Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина

Здравният министър поиска 50% капацитет на работните места
21 авг 2021 14:00, Петя Славова
61
Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина
Снимка: БГНЕС

Въпреки многото новозаразени с коронавирус, летният сезон в страната продължава, а хотелите могат да работят на пълен капацитет. Това обаче не се отнася за ресторантите и спа зоните към тях, които според новите мерки трябва да се намалят наполовина, обяснихе пред "Монитор" експерти от туристическия бранш.

Единственият вариант заведенията към местата за настаняване и релакс зоните да продължат да работят на пълен оборот е, ако собственикът им заяви в местната РЗИ, че ще работи само с ваксинирани.

Според издадената от здравния министър Стойчо Кацаров заповед в четвъртък един обект може да продължи да работи на пълен капацитет, ако 100% от персонала му е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или е тестван с PCR до 72 часа преди влизане в обекта. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Още по темата

Заповедта на здравния министър се отнася за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, спортни състезания с публика, посещения на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, както и посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

В същата заповед се посочва още, че ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация от утре, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно. По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол.

В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите. Затова и от ГИТ отново влизат на проверки в офисите, за да следят за носене на маски, график на работа и спазване на противоепидемичните мерки.

Новата заповед на Кацаров пък предизвика остри реакции в парламента. От ИТН призоваха да бъдат отменени всякакви дискриминационни ограничения, които делят хората на ваксинирани и неваксинирани. За компенсации на засегнатите заговори пък председателят на БСП Корнелия Нинова.

Министър Кацаров пък уточни на брифинг, че няма ограничения и максимално отлагат затягането на мерките. "Имаме
 план и го спазваме. " каза той, но уточни, че най-важното е да бъде опазено здравето на хората.

По думите му, заведенията могат да работят при досегашните условия, но при промяна на епидемичната ситуация, ще има и нови ограничения. Здравният министър разясни, че  водещото при мерките е не да се налагат по браншове, а според епидемични риск.

От бранша също коментираха ситуацията. Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) подкрепи позицията на  Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) за задължителната обвързаност между здравните и икономическите мерки, съобщиха от Сдружението на заведенията.

"Ние отдавна настояваме да се създадат ясен пакет от икономически мерки , които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени в следствие развитието на COVID-19. И тук говорим не само за затваряне, но и за всякакъв вид ограничения.", гласи съобщението.

От там изискват при въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболеваемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. "За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица. И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения." пишат още от Сдружениет на заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
до Абе преди 2 години
Ами тогава да не се оглеждаме като пресичаме улицата. То каквото е писано, това ще стане. Аман от религиозни неграмотници. Написал му някой... ***, *** та дрънка.
35
6
 
9
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Прос.ти ора, не разбрахте ли че квото ви е писано това ще стане.И по 5 маски да си наденете и по 10 инжекции да си набучите ако трябва да умрете днеска, ще умрете днеска
34
19
 
7
 
! Отговори
Sunny преди 2 години
Неваксинираните са безопасни за ваксинираните, но е добре да не ги пускат на обществени места за да намалее простотията и да не мирише на вкиснати мишници докато си пиеш кафето. Трябва да има класово разделение. Примерно заведения за ваксинирани и такива за слабоумни. Работата също трябва да се дели така. Интелигентния човек, който постоянно учи и се развива не е добре да попадав просташка среда. Губим кадърност за сметка на чалга.
33
1
 
0
 
! Отговори
До7 преди 2 години
Хаха, аз знам какво съм,но ти си една блееща овца! Погледни небето ,особено когато сме на гребена на вълната- едни перделини,изкувствени...нормалните облаци си личат! Събуди се от зимния сън!
32
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички неваксинирани да ги съкратят от работа, с няколко мизерника по-малко, няма да се усети.................................................................................................................................Ми, аре, бе, кво чакат? Да съкратят 80% от лекарите, че само 20% са се ваксинирали. После ще го мислим. Ще ни лекуват ваксинираните санитарки!
31
4
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
100% бойкот на всички избори в България !!!! Всички се правят на добри,а са едни и същи алчници за власт !!!Да живее бащицата Махно!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лято дал Бог, пандемия слава Богу не. Кому са потребнипрода жните юди?
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли някой ще успее да намери свободно място в който и да е ресторант след 17:30 . Не става дума за курортите .За Черноморието да не говорим , искаш точно определено заведение - чакаш си на опашка . Никой досега не е работил с намален капацитет и сега ще работят на 300 %. Никой не прави проверки, а и няма да се правят
28
6
 
