В Словения ще уволняват учители, отказали тест за COVID

Наредба определя това като трудово задължение
25 авг 2021 16:50, Елка Василева
66
В Словения ще уволняват учители, отказали тест за COVID
Снимка: архив, БГНЕС

В Словения след една седмица започва новата учебна година, а директорите на училищата получиха наредба, според която отказът на служителите да се тестват за коронавирус може да бъде причина за уволнение, съобщи Танюг.

За всички работещи в училищата важи условието да са ваксинирани, преболедували COVID-19 или да са тествани, което означава, че всички учители, които не са преболедували и не са ваксинирани, трябва всяка седмица да се тестват, което с циркулярно писмо на министерството на образованието е определено като трудово задължение.

Още по темата

Неоправданият отказ за тестване ще се смята за нарушаване на задължение от трудовите отношения, което означава, че на служителя ще се издава писмено предупреждение преди уволнение или се задвижва процедура за уволнение, а същото важи и ако служителите откажат да носят защитни маски.

От друга страна, ако ученикът не носи маска, на него не може да бъде забранено да влезе в класната стая, но директорът трябва да уведоми за това неговите родители.

Епидемичната ситуация в Словения през последните няколко седмици се влошава и до края на тази седмица страната ще влезе в червената зона, а в средата на септември в тъмночервената зона по критериите на Европейския център за контрол на болестта.

Правителството не планира по-големи затваряния на обществени и икономически дейности през есента и зимата, тъй като смята, че с последователно прилагане на условието за ваксиниране, преболедуване и тестване ситуацията може да се държи под контрол.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Много тролове ! преди 2 години
Много ковид ***, много *** ! Часовникът цъка, видов ден идва. Нали знаете какво са правели с колаборационистите на Хитлер ? Същото ще се прави с ковид-фашистите. Ще бъдат извличани от дупките си и публично овалвани в катран и перушина, и прочие... Не си мислете че IP на ковид-фашистите ще останат скрити. Съпротивата ще ви докопа където и да се скриете. Идва Видов ден. НЯМА ПАНДЕМИЯ !
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В друга статия врякахте, че не искати да ви тестват децата. Нека по-добре да пъдят учители антиваксъри.
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормална, цивилизована европейска държава, с нормални, цивилизовани граждани!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то един месец ще се тестват и след това работа от вкъщи
54
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво !!!Евала на Словения !!
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската либерастия до нищо хубаво няма да доведе, ще отнеме N на брой вълни докато се започне сериозна и целенесаочена борба за ликвидирането на вируса, но ще минат още няколко години иху аху докато го осъзнаят това.
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама в Замунда не признават ковируса и ние трябва да сме като тях.
51
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато работиш с хора, носиш отговорност за своето здраве/за да можеш да си вършиш работата/ и за хората с които общуваш. Като не ти харесва, на полето! Точка!
50
6
 
12
 
! Отговори
Явно преди 2 години
в Словения имат учители в излишък!Нещо, което, за щастие тук не в така!Хахаха!!!
49
0
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
41. Е душевно болен!
48
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре, като ви кажат от "Америка за България", че който не е ваксиниран, няма да получи хонорарче/грантче и ще обърнете палачинката за 5 секунди
47
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама кой ви е излъгал/заблудил, че може да си правите каквото си искате? Вероятно Христо Иванов и сие... Щом държавата ти плаща заплатата, има право да изисква от теб каквото си реши. В частна фирма, ако ти каже шефът ваксинирай се или си уволнен, имаш избор... напускаш, отиваш на село, гледаш краставици и овце и си живееш... какво има да се обсъжда?
46
27
 
11
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Браво на словенците. Евала на гърците. Те ще си обезпечат някакви свободи и спокойствие за хората, а ние ще сме...а наляво, а надясно, и до безкрай...все така в кълчищата, да не казвам в какво друго. На някой явно му е изгодно у нас да е така.
45
26
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Имате права, разбира се. Това не означава, че ги имате същите, ако сте обществено опасен. Все пак работите с доста хора.
44
3
 
26
 
! Отговори
Това преди 2 години
са пълни глупости и в един момент ще избият, там от където никой не очаква..
43
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но пък ЛГБТИЗ общността имат права, неа те да учат децата им.
42
6
 
29
 
! Отговори
. преди 2 години
Как ще ваксинирате хората на сила с тези неефективни ваксини с неясно съдържание, това е пълно безумие.Ваксиниран - разболява се , преносител е дори има и смъртни случай и пак се напъват да ваксинират.СЗО явно е мафия.
41
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги съдят, никой няма право да те кара на сила да се тесташ или ваксинираш. ЕС не е нацистка Германия или е?
40
4
 
15
 
! Отговори
Мале, мале преди 2 години
А учениците ще тестват ли...а чистачките...а администрацията.....а директорите....а шофьорите на автобуси...а лелите на всички...
39
33
 
7
 
! Отговори
Професор преди 2 години
У нас също трябва така. Мерките са прекалено меки. Аз предлагам задължителна ваксинация на всички. При отказ 20 хиляди лева глоба или ако няма пари в затвора.