МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса

Какви ще бъдат те вероятно ще стане ясно до края на деня
18 авг 2021 17:45, Красимир Ангелов
268
МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването планира въвеждане на нови ограничителни мерки от идната седмица. Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на две седмици, сега става за една седмица. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. В рамките на седмица от 1300 са нараснали до 1800. Това обяви на брифинг зам.-здравният министър Димитър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Още по темата

Петров добави, че и хората, които се нуждаят от интензивни грижи от 100 вече са 160.

"Отчитаме също, че в средата на юли алфа вариантът на вируса беше изместен от делта, който е два пъти по заразен и вирулентността му е по-висока", обясни той и посочи, че заболелите са в по-ниска възрастова група – 20-39 г., като има и такива под 18 години.

Двете оръжия за противодействие на пандемията са нивото на имунизация и противоепидемичните мерки.

"На първото не може да разчитаме, тъй като нивото ни не е високо, имунизираните са около 20%, с преболедувалите в най-добрия случай да достигнат до 40%, което е твърде ниско ниво. Единственото ефективно нещо, което остава са противоепидемичните мерки и контролът“, каза зам.-министърът и поясни, че по този повод от няколко дни провеждат срещи, а в момента тече такава със специалисти във всички области – имунолози, епидемиолози и др.

В отговор на въпрос на БГНЕС какви мерки ще бъдат въведени, Петров обясни, че ще се опрат на тези разписани в Плана на министерството и отнасящи се до страните, попадащи в "оранжева зона".

Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, защото почти навсякъде нивото на заболеваемост е еднакво, но областите, в които се наблюдава най-ниска, ще могат да ги въведат малко по-късно. От думите му стана ясно, че Бургас е близо до „червената зона“.

"Въвеждаме (противоепидемични мерки, разширяваме легловата база и настаняваме нуждаещите се. Водят се преговори и за това част от лечението на леките случаи да не в болнични условия, а да се поемат от общопрактикуващите лекари или други специалисти в Медицинските центрове, така че натискът върху лечебните заведения да бъде отслабен", обясни д-р Петров.

Попитан как ще реагират, ако новите мерки предизвикат протести, зам.-министърът каза, че всичко може да се очаква, но те се водят от здравето на хората и справяне с пандемията.

Той не посочи точно какви мерки ще бъдат въведени от идната седмица и поясни, че те ще бъдат въведени с предложение на главния санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще станат ясни до края на деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
9
 
24
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Ние гражданите на България в никакъв случай не трябва да допуснем реализиране на плана на Бигфарма и тукашните им слуги! Целта е повече от ясна! Чрез манипулиране и подмяна на данните от фалшивите тестове да се вкара държавата в червена зона по плана на Кацаров и ефективно да се въведе ваксофашизъм от западноевропейски тип! Детски градини само за деца на вакснати родители, молове, фитнеси и ресторанти само за вакснати и т.н. Падне ми първата стена, крепостта е обречена! Ще го допуснем ли? НЕ!!!
157
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благойчо, ако ме беше страх, щях да се боцна. Ама много опънат мозък имаш.
156
7
 
24
 
! Отговори
Пародия преди 2 години
Абсолютна простотия са тези мерки !!! Как лятно време ще затворите бизнеси и хората по домовете .... насаждане на страх по всички медии....на брутална жега да носиш маска ....еммм честита белодробна емболия....!!! Всеки има глава на раменете си...нека всеки решава сам за себе си !!! *** ...за ваксините и мерките ....
155
16
 
6
 
! Отговори
Благой от Минстрой преди 2 години
Непукистите се ваксинирахме и забравихме. Антиваксърите всъщност умират от страх да не им стане нещо, прикриват шубето с всякакви бла-бла, граничещи със средновековно неве#ество
154
5
 
17
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
КПП-та идват, в Австралия ги затвориха и с Армията и Комендантски час... Добитъкът, трябва да е по кошарите!
153
7
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Самия факт, че вече слагат трета игла трябва нещо да нашепва на по-интелигентните. За по-елементарните с една гънка в мозъка като феновете на Винету няма да пояснявам. Нека си мъчат мозъчетата да се сетят.
152
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полъгахте се по безумната антиваксърска пропаганда и сега всички целокупно ще страдаме -и ваксинирани, и неваксинирани. Ако искате се оплаквайте и на арменския поп, все тая...
151
8
 
