Кои са най-новите митове, свързани с COVID, които науката развенчава?

Много хора си мислят, че ако имат силна имунна система, нямат нужда от ваксина
13 авг 2021 20:39, Нели Христова
212
Кои са най-новите митове, свързани с COVID, които науката развенчава?
Снимка: БГНЕС

С разпространението на инфекциите от Covid-19 се появиха и множество предразсъдъци и предположения, изказани от компетентни и не толкова компетентни лица. Когато обаче науката говори, няма място за догадки.

Ето последните факти за Sars-CoV-2, подкрепени от науката и публикувани от „Гардиън“ и цитирани от БГНЕС.

Нямам никакви симптоми - така че дори и да имам Covid, няма да го предам на никой друг

Грешно. Хората, които никога не получават симптоми на Covid, са по-малко заразни от хората, които получават симптоми, но те все още пак имат високо вирусно натоварване и могат да предадат вируса.

Другото нещо е, че пикът на инфекциозност при тези, които развият симптоми, всъщност е ден или два, преди да започнат да се чувстват зле. Тъй като хората, които се чувстват напълно добре, са много по-склонни да бъдат навън от тези, които се чувстват зле, хората, които имат Covid или без симптоми, или преди да получат симптоми, допринасят много за разпространението.

Според едно проучване хората без симптоми са отговорни за повече от половината от новите инфекции.

Не приемайте, че докато се чувствате добре, не криете риск за другите – правите го!

Няма да хвана или предам вируса, защото съм ваксиниран

Това просто не е вярно. Имаше много документирани случаи на напълно ваксинирани хора, заразени с Covid, макар че по-голямата част от тях не се нуждаеха от болница. Също така има доказателства от проучвания на здравни работници в Индия и Виетнам, че ваксинираните хора могат да предават вируса един на друг.

Ваксините са изключително добри в предпазването от тежко заболяване, но по-малко в предотвратяването на заразяване. Данните от проучването Imperial REACT показват, че ваксините са някъде между 50% и 60% ефективни за предотвратяване на инфекция (независимо дали имате симптоми).

В ранните етапи на инфекцията последните данни показват, че ваксинираните хора имат толкова високо вирусно натоварване, колкото неваксинираните заразени хора, но след това ваксинираните хора изчистват вируса по-бързо.

Ваксинацията помага за предотвратяване както на инфекцията, така и на предаването, но не е перфектно средство и със сигурност не означава, че не можете да се разболеете или че не можете да заразите другите.

Вече имах Covid - затова нямам нужда от ваксина

Заболяването с Covid ви дава разумна защита от повторно заразяване. Но то не е толкова добро, колкото защитата, която получавате от ваксинацията - имунитетът с ваксинацията продължава по-дълго и е по-устойчив на новите варианти. Ако вече сте преболедували Covid, ваксинацията дава на вашия съществуващ имунитет допълнителен силен тласък.

Най-добрият имунитет, който наблюдаваме сега, е при хора, които са двойно ваксинирани, след като са получили Covid. Единствената подробност е, че ако наскоро сте имали Covid, трябва да изчакате 28 дни след положителен тест, преди да се ваксинирате.

Имам силна имунна система, така че не се нуждая от ваксина

Със сигурност е по-добре да имате силна имунна система, отколкото да имате слаба. Но все пак здравите хора могат да се разболеят тежко от Covid, включително да се окажат в болница и да загинат. Знаем също, че някъде между 10% и 30% от възрастните могат да завършат с дълъг Covid, дори и с леко начално заболяване.

И не става въпрос само за вас. Може да се разболеете от Covid и да го преодолеете без проблем или дори да нямате никакви симптоми, но кого сте заразили? Всички можем да влезем в контакт с уязвими хора в супермаркета, в градския транспорт, на гости при семейството или в кръчмата. Дължим им това да се опитат самите те да избегнат заразяване.

Децата са добре, ако хванат Covid

Децата са с много по-нисък риск от тежко заболяване или дълъг Covid, отколкото възрастните, но и двете могат да се случат. Около 1 на 200 деца с потвърден случай на Covid са хоспитализирани. Децата също могат да развият така наречения мултисистемен възпалителен синдром няколко седмици след хващането на Covid, който може да бъде много сериозен и да изисква интензивно лечение. Това е много рядко, засягащо около 30 на 100 000 деца, заразени с Covid.

