За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години

Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19
Обновена: 2 сеп 2021 09:24 | 2 сеп 2021 09:15, Елка Василева
239
За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години
Снимка: архив, БГНЕС

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, обяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред bTV. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите, е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора.

Още по темата
"Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години“, прогнозира той.  

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора, е много по-специфичен, той  го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са с много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов. Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването, е по-широк.

"По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може да пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета.

"Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият.

Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е опасна и има починали вследствие усложнения. Със сигурност е така. Няма начин да няма и някакъв процент опасност. За съжаление на никой не е гарантирано дали няма да изтегли късата клечка. Но си задавам и друг въпрос, напоследък покрай процедури за разкрасяване си уголемяваме разни части от тялото, фитнес маниаците приемат какви ли не "добавки", но никой не се замисля какво си вкарваме в тялото и какво ще се случи след време? Ако ваксината като ботокса подмладява, опашки ще има......
132
11
 
1
 
! Отговори
до 146 преди 2 години
Да, затова ще те послушам теб а не академика. ;-)
131
1
 
11
 
! Отговори
Коч преди 2 години
Моите уважения към г-н Петрунов, но той е специалист по алергология и имунология(разработва алергенни препарати и имуностимулатори). Вирусите не са му сила.
130
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя имунизация? На всеки шест месеца? Нямате срам продажници, не се натъпкахте с комисионни от ваксините! Дано горите в ада!
129
0
 
4
 
! Отговори
Врабчето преди 2 години
До АнонименПродължавай да мислиш и не бъди овца!
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 136 "чувстват добре и нямат странични ефекти.Даже се шегуваме, че са си същите, не са се променили по никакъв начин." За съжаление има много такива изказвания на ваксинирани, които са се оказали последните им думи. Можеш да намериш истории на починали след ваксина, които точно такива неща са поствали в социалните мрежи преди да починат.
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността от вируса и без това е нищожна, а като спрът да приписват на ковид-19 всеки починал както в Англия и Израел, става още по нищожна.
126
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя е лапнал парички, за да говори измислици. Предатели!!!
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До do 88 - а защо растат случаите в Англия и Израел, нали почти цялото възрастно население е ваксинирано.
124
5
 
1
 
! Отговори
do 88 преди 2 години
Много се спекулира с растежа на случаите в Англия и Израел. Растат случаите, но смъртността на фона на многото заразени е минимална. Те изначално това твърдяха, че искат да постигнат. Не е като страната да е парализирана и да не може да се справи с многото хора в интензивните. Естествено едва зимата ще си проличи дали това не е заблуда.
123
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мои познати лекари, препоръчват ваксиниране. Аз им вярвам. Имам доста приятели и в България и в чужбина и наистина си проведох собствено проучване, засега всички, които се ваксинираха от тях се чувстват добре и нямат странични ефекти.Даже се шегуваме, че са си същите, не са се променили по никакъв начин. Засега се въздържам, защото имам леки проблеми с кръвното, но наистина започвам да се замислям за ваксиниране. Не че някой го вълнува.Страхувам се само за евентуални усложнения.Но....
122
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е луд тоя, гледах го. Има тежки неврологични проблеми, а и като цяло болнав вид. И ЕГН-то му издиша... време му е да почне да трупа точки за Горе, а не да се пеняви по талавизора.
121
6
 
1
 
! Отговори
kk преди 2 години
До доктор Учвбник от 1985? Колега, медицината доста се е променила и напреднала от 1985. Дано не лекуваш пациентите си по знанията си от 1985
120
3
 
32
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Хайде да се съберат всички имунолози и вирусолози и да излезнат с едно становище,а не един казал едно другия друго.До момента всички изследвания в полза на ваксините се провалиха.Значи и ваксинираните боледуват и разнасят вируси.Трудно прекарват вируса хора със слаба имунна система, независимо дали си ваксиниран или не.Много преболедувахме вируса леко.Всеобщо мнение е че се оказва ненужен натиск за ваксинация в полза на паричните потоци които течат в "неизвестна посока" и банкова сметка.
119
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
123 и доц. Мангъров ли е ниско образован? Гледай си себе си и се ваксинирам всяка година до живот ЩОМ ЖЕЛАЕШ. И това, че накой не се е ваксинирали срещу Корона вирус не означава, че е антиваксър. Масата от тях, както и доцента са ваксинирани, но но отказват само тази ваксина.
118
2
 
8
 
! Отговори
Обективно до 122 преди 2 години
ИСТИНСКИ МЕ РАЗСМЯ! Не ползвам алкохол - вреден е за клетките! А ти как разбра, че съм алкохолик? Защото съм се излекувал, както и цялото ми семейство, Без Ваксини ли???Или да?
117
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че има основание да се ваксинират колкото се може по-често хората! Печалбата на производителите на този имитиращ продукт, наречен "ваксина" е доста добро основание за тях!
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119 явно жувееш още в пещерата! Не можеш да четеш или не разбираш прочетеното! Има много ваксинирани в Израел, САЩ починали! Виж интервюто на Ерик Клептън, защо отлагат концертите му и дали ще има такива, ако разбираш малко английски! Има доста прости или опростяли хора, но с това си изказване биеш върховете - с извинение!
115
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** многоо мрази, да му се казва какво да прави! Дори и от академици!
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче ваксотроловете са много безидейни... Някой подхвърли някаква реплика и те веднага клъвнат и започват да я прилагат за щяло и нещяло... Така си проличава, че нямат аргументи и спор с тях е излишен. Досадни са...