато тези чистачи излизат от самолета, те носят вируса заедно със себе си във външния свят - предизвиквайки това, което сега се превърна в най-голямото огнище на коронавируса в Китай след Ухан.

През последните няколко седмици, в разгара на летния туристически сезон, "Делта" е открита в най-малко 16 китайски провинции и общини. Много от клъстерите са свързани с Нанкин.

Въпреки че има няколко стотин случая - сравнително нисък за страна с население от 1,4 милиарда души - много се притесняват, че вирусът се е появил в големи градове, включително Пекин, Шанхай и Ухан.

В отговор Китай се върна към познатите методи. Милиони са тествани, понякога повече от веднъж. Градовете са блокирани, а транспортните връзки в някои райони са прекъснати.

Това е, което експертите наричат ​​стратегия за нулева толерантност или елиминиране, наблюдавана не само в Китай, но и на други места като Австралия, Нова Зеландия и Сингапур.

Но удивителната скорост на разпространение на "Делта" също предизвика въпроси дали подходът е наистина устойчив в Китай, в лицето на по-трансмисивен вариант на коронавируса.

"Убий го, когато го хванеш"

Експерти посочват, че вече е имало признаци на хора, които не са особено внимателни.  Преди Нанкин има няколко по-малки огнища в Гуандун и по границата с Русия и Мианмар.

Носенето на маски стана по-малко обичайно, отколкото в началото на пандемията, а масовите събирания отново станаха норма. Театрален спектакъл в туристическата дестинация Зангиджаджи в провинция Хунан, посетен от около 2000 души, е идентифициран като потенциално събитие със супер разпространение в настоящата епидемия.

Държавните медии също така посочиха "явни вратички" на летището в Нанкин.

Длъжностните лица смятат, че чистачките на самолети не спазват протоколите за защита от COVID и признават, че на полета е било разрешено да кацне, въпреки че му е било забранено да лети многократно заради превоз на пътници, заразени с коронавирус.

Бързото преминаване от спокойни нагласи към твърдо блокиране илюстрира често срещан проблем в китайското управление, където често има малко място за нюанси, според вирусолога Джин Донгян от университета в Хонконг.

"Следваме поговорката: "Убий го, когато го хванеш, хаос, ако го пуснеш ". Китайският стил е много краен", казва той пред BBC.

Междувременно някои се притесняват дали китайските ваксини са ефективни, след като властите разкриха, че много от ранните случаи в Нанкин са хора, които са били напълно ваксинирани.

Здравните власти дадоха публични уверения, дори когато обмислят да направят допълнителни дози. Шао Имин от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че въпреки че няма ваксина, която да предотврати инфекцията с COVID, "в момента ваксините все още могат да контролират всички варианти на вируса".

Китай вече е приложил повече от 1,7 милиарда дози ваксини, въпреки че не е посочено колко хора са напълно ваксинирани.

Но за разлика от други страни, които се отвориха след масови ваксинации, Китай изглежда не желае да промени курса си с начина, по който е реагирал на последното огнище, казват експерти.

"Изглежда, че липсва доверие в техните ваксини, което оправдава това продължаване на стратегията", казва професор Янчжун Хуанг, старши научен сътрудник по въпросите на глобалното здраве в Съвета по външни отношения, пред BBC.

Неотдавнашна редакция на Global Times отхвърли идеята за повторно отваряне в британски стил, като заяви, че това е "почти политически немислимо", тъй като ще доведе до "невъобразими социални разходи и болка". Вместо това той призова за "динамичен нулев COVID“ подход с "контролируеми прозорци" към външния свят.

Но в коментар на Caixin най-добрият медицински експерт Джан Уенхонг признава, че последното огнище "отново ни напомня за постоянно присъстващия вирус".

"Независимо дали ни харесва или не, винаги ще има рискове в бъдеще", казва той и добавя, че наред с други неща Китай трябва "да насърчи връщането към нормалния живот, като същевременно защитава своите граждани от страха от вируса".

Битката

Може да не е лесно да преминете към това, което експертите наричат ​​стратегия за смекчаване, която се фокусира върху намаляване на смъртността, а не на случаите.

Едно от най-големите предизвикателства за властите, както намеква Джан, е как да убедят китайската общественост, която не е склонна към риск.

"След това огромно травмиращо преживяване, което те имаха, като видяха какво се случи в Ухан, където здравните им системи бяха напълно претоварени. Ако се отворят отново, те се страхуват, че китайската здравна система няма да може да се справи с друг прилив, особено в селските райони", каза проф. Хуан.

Проф. Джин казва, че начинът, по който държавните медии изобразяват вируса, също подхранва този страх, като някои медии "представят индийската епидемия, сякаш е краят на дните, а ситуацията във Великобритания и САЩ е показана като адска".

