Симидчиев: Ваксинирайте се, ако искате на фитнес и заведение

Мерките се налагат, за да се намали скоростта на разпространение
Обновена: 20 авг 2021 23:01 | 20 авг 2021 22:45, Анисия Иванова
306

България е на прага на четвъртата Ковид вълна. Нови противоепидемични мерки влязоха в сила, но какъв е ефектът им – затягане или разхлабване?

"Те са опит за поведенческо моделиране на пандемията, защото би трябвало да подтикнат хората, които искат да ходят на фитнес и заведение, да се ваксинират. Въпросът е дали има време, след като вече кривата на заразени говори за четвърта вълна", заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него заповедта е закъсняла, защото за изграждането на имунитет са необходими поне месец и половина. Нужна е комуникационна кампания.

"Големият проблем е в това, че твърде много се опитваме да налагаме мнението на едните или на другите и се получава все по-тежко и по-тежко поляризиране в обществото. Истината е, че просто трябва да се слушаме повече. Едните казват "Искаме лична свобода", а другите "Искаме да защитим обществото". И двете имат позитиви и никой не би следвало да е срещу личните свободи и срещу общественото здраве", изтъкна пулмологът.

По думите му именно затова България е на последно място по брой ваксинирани – "защото малко се слушаме". Депутатът от ДБ все пак увери: ваксините срещу Ковид-19 предпазват срещу тежко боледуване в 95% от случаите.

"95 от 100 човека ще бъдат защитени от тежко боледуване и смърт, а причината да се заразяват е от това, че ваксините ги правим в рамото. Не изработваме толкова силен локален имунитет в дихателните си пътища, а вирусът влиза през носа и устата и може да остане там. Но той не може да се размножи толкова много при ваксиниран, отколкото при неваксиниран човек", обясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Болниците обявиха, че са подготвени за четвъртата вълна, но според д-р Симидчиев със сигурност ще има сериозно натоварване, защото България, за разлика от другите европейски държави, е значително изостанала с ваксинацията. Причината: "Политиканстваше се. Ако имахме отговорни политици, те щяха да мислят за здравето на нацията".

"Едва ли има някой, който иска да прилага мерки. Но мерките се налагат, за да се намали скоростта на разпространение, за да има време да се поеме вълната от здравната мрежа. От друга страна, хората, които имат нужда от време, за да вземат собственото си здраве в ръце, да го направят – да имат време на изградят пост-ваксинален имунитет", посочи депутатът от ДБ.

Шансът за страничен ефект от ваксина е сравним с шестица от тотото, стана ясно от думите му.

"От ваксините, които са срещу коронавирус, в световен мащаб вече са сложени 5 млрд. дози. Ежедневно около 35 млн. дози се поставят. Ако имаше някакъв рядък страничен ефект, който се появява 1 на милион, ежедневно щяхме да имаме по 35 такива случая. Това не се случва", категоричен е д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
5
 
! Отговори
Тоя пък преди 2 години
На мене Стойчо Кацаров ми каза че вирусът не бил опасен. И то няколко пъти по телевизият. Аз сега на кого да вярвам?
162
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо СЗО още не е дала пълно разрешително на препарата? Защо като толкова много хора са ваксинирани? Все още е с разрешително за употреба в извънредна ситуация. При милиард хора пълно ваксинирани. Ей това някой да ми обясни моля.
161
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те в заведение ще питат за ваксина преди да донесат кафенето. Да не са луди?
160
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а ако искаме да ти плеснеме два шамара да ти изпаднат зъбите, колко витамин Ц да вземем преди тва?
159
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сложете си отрова, моля ви, за да си взема мойте 13 лв за агитация, както на мен плащат, така и на плужека в статията му дават, но аз взимам по малко за съжаление защото не съм пулмолог продажен
158
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм антиваксър. Дори котката си ваксинирам. Но ваксина за ковид не бих си сложил. Ефектът от тях е много кратък, ако изобщо има такъв. В Израел ги била връхлетяла вълната, защото много отдавна са се имунизирали и ефектът отдлабнал.
157
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чуя комуникационна кампания се чудя дали живеем в същата държава. Хората вече им е писнало от информация за Ковид. Проблемът е друг - вярва се повече на фейсбук отколкото на официалните институциите. Да благодарим на политиците за това. Дори и медиците ни вече се занимават с политика.
156
2
 