10
 
! Отговори
Руди преди 2 години
Някакъв написал " хората ви измислиха ваксини"! Не схващаш ли, че проблема е точно в измислените ваксини. ИЗМИСЛЕНИ !!! Аз и цялото ми семейство имаме всички ваксини, които се поставят в тази държава. Как може да бъда антиваксър, защото не съм си сложил новата набързо измислена ваксина?! Тази ваксина няма да си я боцна и точка.
150
6
 
13
 
! Отговори
Райко Кр. от перник преди 2 години
Абе нали във фейсбук пише, че всички ваксинирани ще умрат до 2 години, а пък Израел, дето треперят за живота на всеки евреин по света, вече слагат трета игла, как тъй, след 2 години там никой няма да е жив, кво прайм в такъв случай?
149
7
 
7
 
! Отговори
Тарикат та дрънка преди 2 години
До Зозо "На морето съм,намазах се със слънцезащитен крем,но се притеснявам че ще изгоря,понеже тези около мен не ползват крем срещу слънце" На морето съм. Всяка вечер съм с различна, не ползвам през-в, но не се притеснявам, че мога да забременя някоя, защото то това си е въпрос на късмет, пък и някоя може да ползва контрацептиви, пък и даже да стане, нали не съм аз а и едва ли ще я видя повече (давам фалшиви имена и телефонни номера). :))))))
148
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ревете! Да сте се ваксинирали!
147
7
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На морето съм,намазах се със слънцезащитен крем,но се притеснявам че ще изгоря,понеже тези около мен не ползват крем срещу слънце
146
6
 
4
 
! Отговори
Лилияна преди 2 години
Искам да потвърдя казаното от Папата, че ваксинация с препарат одобрен от компетентните органи е признак на любов! Откакто сложих първата Корона игла преливам от любов, нищо не може да се сравни с това чувство! А това, че си модерен и ултра отговорен е бонус към вълните на любов, които те заливат!
145
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лидъл и Кауфланд ако затворят, отивам и се ваксинирам веднага.
144
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Много ясно, че да прави пачки от болни хора :))))))) Как може да е нещо друго?".........Много ясно е за хора, които нямат "пачки" и си въобразяват, че всичко е за пари. Самите те, разбира се, щяха да постъпят по същия начин, ако имаха власт и възможности. Щяха да "трупат пачки" за сметка на всички. Затова никога няма и да имат "пачки". Просто светът не е устроен точно по този начин, и съществуват много други мотивации. Особено когато се касае за големи международни организации.
143
6
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Първата мярка трябва да бъде спиране на всички асансъори и спиране на всички видове обществен транспорт. Ако това не се въведе като първа мярка, значи няма никаква пандемия а всичко е някакъв цирк за усвояване на пари.
142
10
 
5
 
! Отговори
преебаното камилче преди 2 години
опс антиваксърите дето гласуваха за итн и бсп, а сега го поемете дълбоко на фигуранта. как е добре ли е?
141
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 149/158 "По твоята логика защо тогава съществува тая организация, за да ни пази ли? Или да прави пачки от болни хора." Много ясно, че да прави пачки от болни хора :))))))) Как може да е нещо друго? :)))) Жумръ от смях :))))))
140
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 156 "146 Докато не въведат принудителна или задължителна ваксинация , всеки си решава , преценя . Здрави хора отказват да се ваксинират , нормално е хора с по 2 или повече болежки да си имат своите притеснения" Ама, моля ти се, не ме разбирай погрешно :)))) Аз съм изцяло ЗА това всеки да си решава. Аз и ЦЯЛАТА МИ РОДА сме ваксинирани. :))))))))
139
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не"Да стоим винаги затворени? Няма как да стане! Безумно е!"... Да, напълно безумно е. Затова хората ви измислиха ваксини. Вие измислихте цял куп страхове и решихте да правите, каквото си искате. Очевидно вашите решения се оказаха погрешни. Ако се замислите, ще разберете, че в това няма нищо странно. Не сте нито медици, нито вирусолози, нито епидемиолози. Ама пустият инат и желанието да правиш всичко наопаки доведоха до това положение.