Проф. Петрова от БАН: Приветствам задължителната ваксинация

Според нея в България не са се взели мерки за предотвратяване на следваща вълна
30 авг 2021 22:20, Нели Христова
143

Главният държавен здравен инспектор предложи затягане на мерките срещу Ковид-19, премиерът отсече - ваксинацията няма да е задължителна, а стотици излязоха в столицата на протест срещу мерките. Какво следва и време ли е за национални мерки срещу светкавичното разпространение на Делта варианта?

"Ние по никакъв начин не предотвратихме следващата вълна. Други страни по-рано взеха мерки. В Унгария има над 75% ваксинирано население. В България искаме, без да направим нещо като общество, да освободим мерките и да живеем нормално", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че се спекулира със сравнението на ситуацията в Израел, където се съобщава за увеличение на новите случаи, въпреки високия процент ваксинирано население. И отбеляза, че там почти няма смъртни случаи, което означава, че ваксините вършат своята работа и хората не се разболяват тежко.

Проф. Петрова е убедена, че трябва да има групи, сред които ваксинацията да бъде задължителна.

"Аз приветствам задължителната ваксинация. Тези хора, които работят с болното население, учители и здравни работници - трябва да са защитени, за да изпълняват служебните си задължения. Това е част от професията им, не виждам защо да е дискриминация", заяви микробиологът.

И подчерта, че третата игла подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация.

"Има избледняване на имунния отговор след 6-8 месеца, който се отнася за антителата, но клетъчният имунитет трае поне година", подчерта експертът.

Тя посочи, че пикът на четвъртата вълна се очаква да бъде през септември.

"Хубаво е през този все още топъл месец да се използва времето за ваксиниране. В момента имаме над 1,156 млн. души, които са ваксинирани, това е нашият щит срещу вируса. През последните седмици се наблюдава увеличение на желаещите да се ваксинират", добави проф. Пенка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея ваксините са безопасни за децата, но още е рано те да се ваксинират.

"Във Великобритания имаше клиничен експеримент с две групи деца - ваксинирани и неваксинирани. При ваксинираните няма нито едно заразено. В момент, когато все още голяма част от работоспособното население на страната ни не е ваксинирано, по-важно е например учителите да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Петрова.

Тя коментира и южноафриканския вариант, който вече е открит и във Великобритания. "Опасното при него е, че има две мутации, които заобикалят имунитета. Ако се разпространи повече, вероятно ще бъде категоризиран като високорисков", уточни директорът на Института по микробиология към БАН.

И все пак даде оптимистична прогноза - коронавирусът може да мутира във варианти, които да го самоограничат.

А междувременно българските учени продължават работата си по ваксина.

"Тя е протеинова ваксина, на етап научен проект е. Резултатите ще бъдат представени през октомври на конгрес по имунология", отбеляза проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък аз смятам, че е задължително тази госпожа да бъде уволнена, за да престане да плещи глупости.
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде ги намират тези несъстоятелни и комични образи, дето ги вадят да ни агитират и плашат, като тази професор Пенка. Или оная, Гломб, дето твърдеше, че щом сме можели по 3 пъти на ден да ядем, значи можело и 3та доза ваксина да си сложим. Или звездоброеца Витанов, дето ни убеждаваше, че като погледнем внимателно репродуктивното число 1.229, то щяло да ни се стори като 1.3, което означавало, че заразата настъпва. За полу-умните физиономии и кокорене на капацитета Кантарджиев - да не говорим...
97
0
 
11
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Големите проф.ани приветстват задължителното ваксиниране, а най-обикновен лекар измисли правилното лечение, без висока смъртност. Срам за тези платени политически дейци сред учените и лекарите.
96
0
 
4
 
! Отговори
Приветствията преди 2 години
и могат да я доведат до някоя болница!!! А може и канафка....
95
1
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Ваксинация за пеннцийте в БАН. Какво свършиха тези ***? Задължителна ваксинация на шведите и полицайте кога,а или те са с повече права от хората.
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая е толкова професор, колкото аз съм Брат Пит.
93
0
 
