Проф. Огнян Кунчев за COVID-19: Ще живеем така още няколко години

Преболедувалите да не си мислят, че вирусът ще ги забрави, предупреждава той
24 авг 2021 22:40, Нели Христова
132


Какво показват числата за четвъртата Ковид вълна и колко бързо се разпространява Делта вариантът?

"Темпът на заразяване се качва през октомври и ноември, ако не се предприемат никакви мерки. С рестриктивни мерки и повече ваксинация може да падне. Август месец тази година сме се засилили много стремглаво. Учениците като тръгнат на училище от 15 септември, нещата ще се засилят. Ще живеем така още няколко години", заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че Делта вариантът е много пъти по-заразен от предходните. Болните от Делта варианта имат стотици повече вируси, предупреди проф. Кунчев.

"Хваща се здраво и атакува много органи. Много по-опасен е! България е на последно място по ваксинация. В Израел се ваксинираха още март месец и забравиха за мерките. Постигнаха колективния имунитет и се зарадваха. Месеци наред не носиха маски, но ваксините не ви спасяват от боледуване. Обезпечават ви по-слабо боледуване и по-слабо разпространение на вируса", обясни математикът от БАН пред Bulgaria ON AIR.

Най-близката перспектива е за около 3000 заразени дневно, стана ясно от думите му.

"По съвсем груба оценка, при пика ще са около 4000, въпреки ваксинираните и преболедувалите. Преболедувалите да не си мислят, че вирусът ще ги забрави. Не мисля, че ще има повече от 5000 заразени. При мерки параметрите се променят", каза още той и показа графика с резултати след въведения локдаун в края на миналата година.

"Това, което ни липсва, ние не знаем колко са заболелите български граждани. Един човек го тестват по няколко пъти, пише се 2-3 пъти. Държавата трябва да се погрижи за чистотата на данните. Да са под контрол, за да може да се предсказва", настоя проф. Кунчев.

По думите му суперразпространителите на вируса са учителите и лекарите. Той посочи, че 41% от българите живеят 3 поколения на едно място, а децата ги заразяват.

"Носете си маските на обществени мероприятия. Не беше лошо да имаме 2 млн. ваксинирани. Тези, които искат да се ваксинират, пак ще се ваксинират. Ще се получи естествен подбор. Търси се лекарство. На много от компаниите интересът им е повече за ваксините. Трябва да се изказват компетентни хора. Ако самите лекари не се ваксинират, ако елитът на нацията не се ваксинира... При нас процентът е по-висок. Това показва интелигентността на нацията", смята проф. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
4
 
! Отговори
Свобода или смърт! преди 2 години
Пред перспективите за такъв живот - предпочитам да се заразя с КОВИД Делта вариант, да дигна 40 градуса температура и да умра! Така поне ще ми свършат мъките!
97
1
 
2
 
! Отговори
до 125 преди 2 години
Всъщност е до август 2028 година...
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На много от компаниите интересът им е повече за ваксините." Ами естествено-бодат и болни и здрави.Лекарството ще го вземе само болният.
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математик ще ми говори за вируси и имунитет...баси майката.И пък ще дава Израел за пример.Тоя новини не чете ли...
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 години
93
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преболедувалите да не си мислят, че вирусът ще ги забрави."...........................АЗ го изкарах преди половин година и сега антителата ми са над 600- кръвен тест от понеделник. А ефектът от ваксината е тверъде спорен. Както виждаме от ситуацията в Израел
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, сериозен спад.Не е като по времето на Тиквата - втори по смъртност в света
91
7
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Мангъра какво изстене по въпроса :))) Според него, Ковид няма. Ама даже и той със слабоyмието си не успя да вкара АБВ на Гоце в Парламента. А много хора му вярваха
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хората просто спря да им пука. Ходят масово без маски и в магазините без маски и отстояния не спазват. Тая лудост се проточи твърде дълго - ваксини добре, но само с ваксини няма да стане. Трябва и лекарства. Трябва и рестрикции за нарушителите, а не само да пишем колко били починали за денонощие. Ми сложете някой да варди най-малкото в магазина за клиенти с маски. Ако една касиерка се зарази и си мисли, че е лека хрема може да пламне цял квартал, нищо че е с маска има глупав плексиглас.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е искал да се ваксинира го е направил. Излишно е да се говори повече по тази тема. Нищо ново не се казва. Мерките не може да са до безкрай. Знаете какво следва.
88
1
 
2
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Само махнете мерките. Ковида не ми пречи.
87
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 94 "Несериозно е професор, който прави уж сриозен анализ, да дава за пример Израел. Да бяхте погледнали статистиките към днешна дата на Израел, професоре!" Незсериозно е някой, който едвам е добутал да завърши средно образование и работи като склададжия/сервитьор, продавачка, шофьорче да дава акъл на професор (в областта на професора). Професора не се опитва да ти дава акъл как да носиш торби цимент или да връткаш геврека.
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде на ваксините!... Не се блъскайте!...
85
3
 
9
 
! Отговори
няколко преди 2 години
има се предвид 1-2 или 20-30 години последната пандемия от коронавирус 17 век е продължила 42 години и е била предмино в русия
84
4
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Още няколко годани сме щели да живеем ТАКА. Вече 2 години живеем ТАКА. Като живеем още няколко години ТАКА........какво..... ? Ще пръдне гущер на бял камък , да даде сигнал за финал......? Или.......какво ?
83
1
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Човек вярно и да смята, важно е какво смята изначално...като математици трябва да се пазим от "средните" неща. Та 2% е средната смъртност при всички възрасти взети заедно, но ...от едни възрасти умират 0.2%, от други 4-5%, а за тия 70+ може да е и 14%...
82
7
 
36
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
"Темпът на заразяване се качва. С рестриктивни мерки и повече ваксинация може да падне."... Тоя експерко може ли да каже къде с рестриктивни мерки и повече ваксинации е постигнато нещо положително? Във Франция ли? Или Израел, Гърция, Испания, САЩ...
81
22
 
12
 
! Отговори
Стефанов преди 2 години
До Анонимен 95Намирам го за резонно най-простото и суеверно племе да живее в най-изостаналата и бедна държава в Европа. Беднотията е най-справедливото наказание за простотията на един народ - Рейгън.
80
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По форумите е пълно с антиваксъри с биполярни разстройства, което не е добре за нацията.
79
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Несериозно е професор, който прави уж сриозен анализ, да дава за пример Израел. Да бяхте погледнали статистиките към днешна дата на Израел, професоре! За настоящите числа там се сещам за три интерпретации - ако ваксината е високоефективна и при това е толкова лоша ситуацията, не искам да мисля какво ще е без ваксини; или спада ефективноста и през няколко месеца трябва нова ваксина; или ефектът на ваксината по принцип е твърде слаб. Предстои да се види...