Учени: Яжте плодове, боб, риба, за да се предпазите от COVID-19

Определена диета може да помогне на организма
37
Учени: Яжте плодове, боб, риба, за да се предпазите от COVID-19
Снимка: Pixabay

Диетологът Емили Лийминг (King's College London) определи основните храни, които трябва да включите в диетата си, за да намалите риска от хоспитализация след заразяване с COVID-19.

Лийминг участва в скорошно проучване, което показва, че при хората, които се хранят с висококачествена, богата на растителни храни диета вероятността да се заразят с коронавирус е с 10% по-ниска. При тях дори след заразяване възможността да прекарат болестта тежко в болница намалява с 40%.

„Храненето със здравословни, пресни, растителни храни е важно: това включва плодове, зеленчуци, боб и други бобови растения, семена и пълнозърнести храни. Трябва също така да включите риба в диетата си и да намалите количеството на силно преработените храни, които ядете“, казва диетологът.

Още през есента на 2020 г. разработчиците на приложението Zoe Covid Study помолиха потребителите да попълнят подробен въпросник, който включваше въпроси за продуктите, които хората използват преди и по време на пандемията. Анализът на резултатите на отговорите на 600 000 респонденти беше извършена съвместно от учени от Харвардското медицинско училище и King's College London.

Експертите са стигнали до извода, че определена диета може да помогне на организма да устои на болестите и на коронавируса в частност. Отличителна черта на такава диета е по -голямото количество растителни продукти в ежедневното меню - плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти, пълнозърнести храни. Необходимо е също така да се яде мазна риба няколко пъти седмично и да се намали употребата на рафинирани въглехидрати и преработени храни - сладкиши, колбаси, консерви, паста.

На свой ред учени от САЩ (Държавния университет в Северна Каролина) предлагат тази диета да се допълни с грозде, зелен чай и черен шоколад. Флавоноидите, открити в тези храни, укрепват имунната ни система.

Предимството на антиковид диетата е, че тя образува по -здравословен и разнообразен микробиологичен фон в червата, а това пряко влияе върху формирането на силен имунитет. В същото време лекарите напомнят, че най -добрата защита е ваксината. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: хранакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Анонимен 19От маслото от черен кимион има доста ползи, както и поне две проучвания във връзка с Ковид-19 ако помня правилно. Едното беше при прием заедно с мед. Видях, че има и поне няколко изследвания за глутатиона във връзка с Ковид-19 и има вероятност да помага. Аз бих добавил кверцетин и цинк, зелен чай с коприва, седене на слънце ако е възможно(витамин Д), както и ивермектин който желае. А в лука, особено червения, има кверцетин.
28
3
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Дядо Добри живя до 103 и направи много добрини.Караше само на сух хлебец и люти чушки и студена софийска водица.Зиме и лете стоеше пред храма Александър Невски,събра много дарения и нито лев не взе за себе си,дари ги на храма и за благотворителност.Нашата храна е...нашето лекарство,казва проф.Мермерски,но храна от природата,не изкуствен...обработена и овкусена.Такава храна наистина ни предпазва и...лекува.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте повече боб. Ковида е гнуслив и газовете го прогонват.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определени диети лекуват отрязан крак. Ако спазвате диетата ви пониква нов.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев каза "водка с домати". Невинаги имам домати, но останалата част от диетата я спазвам стриктно.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми аз ям. Аз ям. Ама пак се разболявам! Почти няма жив човек да не се е разболявал никога от нищо.И какво сега? Да ям, или да не ям? To eat, or not to eat? Учени ли?Бе я се гръмнете бе!
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една нощ ме тресе яко.и това беше .Ама после ходих 2,3месеца като гасък.
22
1
 
5
 
! Отговори
Ретур преди 2 години
Аз го изкарах в болницата имах температура и беше доста гадно 1 седмица. Мисля че е доста тежка болест. Баща ми обаче почина на 75 вчера от ковид. Бог да го прости беше много добър човек! Пазете се!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам приятели , които го преболедуваха. Тя здрава, слаба, спортуваща, беше 4 седмици в болница с тежка форма. Той със стар инфаркт , диабет, затлъстяване го изкара за 5 дни в къщи с лека болка в гърлото. Ако не беше се тествал, защото тя беше тежко болна, той нямаше и да разбере. Явно е генетично.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се надяваш с боб и плод да бориш ковид, много се лъжеш. Генетиката определя как ще го изкараш . Това са фактите и статистиката.
19
1
 
5
 
! Отговори
внук преди 2 години
Маслата скъпи изхвърлете, канцерогенни са, класни дедковци:)))
18
5
 
8
 
! Отговори
Недоучени преди 2 години
Учените съветват, за да се предпазите от ковид, просто не гледайте новините по телевизията или брифингите на Великия ЩАБ.
17
1
 
3
 
! Отговори
внук преди 2 години
Грах, нахут, фъсстъчки, нали се сещате.
16
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Високи дози витамин "Д" в организма правят протичането на ковид заболяването много по- леко...
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лук и чесън това е.
14
3
 
8
 
! Отговори
Теса преди 2 години
една позната ми каза, че спермата много и помогнала докато била болна от Корона вируса. Особенно полезна била от вече преболедувал. Мисля да пробвам, превантивно, като ваксина, че не искам да се боцкам.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и ядките съдържат фитати в обвивката и затова се препоръчва накисване за една нощ и обелване. Бобът също го кисна поне час. А който не му понася стомаха да го замени с други продукти
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей сега почваме да ядем плодове и зеленчуци, понеже досега ядяхме пластмаси. Нещо като с миенето на ръце което знаем от най-ранна детска възраст и чакахме учените ковидари да ни научат. Статии за ***. Те индианците от Амазонка са по-умни от вас, бе!
11
0
 
14
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Маам чесън и пръжки с лук. Ни вирус ни жена мое да ме приближи.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кебапчета и шопска са за лаици .. Яжте боб и особено боб ...Това е най-сигурното ...:)