Проф. Витанов: Апокалиптичният сценарий е само за хората на първа линия

До края на месеца ще има удвояване на новозаразените, пише още математикът
Обновена: 16 авг 2021 12:20 | 16 авг 2021 12:15, Ния Христова
91
Проф. Витанов: Апокалиптичният сценарий е само за хората на първа линия
Снимка: БГНЕС
До края на месеца ще има поне удвояване на броя на новозаразени с COVID-19. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов, цитиран от Монитор.
 
Той отчита, че през миналата седмица новите случаи на ден стигнаха 1000 души и припомня прогнозата му, че за 13 август е изчислил, новите случаи да са около 800, а реално са били 880. Той напомня и че прогнозата му е за 1600 случая на 23 август. 
 
"Този сценарий все още е стабилен, въпреки многобройните опити да се дестабилизира чрез внос на вируси отвън. За апокалиптичния сценарий - той е само за хората на първа линия и за директорите на болниците", пише още проф. Витанов.
 
Математикът отчита още, че съгласно плана на Министерството на здравеопазването страната е на ниво 2 като разпространение на вируса, но мерки почти никъде няма. 
 
"Ситуацията се очаква да се влоши и кметовете по места едва ли още дълго ще търпят бездействието на централно ниво", казва още той.
Още по темата
 
Математикът обяснява, че картата на риска разделя страната на две зони. В едната лятото е тук с пълна сила с три области в зелено  и не се усещат  някакви проблеми в 15 области в жълто.  
 
"Там трябва да се внимава повечко. Но все още виолетовото го няма. Тъй, че проблемите се увеличават, но големите проблеми още ги няма. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че зелено няма, а червеното полека расте. Тази карта скоро ще стане доста червена", пише още проф. Витанов. Т
 
Проф. Витанов смята за положитебно това, че базовото репродуктивно число пак паднало под 1.3  и днес е 1.202. 
 
"Господ е наш човек и ни пази от крайни ексцесии. Числото ще се вдигна над 1.3 през седмицата. Тъй, че обхватът на заразата се разширява. Броят на активните случаи ще почне да расте с по-бързи темпове - ще прелетим покрай 15 000 и ще подгоним бързо бързо 20 000“, прогнозира още математикът. Според него по-бързо ще почнат да се увеличават хоспитализациите и броя случаи в интензивни отделения. По думите му смъртността също се очаква да се увеличи. "Индексите за смяна на тренда все още са под критичните стойности. При няколко области обаче критичните стойности са опасно близо. Тъй че очакванията са за възпламенявяне на дифузното разпространение на вируса в няколко области през следващата седмица. Тук е времето да се запитаме - а какво прави Луната? Е, как какво - нали знаете песента - Луната сп-и-и-и-и", коментира още проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
20
 
! Отговори
математика Витанов преди 2 години
Не съм козел, математик съм.
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да му мислят ваксинираните, жалко, че не ги обявяват, с цел да привлечат още овце, статистиките и те лъжат, че измирали неваксинираните, няма такова нещо, най тежко е за всеки ваксиниран плъхчо
24
1
 
4
 
! Отговори
Математик Доктор преди 2 години
Не - мерси!
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и рак има, и жертви на катастрофи, и още хиляди болести и вируси, дане говорим за болестите които са смъртоносни като рака, седнали за ковид да говорят
22
0
 
2
 
! Отговори
до Бау преди 2 години
Позна........мъжко магаре у тъмница!
21
3
 
25
 
! Отговори
йфд преди 2 години
Проф. Витанов знае всичко. Затова е и заприличал на шушлек в микровълнова. Важен му е хонорарът.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още ли тая плоча я въртят, хората и се наслушаха, живота продължава с пълна пара, а в болните ще вкарват хора дето за най малкото което им стане и идат, и ги приемат, клиничните ковид пътеки са доста добре за лекарите, тва е истината
19
3
 
21
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Ако не е бай Шиле ще е този рунтавия "професор" или Кунчо Мунчев!Все има кой да ни плаши, размахва пръст, да се заканва, че видите ли, ще измрете като пилци.......!
18
2
 
13
 
! Отговори
Гледач преди 2 години
Пуснете си головете от английската лига и вижте публиката,коментарите мисля,че са излишни.Темата вече е изчерпена.
17
3
 
25
 
! Отговори
Колега по чашка преди 2 години
Когато сме заедно в кръчмата Витанов много обича да си попийва и после на пияно да бръщолеви на някакви математически теории и теоремите му за алкохолизма, които той бил публикувал вдъхновен от бургаска мускатова - неговата любима ракия или троянска кайсиева, която той много обича също. Теоремата му гласи "Ако пътен полицай спре математик от БАН и го подложи на тест с дрегер за алкохол то показаното от дрегера е поне 2 пъти повече от кръвния му тест".
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя вирус не оцелява пред много неща, а доста лекове има за него, почнеш от витамин д3, или чесън, или джинджифил, или ракия, водка и още куп, страшен е за онези дето нито едно от тези не консумират
15
5
 
26
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Този професор и той стана голяма медийна звезда. Той ще е между следващите участници във ВИП Брадър. А се гласи и за депутат. А допреди година никой не беше чувал за него. Професоре, запомни най - важното: колкото и да ни страхуваш, няма да се ваксинираме !
14
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 000 жертви са малко! Да преизпълним петилетката - 2 петилетки за 2 години! Без мерки и без ваксини! Мангъров да плати сметката накрая. Ако е жив, де
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1ва линия с хрема, 2ра линия с носни кърпички, 3та даже неразбрали, че нещо има, тва е сценарият
12
16
 
11
 
! Отговори
Бay преди 2 години
факт е, че позна ...
11
6
 
23
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Пращайте тоз математик заедно с пасторите на Ковида ЛуКумчев и Ракиджиев в Кабул да посрещнат талибаните. Тез брадати убавци без маски влизат в Кабул и прогонват ваксинираните американци. Що за кощунство пред Ковида.
10
6
 
13
 
! Отговори
антивакс сега! преди 2 години
вирус няма а и да има е безвреден, има една жена прави специален крем срещу ковид за 6лв кутийката, пробваха го на човек на инвалидна количка маже се и след 15 минути беше на крака и бъркаше бетон с лопатата!
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математик + картонче към ДС = Корона експерт
8
9
 
7
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 2 години
Витанка...кога папиломите ти неконтролируемо ще се разрастнат, това да доведе до готин скоротечен рак , па да си починеш от тая логорея ,дето те мъчи....
7
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тоя сайт само антиваксъри и фенове на Ким Чен Ун, Лукашенко и Путин. От километри си личи кой им плаща.