5
 
! Отговори
ВЕРОЗА Е СМЪРТОНОСЕН преди 2 години
Закривай кръчмитеее и хотелите!Няма да бачкаме щот е опасно!Кацата ще ни храни с манжа от ЕС!
27
2
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Бедни ми народе! Не вярвай на евреите !!!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се я и пие на крак в нова мода кракмаг.. В градския транспорт са исигурени консервите садели, дори с доста правистиящи. Никакъв климатик не бапка във влаковете на метрото, голям е кеф под маските, нр се забекязва на кого кога му прилошава. Защото според екоеттните здравоохранители и бдители, ТЕ нямало да се поколебаят да затягат и затягат, и затягат. Грижовно, хуманно, високо платено.
25
3
 
12
 
! Отговори
Мерки преди 2 години
Кино ми не требе - гледам си филми на pc-тоИнтернета и да ми го спрат - ще кърда wifiРесторант ми не требе - ям си в насАвтобус, влак, самолет ми не требат - имам си колеломагазини ми не требат - пазарувам от селоШе ме фанат за макарона
24
7
 
20
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Аз и семейството ми ще бойкотираме ресторанти със 100% ваксинирани служители. Предлагам и други българи да се включат в инициативата.
23
0
 
18
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Всичко е пълно като за последно.Хотели и ресторанти доят с цени като в Монте карло и всичко е точно.
22
2
 
21
 
! Отговори
798099 преди 2 години
Групости на търкалета! От четвъртък съм в Несебър. Хотелите са пълни на 100%, ресторантите на 200%. Чака се на опашка за свободна маса. Няма маски, няма мерки. Само теглилки, дето мерят 1 за 2 като цена. Ама ще си разчекнат устите да искат помощи. Пълно е с румънци, на които не се иска PCR тест, съгласно " споразумение" между двете държави. Кой го подписа, питам? И защо?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зарази и нонстоп антихигиена озвират отвсякъде, където предлагат топла храна, приготвена в ръчно измивани съдове. Освен че не са оборудвани с миялни машини, заведения и вериги магазини пестят водата и препаратите, а хигиенните възли, съблекалните, рабитните площадки са поприще на безхаберие, занемареност, плачевна липса на стандарти дори относно елементарна хигиена, камо ли пък европейска или модерна. Какви мерки, каква фейк гружа за здравето в РБ!
20
0
 
8
 
! Отговори
Защо слагате минуси преди 2 години
на "Майко мила"??? Човекът ви споделя информация, а вие му слагате минуси? Нормални ли сте?
19
0
 
21
 
! Отговори
ДО Гиб Мелсън преди 2 години
Твърдиш "да съм спокоен, че симпатичната сервитъорка няма да ме зарази с ковид докато ми поднася питието." А наясно ли си, че ваксинираните също се заразяват и разнасят вируса? Ползвайте ги тези мозъци моля :)
18
2
 
29
 
! Отговори
Майко мила! преди 2 години
А университетите в страната явно са решили да пригласят на нескопосаната заповед. Или така са им наредили. От Медицинския университет в Пловдив, вече са издали заповед студентите задължително да са ваксинирани, ако ще учат присъствено. Представете си как се учи медицина онлайн. Или отрицателен тест, важащ 72 часа! И после какво? Нов тест.... До безкрай! Само че, да вземе ръководството да ги плаща тестовете, щом изисква това. Задължително ваксиниране е противоконституционно!!!! Студенти, спите!
17
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички неваксинирани да ги съкратят от работа, с няколко мизерника по-малко, няма да се усети.