25
 
! Отговори
Док преди 2 години
Чакам тия дни да видя как кръчмарите и фитнес батките ще ви виснат по кръстовищата. Да видим тогава от коя страна ще обърнете палачинката. Народната любов ви очаква. Запасявам се с пуканки и сядам пред телевизора да ви гледам сеира.
155
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ ДНЕС СТАВАМЕ ВТОРИ АФГАНИСТАН, КРЪВ, БОЙ И МАСОВИ БЕЗРЕДИЦИ, ВСИЧКИ ДА СЕ ЗАКОЛЯТ КОИТО НАЛАГАТ ГЕНОЦИТ И ОГРАНИЧЕНИЯ.
154
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви изядат с парцалите, сега всичко ще фалира без неваксинираните.
153
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам как проверяващи сега ще ядат бой и тва масово ще стане в кървище в страната, да видим кой на кого ще се налага, скоро в цялата страна ще има кръв, заради такива като мазния.
152
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер. Ваксините да не ги правим в рамото?А за разстройство ваксините да ги правим в *** ли? Тоя кабинетен ***не е осъзнал,че вирусът атакува цялата съдова система на организма.
151
4
 
33
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Тея вече дори не крият, че са манипулатори. Хайде покажете им смитките! Набъбваха яко, нали? Долни никоставащи!
150
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой няма да ме спре, 20 човека без инжекция сме по силни пред един портиер, ще налагате на майките ви ограничения
149
6
 
32
 
! Отговори
Прогноза преди 2 години
Краткросрочните странични ефекти от ваксините ги знаем възпаление на сърдечният мускул, тромби, инсулт, и смърт. Но др Симидчиев нищо неказва за дългосрочните странични ефекти!! Но нека да прогнозирам за векторните ваксини ще е 40% шанс за инсулти 3% рак на кръвта. За рнк ваксините ще е цироза на черният дроб. Помнете какво казвам.......
148
13
 
0
 
! Отговори
Ганчо зубидрен преди 2 години
За по-добра поносимост, а и за да се изгради преградна стена, срещу "Куроната" предлагам ваксината да се боцне в езика. Или в сливиците.След година, може да се измисли спрей за уста, с ваксина. Сутрин, обед и вечер по едно впръскване, дълбоко в гърлото. А може и да се продават небулайзери.сутрин ставаш и с кафето си правиш инхалация(ваксина и синбикорт) после отиваш да бачкаш.
147
4
 
13
 
! Отговори
До 179 преди 2 години
По-тъпо зомби от теб-НЯМА!
146
3
 
19
 
! Отговори
Не моа преди 2 години
Повярвам колко сте заблудени и вярвате на палачите си! Определено ви влияят платените медиѝ и манипулациѝ! Не си ли отваряте очите там където трябва?! Определено изкукахте и им вървите по свирката на тези кррретени ,обслужващи дявола ,да тези креттени от парламенннтааа! Ни виждате ли колко смъртни случаѝ има от боденето и мн повече с увреждания? Къде да видите... като гледате новините по бтв,нова,Аби почти всички продадени канали! Има сайтове (thecovidblog примерно) , некролози да щеш! Ай лека!
145
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-задръстена антиваксърска нация от нашата няма.
144
4
 
3
 
! Отговори
До Гогич преди 2 години
Да, трябва да са безплатни. Но на мен лично ми писна постоянно да правя PCR, а основните дестинации, до които пътувам приемат ваксинираните хора без проблеми