Правата ни, ако работодателите ни принуждават да се ваксинираме

Нямало правна норма, на която да се позове длъжностното лице
17 авг 2021 09:27, Ния Христова
75
Все по-често работници поддават сигнали, че са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу COVID-19. 
 
Какви са правата на служителите и какви действия могат да приемат, ако не искат да се ваксинират, но да упражняват свободно професията си?
 
"Той няма собствени служители, те не са негови. Това са наети от него хора, които са със свободна воля. Нито в закон, нито в морала може да търсим такова право. Подобни прояви са нежелателни. При нас все още не са постъпвали официални сигнали, но в разговори с колеги се чува, че някъде има някакъв проблем. Ако го има - той е заглушен, притъмнен вътре в предприятието и е свързан с групов, или индивидуален натиск от длъжностни лица на работодателя", каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че служителят трябва категорично да заяви, че не е съгласен да му се поставя ваксина.
 
"Няма правна норма, на която да се позове длъжностното лице или работодателят. Ваксините са свободен избор. Ние вървим една пътека, която е разположена в плоскостта на интересите. От едната страна търсят мотиви и аргументи да убедят другата страна да промени волята си и да отиде на вариант "ще се ваксинирам, защото", допълни Христов.
 
Той изтъкна и това, че подобно поведение не може да бъде санкционирано, освен морално.
 
"Опираме до понятието "тормоз" на работното място. А ако се предлага нещо в замяна - излизаме в пазарни отношения. В някои сфери са предприети точно такива стъпки, най-различни бонуси, свързани с отпуск, обезщетение, чрез които да се мотивират хората да се ваксинират. За мен това е приемлив начин, той също води до промяна на поведението на човека. Безспорно е, че ваксината предпазва", подчерта вицепрезидентът на КНСБ.
 
Според него трябва да се проведе разговор какво е допустимо и по какъв начин да се стимулират хората, да преодолеят страховете си, убежденията си.
 
"В нашия закон има поредица от норми, която дава възможност на работника и работодателя на базата на взаимна воля да се промени работното място и да се работи от разстояние (хоумс офис). За разлика от налаганото сега от работодателя - принуждаване на служителите да изнесат работните места в домовете си, което е следствие от един текст от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение", добави Чавдар Христов.
 
Попитан дали работодателят има право да дели служителите си на ваксинирани и неваксинирани, той отговори: "Няма право, но го правят, защото той е обективно. Никъде няма норма, че служителят трябва да уведоми работодателя, че е ваксиниран.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
30
 
! Отговори
някой преди 2 години
До 22: Какво са виновни антиваксърите? Ваксини има за всички, който иска се ваксинира и е безсмъртен. Който не иска си носи последствията.
20
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разпространителите на ковид 19 трябва да бъдат ограничавани от социален живот и работно място.това са едни безотговорни престъпници които птичиниха смъртта на милиони по цял свят докато разнасят китайската чума.
19
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите сте фашисти , защото заради вас умират хора подведени да изкарат болестта и после не можеш да намериш чували - от ония черните
18
9
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Тц,не. Без бой няма да мине. Няма какво да се заблуждаваме и да се правим на медиатори.
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то има и газови камери измислени, ама не им се прилагат. Искат населението живо, но без свободна воля. И без прекалено дълъг живот. За какво са им пенсионери? Като вземе някой пенсия, той не е изгоден наикой, не работи за никого, какви сами тия работи - по 80 години ще живеят. Задкулисието няма никаква полза, това е грозната истина. ако могат да ти продават лекарства от фармамафията си ок, но това да те дундуркат и само да трошат пари, че то безплатен обяд няма и не е имало.
16
2
 
30
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
В конституцията пише, че нямат право да правят опити с теб. Не изкривявай, основни права на хората.
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това със задължителното жигосване важи 'Дорде е мъничка змията - да и строшим главата'. После като станат много тия насила вкараните да се бодат , няма да имат никакво желание да подкрепят съпротивата. Никакво извинение няма да принуждаваш друг да си го вкарва сам. На всичкото отгоре ги натирват да подписват, че сами са си виновни , ако нещо стане. Та не могат да бъдат съдени после бодящите.
14
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В конституцията е записано че основно е опазване здравето - така че ваксинация за всички
13
14
 
3
 
! Отговори
иоио преди 2 години
Всички под строй и да се ваксинират - има кравеферми с машини за ваксинация - минаш - боц и си готов и така на конвейра в няколко такива кравеферми, за две седмици ще се набоцка цяла България. Защо не го организират това.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституцията ни е основен закон, там изрично е записано какво може и не може за основните човешки права. И цялото законодателство е така устроено че не може да и противоречи.
11
1
 
20
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Е, тоя е много лесен - един сигнал до НАП аджиите и го окаушват за неплатени данъци - то има две сигурни неща - смъртта и неплатените данъци. Да пита ал капоне
10
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де - няма да се ваксинират и после като няма здрави хора да работят кво праим.
9
1
 
7
 
! Отговори
Ед преди 2 години
До 6.Кого задължава държавата??? Или бъркаш нашата държава с други държави?
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 1...тоя не е никакъв работодател! прросст чалгаджия, който се прави на отворен!
7
4
 
21
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Най-големия душманин за един българин е друг българин. Сега, вместо да ти теглят ножа те ваксинират.
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами държавата като работодател, защо задължава свои служители да се ваксинират???
5
2
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Най-искрено ти пожелавам да фалираш до нова година!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошла, демокрация! А всъщност - нечувана дискриминация, която дори през 70-те и 80-те не е имало!
3
1
 
27
 
! Отговори
истински случай преди 2 години
Предприятие в Северна Бълария, в сравнително малък и беден град. Работодателят осигурява на минималната за професията, а другото, което се полага и е договорено за месеца, се дава като някакъв вид бонус за резултати всеки месец. Вика работниците и казва - който не се ваксинира, не получава бонуса т.е. не си получава парите. Не си спазва договорката, но и никой нищо не може да му каже. Е, това не е ли задължаване?
2
3
 
24
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Изхода е отмяна на извънредното положение. Много лесно и разумно.