Точно колко деца продължават да развиват дълъг Covid с постоянни симптоми, все още се изследва, като различни проучвания дават различни оценки, вариращи от 2% до 8%.

Това са по-ниски проценти от тези при възрастните, но те също не са нулеви и с продължаващите високи инфекции при децата в обозримо бъдеще (особено тъй като остават неваксинирани и се връщат в училище), дори 2% са доста високи.

Има повече от 420 000 случая при деца на възраст от 0 до 19 години от 19 април 2021 г. и повече от 2000 хоспитализации при деца на възраст от 0 до 17 години с Covid.

Маските не работят

Сега знаем, че Covid е предимно във въздуха и се разпространява от хора, които дишат, говорят, викат и пеят. Маските в никакъв случай не са перфектни, но помагат много дъхът ви да удари лицето на някой друг, когато взаимодействате с него.

Носим маски преди всичко, за да предпазим другите от дъха си, а не за да се предпазим от другите.

Ако искате да защитите и другите, и себе си, трябва да си купите по-качествена маска, която да ви пасва наистина добре. Най -добрите маски са N95, FFP2 или FFP3, за които е доказано, че са по-защитни.

Като цяло скорошно проучване показа, че високите нива на носене на маски са свързани с намаляване с около 20% на скоростта на предаване, така че те не са перфектни, но това все още е значително намаление.

Тази вълна ще бъде последната...

Досега имаше заглавия, наричащи всяка от предишните вълни последна. Те сгрешиха. Правителствата казват, че нещата са непредсказуеми и много експерти очакват инфекциите да се увеличат отново, когато навлезем в есента и зимата.

Тъй като е малко вероятно инфекциите да спаднат ниско преди следващия скок, бихме могли да твърдим, че всичко е част от една и съща вълна, но вероятността е, че все още ще сме в свят на много регистрирани случаи за няколко месеца. Колко много, колко дълго и колко неравномерно - остава да се види.

И накрая, ако се появи нов вариант, който е по-трансмисивен от Делта или по-упорит при ваксинирани хора, това ще промени играта за пореден път, точно както Делта направи през май и Алфа през декември миналата година. При този сценарий със сигурност ще имаме нова, още по-тежка вълна.

Не знаем колко е вероятно това, но докато Covid остава широко разпространен в световен мащаб, то е възможно месеци и потенциално години в бъдещето. Ето защо определено не можем да кажем, че това е последната вълна и защо е толкова важно да помогнем на целия свят да се ваксинира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се радвам когато маргиналите без маски в магазините почнат да пукат като въшшки.
87
4
 
13
 
! Отговори
7 преди 2 години
По тая логика може да имате още 300 вируса, но нали нямате симптоми и заразявате наред.Какви са тия болести без симптоми, аз досега на лекар съм ходила като съм имала симптоми за нещо и лекарите спрямо симптомите са разбирали какво ми е.Кви са тия вируси без симптоми и не знам си какво, една чиста глупост.Че даже ще ме изкарват заразна като се чувствам добре, само и само да си пробутат тъпите ваксини.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заклетите фенове на ИТН налазиха коментарите. По спуснати отгоре указания се занимават само с интриги, обиждат на психично разстройство, говорят за цикли при жените и т.н. Абе вие сте по-зле дори от русофилите, бе.
85
3
 
5
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Криптонит Не можеш, това зависи от хората преди теб. Не мога да ти помогна, питай баща си и дядо си.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94 Тотал щета си, честно! Ама все пак ме интересува кво прави жена ти, че ти висиш в сайта? Като ще си говорим не по темата, нека поне да е интересно.
83
5
 
1
 
! Отговори
Криптонит преди 2 години
Ами то тука те научихме, като по ЦЯЛ ден си тук, влизам и Кал-Ел писал, отварям някоя статия, писал преди 2 час, а казва че не е влизал от 6 часа (не знам кой лъже хахахах). Искам и аз да знам как седиш тук и не работиш и имаш пари, искам да мога същото, като ми кажат децата хайде да ходим на каяци на язовира и аз да кажа отиваме имам пари като КАл Ел, на който му плащат да пише в днес.бг
82
4
 