Успехите на нулевия COVID позволиха на китайското правителство "да твърди, че този подход превъзхожда западния подход, който е свързан с общ неуспех в овладяването на вируса, и дори да претендира за превъзходство на китайската политическа система", казва проф. Хуан."Ако започнат да го изоставят и се насочат към смекчаване, това ще означава, че подкрепят западен подход, който са разрушили."

Предстоящо разделение

С относително малко смъртни случаи от Ухан и икономика на път към възстановяване, някои в Китай може да не почувстват нужда от промяна.

Но дългосрочната стратегия за нулев COVID също има своите рискове.

Масовите блокировки засягат по-бедните хора много повече от другите и също така влияят на психичното здраве на населението в дългосрочен план, посочва Нанси Джекер, професор по биоетика в Медицинския факултет на Вашингтонския университет.

"Ако Китай не се промени достатъчно бързо, ефектите ще бъдат по-тежки на всички нива на обществото", казва тя и призовама за по-нюансиран подход, като например по-локализирани блокировки и приоритизиране на определени групи, като например разрешаване на училищата да останат отворени, докато фитнес залите и ресторантите остават затворени.

Проф. Хуан също предупреди за дългосрочен проблем с имиджа за Китай, тъй като други страни се стремят да отворят отново. Други страни с "нулев подход"  към COVID, като Австралия и Сингапур, наскоро обявиха планове, обвързани с 80% ваксинация.

В крайна сметка светът ще бъде разделен на два типа държави, казва проф. Джекер - тези, които продължават да следват нулева стратегия за COVID, и тези, които са преминали към смекчаване на последиците.

"Но в крайна сметка може да нямаме друг избор, освен да го приемем - в пост-пандемична фаза смъртните случаи ще отстъпят, но вирусът може да се появява отново всяка година като настинката", обяснява тя.

"Ако е така, тогава Китай ще трябва да живее с това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНИЯ МЕТОД Е АКТО ПРИ ПТИЧИ , СВИНСКИ ГРИП И ПР - ГО ВЕ ДАТА СЕ ЕВТАНИЗИРАТ, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА... БЪЗИКАМ СЕ, ЕСТЕСТВЕНО.
14
0
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
***, Китай не го мисли, гледай пробитата си кофа, която имаш вместо глава
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези тестове показват положителен резултат 3-4 дни след като човек е вече заразен, а дотогава заразата се разпространява безпрепятствено.
12
1
 
4
 
! Отговори
Гладен журналист преди 2 години
Най се притеснявам за братушките от Китай. Щото вече в тях ми е сега надеждата за световния интернационален комунизъм да победи най-после. Дори почнах да уча китайски и да гледам по нета китайска телевизия всеки петък.
11
1
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Абе аре да не ни заминавате с тая ***, а?! За там пишете само когато им издумкат няколко ядрени бомби, ок?!
10
2
 
10
 
! Отговори
преди 2 години
Прочетох първите два абзаца и си казах: "Този изящен изказ не може да е на друг, освен ***".Видях, че съм прав, и спрях дотам.
9
5
 
8
 
! Отговори
х преди 2 години
Холивудска пандемия
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълъг текст. Мързи ме да го чета. Обобщавам с две думи: Китай лош
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Муахахахаха прекалявате вече ..
6
2
 
7
 
! Отговори
"На ПОЛЕТА е преди 2 години
разрешено да кацне,въпреки..."Обикновено самолетите,изпълняващи полети кацат.Освен това,те летят с определено количество гориво,почти никога не се пълнят догоре,защото това са тонове допълнителен товар.Кой няма да даде разрешение за кацане на самолет,чието гориво е на привършване?Виж,санитарната му обработка,както и на пътниците,екипажа и товара е друг въпрос.
5
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За втори път чувам това нещо - Делта щамът в Китай не се нарича индийски, а се свързва с Русия, нарича се руски. И тази пропаганда не е случайна. Китайците никога няма да преглътнат това извращение на Путин: да разработи първоначалния щам на Коко 19 и да го прехвърли чрез спецоперация в лабораториите на Ухан, а после чрез друга спецоперация да зарази работещи в тези лаборатории. При първия възможен случай китайците ще размажат Русия, имат достатъчно потенциал за това, дори и военен.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно и там яко ще се мре XD XD
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез т.пни чете ли ги някой?
2
1
 
3
 
! Отговори
Сорос е виновен! преди 2 години
И Кукумберг.......
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАДЕЖДАТА СЕ ОКАЗВА ГОВЕЖДА. КИТАЙ СЕ РАЗВИВА!