За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години

Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19
Обновена: 2 сеп 2021 09:24 | 2 сеп 2021 09:15, Елка Василева
239
За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години
Снимка: архив, БГНЕС

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, обяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред bTV. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите, е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора.

Още по темата
"Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години“, прогнозира той.  

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора, е много по-специфичен, той  го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са с много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов. Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването, е по-широк.

"По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може да пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета.

"Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият.

Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
1
 
! Отговори
Колега преди 2 години
Обяснено кратко и ясно. Браво!
112
3
 
26
 
! Отговори
до 119 преди 2 години
Очевидно е само за тези като теб дето вярват на това ,което чуват по телевизора.За някои други е очевидно , че става въпрос за обикновен грипоид и как ще го прекараш зависи най-вече от . личния имунитет. Който има проблеми с имунитета нека се ваксинира.За останалите е безмислено.
111
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано повечето българи и патриоти да си отворят очите и ушите, и да се вслушат в думите лекари, специалисти и учени като акад. Петруно. И да спрат да вярват на всичко, което четат във фейсбук и социалните мрежи.
110
2
 
5
 
! Отговори
гърчи, гърчи, гърчии преди 2 години
Що бре, к'во му е лошото на гърченето?!
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 12 месеца, посочи акад. Петрунов." Докато станат на решето .
108
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е, какво би мислиш някой от словоблудстващите срещу ваксините, ако той или негов близък тръгне да умира от ковид, при положение, че очевидно ваксината предотвратява смърт в 97% от случаите? Или пак ще отвори форума на днес беге и ще пише глупости? Над 90% от умрешите в страни с висок процен ваксинирани, не са били ваксинирани. Това е красноречиво - ако ще го караш тежко, ваксината би те спасила от смърт, най-малкото. Кое не е така?
107
2
 
2
 
! Отговори
Обективно до 115 преди 2 години
ДА СЪМ СПОМЕНАЛ НЯКЪДЕ АСПИРИН?????!!!
106
1
 
4
 
! Отговори
Обективно до 112 преди 2 години
СТАВА ВЪПРОС ЗА ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ БОЛНИЦА, ВКЪЩИ!!!! И НЕ Е НУЖНО ДА ЧАКАШ ДА СЕ ВЛОШИ СИМПТОМАТИКАТА, ЗА ДА ЛЕКУВАШ КОЙТО И ДА Е ВИРУС, ОЩЕ ПОВЕЧЕ КОВИД. ЛЕЧЕНИЕТО Е ОТ ПЪРВИЯ ДЕН!!!!
105
1
 
14
 
! Отговори
До 105 преди 2 години
Точно на 4ия месец СЛЕД ДВОЙНА ВАКСИНАЦИЯ - моя близка се разболя от тежка пневмония. Така че е вярно - точно 4 месеца е трайността на имунитета след ваксинация!
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изглежда този академик не е успял да изтрезнее от снощи и затова е сътворил такава манджа с грозде... Явно такива трябва да ги интервюират следобед.
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно до 106 Разбира се че "има лечение". Иначе повечето хоспитализирани нямаше да оцелеят. Друг е въпроса, че то варира в зависимост от симптоматиката.
102
1
 
8
 
! Отговори
Обективно до 106 преди 2 години
Пиша го, защото ЛИЧНО СЪМ СЕ ИЗЛЕКУВАЛ, КАКТО И ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО. ИМА ЛЕЧЕНИЕ И БЕЗ ВАКСИНИ. Но ПОЧТИ НИКОЯ МЕДИЯ НЕ ПИШЕ ЗА ТОВА.
101
0
 
7
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Поредния платен пропагандатор.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянин "Според израелско изследване преди около седмица на 600 хиляди израелци" Още на първото изречение лъжеш. В изследването си пише, че става дума за 32 хиляди хоспитализирани израелци.
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100 ""Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19" Ами не, не е така, точно обратното е на това което твърди "имунологът" и последните научни изследвания го доказаха" Това не е вярно. Ваксинираните с една доза преболедували имат по-висока имунна защита от само преболедувалите. Има и други "неточности" в "изводите" ви, но ще се забавляваме с тях по-нататък явно ...
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 89/97 "Цитирай Научна публикация, защото Истинските Новини е Цитирал Научна Публикация от 150 годишна Научна Организация, а именно Международната Асоциация на Науката! Ти кой цитираш в точките си?!" СЪЩОТО ИЗСЛЕДВАНЕ! Хахахахахахахаааа. И изследването не е на "150 годишната научна организация" а на КейЕсЕм. Всъщност, то не ни казва нищо особено. Изводите в него НЕ подкрепят КОЯТО И ДА Е анти-ваксърска теза, но такива като "Цялата Истина" няма да ви го кажат. :))))
97
0
 
19
 
! Отговори
доктор преди 2 години
Като започна тази лудория си извадих стария учебник по Микробиология от 1985 и си опресних знанията... Та там пишеше за коронавирусите, че не дават траен имунитет - до 4 мес., т.е. ваксинацията е невъзможна...На комунистите за идеология не можеше да се вярва, ама за наука просто не се лъжеше... Е може това да е било нивото тогава... ама нещо не ми се вярва... Следва въпроса, какво правят и защо - Отговор - 1) масови експерименти, и 2) за много пари...
96
0
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Перуников, откакто БКП те направи академик, ти съвсем се разпищоли. Какъв хонорар взе от фармафията за да рекламираш експерименталните отрови?
95
0
 
16
 
! Отговори
999 преди 2 години
Не се чудете. Имунологът акад. ПЕТРУНОВ Е 100% АГЕНТ НА ДС. ИМА ГО В СПИСЪЦИТЕ. ПРОВЕРЕТЕ САМИ. ТОЯ ГОВОРИ ТОВА, КОЕТО " ТРЯБВА". ИМА ЛЕЧЕНИЕ ЗА ПО- ЛЕКО ПРЕКАРВАНЕ. ПИТАЙТЕ ДЖИПИТО НАВРЕМЕ, НЕ ЧАКАЙТЕ 5 ДНИ С 38, 5!!!!
94
2
 
2
 
! Отговори
хахахахахаха преди 2 години
евроатлантикът, ние гледаме статистиката и не виждаме такова нещо. коя жена на пазара ти говори тези неща?