Как ваксините срещу Covid се превърнаха в жизнеспособен бизнес?

Богатите страни се готвят да плащат година след година, за да останат защитени
2 сеп 2021 01:30, Анисия Иванова
30
Как ваксините срещу Covid се превърнаха в жизнеспособен бизнес?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За повечето от нас все по-конкретните доказателства, че ефикасността на ваксините срещу Covid намалява с времето, трябва да бъдат причина за безпокойство. За фармацевтичните компании, които са похарчили милиарди долари за разработката им, това е възможност, която се получава веднъж в живота, казва Дейвид Фиклинг за Bloomberg Opinion.

Последните проучвания за ефективността на ваксините доведоха до редица поръчки за реимунизационни дози. САЩ ще започнат да разпространяват допълнителни ваксини от 20 септември и очакват да пуснат около 100 милиона дози през следващите месеци. Обсъжда се съкращаването на прозореца преди трета доза от осем до едва пет месеца. Миналата седмица Великобритания поръча още 35 милиона дози от ваксината Pfizer Inc., за да подсили приложените по-рано дози. В Израел всеки над 30-годишна възраст вече отговаря на условията за реимунизация.

Това е голяма промяна за традиционния бизнес модел на ваксини. Въпреки че в много случаи се поставят на почти всеки човек на планетата, препаратите за имунизация обикновено са неизгодни за фармацевтичната индустрия.

Ваксини, които изискват години разработка и милиарди долари финансиране, се купуват в огромни количества от правителства, които внимателно следят цената и често са ефективни за цял живот след еднократна доза. Този модел на изключително високи начални разходи, минимални маржове и почти нулева повтаряемост не представлява привлекателен начин за компаниите да разпределят капитал. В продължение на десетилетия има опасения, че изследователската и развойна дейност в сферата на ваксините значително намалява. Ако не беше постоянният приток на нови клиенти, когато децата се раждат и започнат обичайния си ваксинационен цикъл, тази част от индустрията би замряла още повече.

Приливът на поръчки за реимунизационни дози нарушава този модел. Травмирани от най-голямата пандемия от един век насам, богатите страни се готвят да плащат скъпо година след година, за да останат защитени. Предвид вероятността по-голямата част от населението на света от 7,7 милиарда души в крайна сметка да получи годишни дози от лекарство, което се продава на дребно между 2 и 20 долара, индустрията Covid вече е много по-голяма от грипния бизнес, който носи 6,5 милиарда долара годишно. Достатъчно е само да погледнете редицата компании, които провеждат клинични изпитвания на лекарствата си, той показва зашеметяващ контраст в индустрия, която беше изпаднала в летаргия заради необезпокояваната доминация на GlaxoSmithKline Plc, Sanofi, Merck & Co. и Pfizer, а конкурентите им се насочиха към по-печеливша дейност.

Целият анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега - статия. Кой има полза от антиваксърски политики
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето къде трябва да си насочите децата. Ама Ганчев и децата на завист. Лузърско-възпитание
18
1
 
7
 
! Отговори
всичко е бизнес преди 2 години
ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ!!!!За разбойници не гласувайте! Господ да ви е на помощ-повярвайте му!
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията явно казва, че нещо, което не е икономически много изгодно за фармата, не представлява интерес за тях, доли да е в интерес на обществото. ДО ТУК С ГРИЖАТА ЗА ХОРАТА.
16
2
 
12
 
! Отговори
Ник преди 2 години
докато има балами, ще има и тарикатти. чакаме да видим след коя доза ще се свършат баламите. новият вариант Мууу е още една стъпка към превръщането на хората в едър рогат добиттък месото, млякото и кожата на който са непотребни за говедарите. сещайте се какво ще стане скоро с непотребното стадо... евтаназиране и загробване.
15
0
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
те това е... като кажат по медиите, че еди колко си се боцнали с течността и всичко вярва... а истината е съвсем друга и тя много скоро ще изплува и тогава...
14
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
"богатите страни се готвят да плащат скъпо година след година," Скъпо? Един курс с ваксина на Пфайзер е колкото едно десетдневно лечение на грип с допълнителни антибиотици за съпровождаща инфекция.
13
0
 
18
 
! Отговори
Ваксоферма преди 2 години
Зарибиха ваксоманите и приготвиха доилните агрегати.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превърнаха? Сякаш е следствие? Не, специално са били измислени за новата глобална политическа фармоикономика.
11
1
 
12
 
! Отговори
Джамал преди 2 години
*** off
10
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако предпазваше ДА! Но тя не пази, дори на против, страните като Израел, Англияи САЩ са с най много новозаразени. Ако беше всичко както трябва, защо да подписваме Декларация за това че ако стане нещо от ваксината няма виновни., Но иначе сме длъжни да се ваксинираме?????
9
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има зомбирани овце, така ще е. Компаниите, правещи уж ваксини регистрират рекордни печалби за нещо, за което не носят отговорност. Но ти бъди отговорен, ваксинирай се. Да, ама не.
8
37
 
5
 
! Отговори
L. преди 2 години
Забавно е как някой предпочита да се зарази с увреждащ вирус, разработен от китайците като оръжие с цел максимални щети, но не би се ваксинирал, за да се предпази.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекламната кампания за ваксините въз основата на страх ,този път проработи
6
1
 
29
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 2 години
Трябваше да се измисли нещо като Трета световна война, ама да не е точно война защото от една истинска война поразиите ще са големи! За да "печатат" долари и евра като замаяни, така както направиха по време на ВСВ и след това! Китайците и руснаците ги предупредиха не един път и им казаха да не прекаляват, ама кой да слуша! Кризата от 2008-9г. ще е нищо сравнена с това, което се наглася за около 2024-25г.! Тепърва ще се вдигат цените на всичко заради износа на инфлация от Щатите!
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Богатите страни се готвят да плащат година след година, за да останат защитени".........А някои от най-бедните страни също плащат, но не се ваксинират. Защото населението е много умно и със силно развито критично мислене. Така е - животът е несправедлив. Най-умните и най-мислещите са най-бедни. Критичното мислене, изглежда, дава предимство само при разговор на чашка в кръчмата.
4
6
 
47
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Вече явно и неприкрито си заявиха,че ще си играят с нашето здраве,за да печелят пари! На ваксинираните- честито!Вече са спонсори на фарма- мафията!
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С всичките изкарани пари да плащат лечение на децата си! И пак да не им стигат!
2
4
 
23
 
! Отговори
Martin преди 2 години
Ще повърна...въобще не ме интересува ваксините пазят ли от вирус, полезни ли са, вредни ли са, ще ме чипират ли и тн. Просто ще повърна
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се превърнаха в жизнеспособен бизнес ли? Като имаш престъпни политици, които жертват здравето на хората, е много лесно, повярвайте ми! Правиш едни измислени античовешки, антиморални, антисоциални закони, задължаваш хората да се инжектират с доказани отрови, и разбира се инвестираш във фалшива либерастична пропаганда. Формулата е много проста.