Северна Корея отказа близо 3 млн. ваксини от Китай

КНДР настоя те да бъдат изпратени на по-засегнати държави
2 сеп 2021 18:30, Нели Христова
24
Северна Корея отказа близо 3 млн. ваксини от Китай
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е пожелала почти три милиона от предлаганите й ваксини срещу COVID-19 да бъдат пренасочени другаде, съобщава ООН.

Говорител на организацията заяви, че страната е поискала пренасочването на дозите към по-тежко засегнатите държави с оглед на недостига на ваксини в световен мащаб.

Дозите от ваксината на Sinovac, произведени в Китай, бяха предложени на КНДР по програмата Covax, която има за цел да помогне на по-бедните държави да получат препарати.

Към 19 август Северна Корея не е регистрирала случаи на COVID-19, казва СЗО.

Около 37 291 души - включително здравни работници и такива с грипоподобни заболявания - са били тествани, но всички са били отрицателни, се казва в седмичния доклад за ситуацията.

Северна Корея наложи строги антивирусни мерки още в самото началото на пандемията. Това беше една от първите държави, които затвориха границите си през януари миналата година.

Това не е първият случай, в който страната отхвърля ваксините. През юли КНДР отказа доставките на около два милиона дози от AstraZeneca, като се позова на опасения относно потенциалните странични ефекти, съобщи южнокорейски мозъчен тръст, свързан с разузнавателната служба на страната.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред репортери през юли, че е предлагал многократно да достави на Северна Корея ваксината "Спутник V".

Северна Корея изрази известно съмнение относно ефикасността на ваксинациите срещу COVID-19, като държавните медии често съобщават за инциденти в САЩ и Европа, където някои хора са имали нежелани реакции към дозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари