Правни проблеми при подсилващи дози ваксина без одобрение от ЕМА

Нужни са повече данни за одобряване на бустерна доза
26 авг 2021 20:30, Елка Василева
49
Правни проблеми при подсилващи дози ваксина без одобрение от ЕМА
Снимка: архив, БГНЕС

Страните от Европейския съюз, които решават да поставят подсилваща доза ваксина срещу COVID-19, може да се сблъскат с повишени правни рискове, защото допълнителната доза засега не е препоръчана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), заяви Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

ЕМА казва, че са необходими повече данни, за да може да одобри поставянето на подсилваща доза. Осем страни от ЕС обаче вече решиха да препоръчат допълнителна доза, а над 12 се готвят скоро да предприемат подобен ход.

"Подсилващите дози в момента не са включени в разрешението за пускане на пазара на ваксините срещу COVID-19 и не са били подложени на научна оценка от ЕМА при отсъствието на достатъчно данни", каза ЕК.

Още по темата

"Отговорността за вземане на решение за включване на подсилващите дози във ваксинационната кампания остава на държавите членки", заяви комисията, като добави: "Доколкото подсилващите дози не са част от разрешението за пускане на пазара, отговорността на компаниите е променена."

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които е възможно да са свързани с подсилващите дози, страните от ЕС може да понесат основната тежест от евентуални правни последици и искания за обезщетение.

ЕК обаче каза, че отговорността на компаниите няма да изчезне напълно, ако подсилващите дози се поставят без одобрението на ЕМА. Например, ако причината за даден страничен ефект след поставяне на подсилваща доза е свързана с производствени проблеми, производителят на ваксината остава отговорен за това.

Правилата на ЕС за отговорност и обезщетение се прилагат в случаите на неочаквани вредни последици, свързани с общите характеристики на продукта или неговото производство. Всяка компания, доставяща ваксини срещу COVID-19 на ЕС, е договорила различни условия, които до голяма степен остават поверителни.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург и Словения в момента препоръчват поставянето на допълнителна доза, а Германия планира да направи това през есента. Други 13 държави членки обсъждат въпроса.

Евентуалните обезщетения за неочаквани странични ефекти от ваксините срещу COVID-19 се уреждат на национално ниво.

От началото на ваксинационната кампания в Европа са подадени стотици искове от потенциални жертви, показват официални данни от Дания, Германия, Норвегия и Швейцария. В съвсем малък брой от случаите са присъдени обезщетения, а сумите не се разкриват.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 4.... А, значи признавате, че има обезщетения? Нали отговорността била на ваксинирания? Тази статия въобще ви разбива целият илюзорен свят, в който правителствата искат да "бодат" колкото се може повече с цел печалба за сметка на здравето. Не искат да бодат, когато не са уредени и спазени правните норми. Представям си, какви обезщетения могат да се получат при смърт, причинена от ваксина. Добре, че има много малко такива случаи, при това все още съмнителни.
16
1
 
13
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Ковчега джобове няма . С обезщетението близките най много свещи да им купуват и олио за кандилото.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според изявлението на министерството най-честите случаи на лечение са свързани с остри алергични реакции, нарушения на нервната система и сърдечно-съдови заболявания.
14
1
 
0
 
! Отговори
Някъв ме пита: преди 2 години
Ми принципно за да живееш по-добре трябва да се ориентираш в обстановката и да видиш кое и как и защо трябва да направиш да живееш по-добре. Големият проблем е, че по моята логика трябва да живея по-добре след като направя каквото е правилно, а не каквото е удобно, но ми се струпаха цяла купчина неприятности с неочакваности. Обаче другото - ако е за която си мисля. Не е точно вярно - между не ми пука и не моя работа и тя е голямо момиче има разлика. Но ако ми се удаде възможност - ще видя какво!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големите плащания - 225 хиляди сингапурски долара (165,9 хиляди долара) - са получени от двама души, включително 16-годишен тийнейджър, който е получил сърдечен арест след първата доза ваксина от консорциума BioNTech и Pfizer, съобщиха от ведомството. От началото на годината 144 души са получили обезщетение, допълват от Министерството на здравеопазването.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Властите на Сингапур платиха 782 000 сингапурски долара (575 300 USD) като компенсация на местни жители, които са имали сериозни странични ефекти след ваксинация срещу коронавируса. Това съобщи вестник The Straits Times, позовавайки се на представители на Министерството на здравеопазването на републиката, предаде агенция Фокус.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плаща държавата? Колко да плаща?
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама моля ви се. Световно неизвестната доц. Гломб каза , че може трета доза щото яла 3 пъти на ден. Щом ковид стадото е способно да вярва на тази дето сигурно е на щат в Блиц, Днес и Евроком значи е така. Аз с.ера 3 пъти на ден. Да ми каже доцентката ква доза ми препоръчва.
9
2
 
3
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Извинете, може ли да ми помогните да живея по добре и да съм истински щастлив ?
8
2
 
4
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Комунисти от вси страни,ваксинирайте се!
7
3
 
11
 
! Отговори
Доц Любомира Тромб преди 2 години
по 3 пъти се ваксинирам на ден за КОВИД с всяко ядене - това е препоръчителното!
6
5
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз до3 преди 2 години
ти къде видя демокрация в европа, веднага трябва да се задействаме, за шефовете в пекин това е допустимо!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе давате там на стадото да се подпише че освобождава от още повече отговорност при инжектирането с медицински експеримент и готово.
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 "Последното изречение казва всичко."..... Да, казва, че можеш да съдиш производителя - тоест носи отговорност. Една от основните ви опорки падна.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото ЕМА каже това правя! Аз съм послушен и обичам демокрацията, еднополовите бракове и да плащам като поп!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последното изречение казва всичко.
1
2
 
7
 
! Отговори
ТурбоБустер КОВИДиот преди 2 години
Пускайте, Бустерите за Делта, какво чакате?!