7
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
"Знаем, че сте един и същи човек" Знаем, че "знаете". Колко човека сте в офиса на лъжата? Наистина ли си помисли, че си пиша сам? Имаш обсесивно компулсивно разстройсто, освен всичко друго. :)) Стана весело. Днес ще спиш като умрял, заради злобата ...или утре в киното.
81
5
 
5
 
! Отговори
До 87 менталност ел преди 2 години
Социопатията ти ескалира ! Потърси помощ. Вярно е ,че социологията е не лечима, но с подходящите медикаменти се държи под контрол.
80
6
 
4
 
! Отговори
До Кал Ел 90 преди 2 години
И до Кал Ел 91 Знаем, че сте един и същи човек. Не ми плащат за това, имам истинска работа, но са ми смешни такива като теб дето не работят и седят по ЦЯЛ ден в днес.бг и казват че са свободни, цял ден без работа и това до кога?
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащат ми , защото ходя на работа. Не като теб!
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Криптоните, къв ти е проблема пък на теб? Имаш ли нещо смислено да кажеш по темата или не? Жена ти да не в цикъл, та си се скатал да се намираш на приказки в тоя сайт?
77
3
 
6
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 89. Поне имаме теории, а вие вярвате в измислени вируси. Е, ти не вярваш, плащат ти да драскаш.
76
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да оставим неграмотните антиваксъри се надъхват един друг. Освирепяват от всяко доказателство против шизофренните им теории. Нито ще повлияят на решението на умните и образованите, нито ще станат по-ингелигентни или по-здрави. Тя природата достатъчно ги е ощетила.
75
5
 
3
 
! Отговори
Криптонит преди 2 години
Много ме плаши човек, които ме тряска в хралупата (това трябва да сложна фраза, така ли?). хахахаххаха нямам тактика, утре ще стана, ще направя кафе на жена ми и ще отидем на работа, после сме на кино, а ти тук с несменен ник, уха още повече се уплаших, screen time 48 часа, без мозък и ретини.
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко речи тоз? Ко? Ваксинацията давала по-добър имунитет от преболедуването!?! Хахахахахаха Баах ти и ИКСПЕРТИТИ !!!!!
73
5
 
6
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Криптонит. Направо те разтресе злобата, грозен бедняк. Какво бюро по труда? Наистина се вживя прекалено. Много си неосъществен и озлобен, типичен уморен общак. Разбра ли защо си роб - защото не можеш да си представиш и никога няма да повярваш, че има хора на които не им се налага да работят. Много съм паднал, щом общувам с такива като теб. Наистина си получаваш игнора. Заяждай се с някой на обекта.
72
1
 
8
 
! Отговори
Sci-fi преди 2 години
Малко за туфлеците ваксъри- подигравате се, че това с безплодието били глупости. Кой ви каза, че вие ваксинираните ще сте безплодни? След като могат да накарат тялото ви да произвежда патогенния спайк протеин, значи могат да направят и децата които ви се родят да са безплодни. Пример са Монсанто с техните семена, от тях имате продукция, а от нея също ще изкарате нови семена, но от новите семена ще получите един по-гоуем. Ако не вярвате поинтересувайте се.
71
9
 
2
 
! Отговори
Криптонит преди 2 години
А от нашите данъци получаваш пари за да си цял ден тука, бюрото по труда ти плаща за да висиш цял ден тук, роб съм така е- на теб, за да седиш тук и да не се развиваш като човек, можеш много повече, казвам ти, ако ти трябва помощ, мога да ти намеря работа. Развивай се, един живот живеем, давай да сме истински свободни. А не по цял ден да си губиш времето тук. ЦЯЛ ДЕН бе човек, стегни се
70
4
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 2 години
Жалко, че от утре Кал Ел ще има друг псевдоним, но простотата ще лъсне дори Джор-Ел да се казва.
69
6
 
2
 
! Отговори
Криптонит преди 2 години
Доста хора са по-богати от мен материално, но не се нареждаш в спектъра на интелектуално и морално богатство което нося в себе си. Отговаряй за последно на мен, но и утре ще си тук, и след утре. DMS за Кал Ел за нова клавиатура и успокоителни, че в момента е на 5 кафета и на screen time 20 часа, синята светлина съсипва мозъка, ЦЯЛ ден седиш тук