Властите решават за новите мерки в COVID кризата днес или утре

Стефан Янев: Бизнесът трябва да продължи да работи
101
Властите решават за новите мерки в COVID кризата днес или утре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравният министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация, увери служебният министър-председател Стефан Янев пред Нова телевизия.

Още по темата

„В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата”, допълни Янев.

Решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре.

„Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази”, каза премиерът.

„Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни", посочи Янев.

„Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите. Направено е плаващо работно време”, обясни премиерът в отговор на въпросите на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

Той добави, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват. Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия, обясни Янев.

„Има държави, които въведоха задължителната ваксинация за определени групи от обществото. Ние нямаме такова намерение и не предвиждаме такъв тип мерки. Ваксината е единственият разумен довод, даден от науката. Дори и да не те предпази на 100% от заболяването, то тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко”, заяви министър-председателят.

„В болниците и социалните домове процентът на ваксинираните служители е достатъчно висок. Разбира се, говорим за относителност на значението на думата „достатъчно”. Там има и случаи на хора, които не могат да се ваксинират поради болест или други проблеми. Създава се една среда на говорене и критика към различните. Нека да бъдем по-спокойни по темата и да търсим аргументите. Фактите са по-добри от емоциите”, каза Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид пътеките да са колкото пътеките за грип. Аман от лъжи при 96% шанс за оцеляване от болеста.
63
2
 
1
 
! Отговори
сс преди 2 години
хората мрът от последствията на взетите решение на ГРОБ и Лойко това е истината......
62
4
 
0
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Сашко, мамин, дай да я вида тая статистика, където при население 300 мил, CDC по непредваливост убива 15% американци годишно, че с тва темпо, след 10 години няма да има американци. Дай да я вида, или да приема, че щом го пише в интернет, значи е вярно?
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво да прави? Ще слуша каквото му кажат или ще му спретнат нещо като на президента на Хаити...
60
1
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
До ...В предния пост имах в предвид сърдечносъдови болести.
59
2
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
От болести на дихателната система около 4000 си заминават всяка година като ги извадим от предните, ко стана нещо не излизат сметките? МОЛЯ НЯКОЙ ОТ МАТЕМАТИЦИТЕ и вирусолозите да ми обясни къде са тези 18000 дето ги прехвърлихме или от друго не можем да умираме, да речем от старост...
58
2
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
Около 70000 човека почиват ежегодно от засичащи болести в Б-я и около 19 хиляди от ракови болести. До момента за 2021 г. с началото на 69655 оставете около 10323 за всички плюс КОВИД.
57
1
 
8
 
! Отговори
Много, много преди 2 години
да внимават какво точно ще решат!Защото стрелката на манометъра вече е в червената зона!
56
2
 
8
 
! Отговори
Сашко преди 2 години
4.5 мил смъртни случаи за година и половина в целият свят официално от така нареченият Ковид!!!!Та само годишно CDC убива по непредпазливост в САЩ 50 мил. американци официално!!!Това е само един факт!!!И както Клаус Швааб каза и всичките му протежета педофили,Борис Джонсън-наркомана,Гейбриус-терорист,убиец сега шеф на СЗО и цялата престъпна ***-няма да има връщане към нормалното....предстои голямото нулиране и трансхуманно управление-за пример вижте Китай!
55
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като стадо се вряхме едни в други цяло лято, демонстративно отричайки необходимостта от всякакви мерки и сега "ама олеле, мерки защо?". Еми защото сме поголовно пр0stI. Голата гордост, че сме на последно място по ваксинация и че няма да се спазват мерките няма да ви храни и топли скоро.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Киро - Неизбежно е, при трета вълна, без ваксинация .---- Назад си с времето ,тук вече е четвърта вълна ,в Испания пета . А за спиране на тази вълна с ваксинация е много късно ,не че тия които с голям процент ваксинирани ,няма вълна .Дано да са верни само данните за по-малкото смъртни случаи.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 - България в момента е на първо място по смъртност от Ковид .Я кажи преди Ковид на кое място беше ? Ако не се лъжа на последно и с най голяма продължителност на живота ,а ?
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента Янев да отправиш предложение на гръцките не ваксинирани лекари да идват у нас, тъкмо да понаумат нашете как се лекува
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходих в една ковид болница във Враца,когато казваха ,че болниците са претъпкани светеха само 4-5 стаи.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правих си пи си ар 2 пъти за пътуване , като гледах огромната опашка и как всеки дава по 100 лв. за 1 час това близо 4500 лева не лоша печалба.
49
2
 
13
 
! Отговори
Мерки преди 2 години
какви мерки!!!! Да кажат кой отвън им диктува тези мерки......Да са наясно Българите не искат тези мерки!! Който се страхува от всичко, да не излиза от дома си!!!! Нормалните хора да си живеят живота!!! А между другото да кажат и за самолета на НАТО, заради който допуснаха градушка да унищожи реколтата на хората, а също че продължават по заповед отвън да унищожават българското животновъдство /доколкото е останало/...
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемайте си каквито мерки искате, но никой няма да ги спазва.
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека затворят да видим какво се случва като пада временно правителство XD
46
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако клиничната пътека за хеммороиди беше по-скъпа от тази за ковид, България щеше да е на първо място в света по смъртност от хеммороиди, вярвайте ми!
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баш във вторник, когато са най-много случаите по традиция и това всички го знаят, баш във вторник решиха да налагат много мерки, "щото много случаи има" ц ц ц ц ц