Властите решават за новите мерки в COVID кризата днес или утре

Стефан Янев: Бизнесът трябва да продължи да работи
101
Властите решават за новите мерки в COVID кризата днес или утре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравният министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация, увери служебният министър-председател Стефан Янев пред Нова телевизия.

Още по темата

„В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата”, допълни Янев.

Решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре.

„Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази”, каза премиерът.

„Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни", посочи Янев.

„Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите. Направено е плаващо работно време”, обясни премиерът в отговор на въпросите на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

Той добави, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват. Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия, обясни Янев.

„Има държави, които въведоха задължителната ваксинация за определени групи от обществото. Ние нямаме такова намерение и не предвиждаме такъв тип мерки. Ваксината е единственият разумен довод, даден от науката. Дори и да не те предпази на 100% от заболяването, то тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко”, заяви министър-председателят.

„В болниците и социалните домове процентът на ваксинираните служители е достатъчно висок. Разбира се, говорим за относителност на значението на думата „достатъчно”. Там има и случаи на хора, които не могат да се ваксинират поради болест или други проблеми. Създава се една среда на говорене и критика към различните. Нека да бъдем по-спокойни по темата и да търсим аргументите. Фактите са по-добри от емоциите”, каза Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
25
 
! Отговори
Истината и лъжата преди 2 години
Допреди няколко месеца мантрата беше да бъдеш отговорен към обществото : ваксинирайки се предпазваш най вече другите както и себе си. Сега след като се разбра, че ваксинираните се заразяват, разболяват и умират, мантрата вече не е да пазиш другите а себе си! Та въпроса е що за *** трябва да си след като виждаш, че целта не е нашето здраве а това да бъдеш ваксиниран да продължаваш с тая лъжлива пропаганда!И не забравяйте да се подпишете за да освободите от отговорност вашите палачи!
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази, каза премиерът." --------- В коя ли държава си мисли , че живее Янев
42
0
 
15
 
! Отговори
Док преди 2 години
До 67 - Другаря Янев друго освен локуми не може да разтяга, щото а се изтървал за нещо маааалко по-строго и ограничаващо, а са изяли дебелия край на сопата. Народа е напрегнат до краен предел от мизерия, бедност, циггания, мръсотия и безперспективност. Чашата определено прелива, още повече, взе да става очевидно, че масовото боцкане не даде очаквания ефект.
41
0
 
6
 
! Отговори
дав преди 2 години
КПП-та на всеки вход и само с противогаз навън
40
0
 
9
 
! Отговори
ехоооо преди 2 години
е кво има да мислите , нали каза че всички мерки са взети и всичко е под контрол .
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е субективно понятие. За някои е много. За други е малко. Говорете с факти, Янев. Не си на женския пазар да разтягаш локуми на хората.
38
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
над 100 убити само за ден и тия безхаберници щели нещо да мислели??? Колко хора трябва да умрат докато го измислите? 20000, 100000 или 1 милион???
37
3
 
13
 
! Отговори
Антимаскър преди 2 години
И внимавайте какво ще решите.......
36
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България в момента е на първо място по смъртност от Ковид и на последно по ваксинации в Европа. Румен Радев прпсопа възможността да ваксинира хората и сега следва колапс.
35
3
 
8
 
! Отговори
Алибегов каза! преди 2 години
Не пипайте мерките защото изкарваме 800 хиляди работещи в заведенията и 500 хиляди работещи в фитнесите, заедно с семействата над 3.5 милиона излизаме и ви свалям
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Стефане, карай направо и мислете в петък! Ей го, де е петък! За къде сте се разбързали? Нека хубаво да се препълнят болниците! Още 40 заразени лекари какво са? Имаме 3 милиона доктори. Всеки втори е професор в България. Всеки трети е дървен философ. Не бързайте, да не се изпотите от бързане! Погребалните агенции на служебното разчитат. Няма да ги оставят фалират, я! Бюджета е по- важен от хората.
33
2
 
2
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Няма страшно - не бързайте
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Янев, Вие поставяте политиката над здравето на хората. Сметките ще Ви излезнат без кръчмар.
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато мъдрите са наумуват, лудите се налудуват и пика ще е факт. Какво се мотаете, бе? Много бавно мислите. Няма време! Действате!!!! До 10 дни ще минем 3 000. Няма легла в болниците. Няма лекари и сестри. В Русе болниците връщат заразените. Няма апарати за обдишване. Какво чакате? Да почнат да умират по 300 човека на ден и тогава ли ще вземете мерки? Учебната година няма как да започне нормално при толкова заразени. Защо ви беше този план с цветовите зони? Не ни баламосвайте! Некадърнициии!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
Хората около и зад радев (служебните) НЕ искат да затварят и да правят задължително каквото и да е. ..защото негативите за това ще ги поеме зеления и ще му падне рейтинга а идват избори!!!!!!
29
14
 
3
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Нямало вирус, щели да ги чипират, Бил Гейтс искал да ги умори... Който иска да живее се ваксинира, който иска да играе руска рулетка с живота си и този на близките клечи и философства.Неизбежно е, при трета вълна, без ваксинация няма да могат да отидат не само в Гърция, но и до мола или на работа.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41 и прав беше, нямаше! гастарбайтерите и "европейското ви развитие" го донесе.
27
4
 
7
 
! Отговори
Kiro преди 2 години
Ако ще се вземат мерки и ще се затваря, нека да е за всички, а не само за някои които за пореден път да отнасят положението, както вече година и половина децата ни ходят на дистанционно необучение. Да се затворят и фирмите, да се затворят и градовете, всички да останат по домовете си за 2 седмици и да се реши проблема, а не едни да го отнасят с години, че да можело другите да работят на свободия.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никоя телевизия не отрази протестния митинг срещу мерките? Защо не показахте доцент Мангъров? Защото ще ви разтури седянката ли? Защото каза много верни и логични факти, по-конкретно за ваксините.Защото ако го бяхте показали нямаше да можете да го демонизирате, защото той не отрича вируса, защото той също така не отрича и ваксините.И защото той само се изрази против принудителното им налагане, при положение че те не са задължителни. Колко ли глyпaв трябва да е човек да не го разбере?
25
2
 
6
 
! Отговори
радомир преди 2 години
Дано да решат нещо разумно, а не като миналата есен предните които оставиха дискотеките да работят, а затвориха училищата. Ще се види какви са приоритетите на сегашните, дали ще са дискотеките и кръчмите, или ще са училищата.