10
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Чувате ли повтарящата се мантра "вълната на неваксинираните"? Валенски в Щатите, баба ви Рада, сега и това недоразумение. Обърнете думите им наопаки, за да стигнете до истината. И оставете децата на хората на мира! Имат си родители!
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом публично е обявила, че иска други, които не желаят, да бъдат насилени с ваксини - значи е твърде вероятно на нея скоро да й се случи нещо, коят тя не желае. Да пуснем фантазията - например - не желае да яде екскременти, обаче някой я насилва. Какво ли би направила - ще яде, къде ше ходи.
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължителна ваксинация и мерките се разхлабват - разхлабени маски, разхлабени дистанции и други разхлабени работи. Който не й верва, ще има имного здраве.
90
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ОТ МНОГОТО ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ ОКАЗА, ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ЗАРАЗЯВАТ МНОГО ХОРА НЕВАКСИНИРАНИ. ИЛИ ИМА ПЛАН ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА А И АПЕТИТА НА ГОЛЕМИТЕ ФАМИЛИИ НА ПАНЕТАТА ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА ЧОВЕШКАТА РАСА. НАСЕЛЕНИЕТО ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ СВЕДЕНО НА 500 МЛН ЖИТЕЛИ, ВСИЧКО ОСТАНАЛО ДА ИЗЧЕЗНЕ.
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз приветствам задължителната ваксинация. Тези хора, които работят с болното население, учители и здравни работници - трябва да са защитени, за да изпълняват служебните си задължения. Това е част от професията им, не виждам защо да е дискриминация", заяви микробиологът." Ами офцо пpocтa,защото те сами трябва да решат дали да се ваксинират.Те поемат собствен риск.Не застрашават никой с решението си.Защото и ваксинираните заразяват не по зле от невакснираните.
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз приветствам закриването на всякакви институтчета от сорта на БАН, които за целия период на съществуването си не са допринесли с нищо нито за науката, нито за икономиката на страната. Едиствено харчат държави пари и още от времето на соца там се намърдваха най-некадърните, защото няма какво друго да правят, та поне да не направят някоя беля из производствата
87
9
 
0
 
! Отговори
Васко преди 2 години
На българина му трябва железен юмрук и под строи да се ваксинират.Каква е тази глезотия - цяла Европа се ваксинира над 70% само България е около 16 % , и после мрели сме . ЗАЩО ЛИ ? И не забравяѝте че ваксините който ги купиха с наши пари или ги изхвърлят или ги подаряват на други страни .И се пазете !!!
86
0
 
15
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Приветствам вкарването в затвора на Проф. Петрова от БАН. Ама за съжаление е малка рибка. Само големите риби ще ги съди Международен Съд и ще лежат до живот.И все пак се надявам и за Проф. Петрова от БАН
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
утре изкарайте някои професор по ВиК като Каналин Цолов да обясни: "мооели трЪбЪ с размер 3 цола да се навре у муфа с размер цол и половина"
84
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксинационното изнасилване на простоватите антиваксъри ..." --- Нямам какво да добавя.
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф ПЕНКА - до вчера доячка в ТКЗС много липсва на кравите в ТКСЗ иБАН. Рязко намаля млеконадоя. Теленцата не наддават - залиняват.
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да върви и да се ваксинира, дъртия папагал.
81
13
 
2
 
! Отговори
става страшно преди 2 години
Сегашното управление с некадърността си доведе до там ,че за 30 август имаме 2090 нови заразени и 109 умрели. А пикът е след повече от 40 дни. С колко ще се увеличат новите болни и починалите тогава? Нормално в България умират 300 на ден,а сега над 400. Как ще обясните разлика от над 100 умрели повече? Защото според някои неразсъждаващи,почивали от друго,а ги пишели от корона вирус. Отговорете ми.
80
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой тоз Пенка не го познавам :)))