За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години

Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19
Обновена: 2 сеп 2021 09:24 | 2 сеп 2021 09:15, Елка Василева
239
За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години
Снимка: архив, БГНЕС

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, обяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред bTV. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите, е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора.

Още по темата
"Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години“, прогнозира той.  

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора, е много по-специфичен, той  го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са с много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов. Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването, е по-широк.

"По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може да пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета.

"Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият.

Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
16
 
! Отговори
истината преди 2 години
Какво интересно съвпадение - картата на разпространение на вируса, странно съвпада с картата на разпространение на 5G мрежата.......
52
31
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
В Израел ще разрешат трета доза и я започват веднага.А ти..стой отстрани и им се присмивай. Защото ние винаги сме от най знаещите...и най можещите.И като човек ни види държавата и веднага го разбира.
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като Израел ли? хахХаха
50
2
 
28
 
! Отговори
Избирателно... преди 2 години
Много избирателно се предоставя възможност на хората да говорят! Когато някой каже различно от това той бива подтискан по всички възможни начини... Ако това е медия - по-добре да нямаме, нищо обективно в нея не видях. Няма противоположни мнения за да могат хората сами да преценят за себе си, напротив заливат хората с 1 и съща глупост вече 2 години, смешна работа... после пак се чудете защо сме на последно място по свобода на словото
49
1
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Фейк нюз казваш е статията, ето ти един от докладите на Израелското Правителство: https:// gov.il/BlobFolder/reports/vaccine-efficacy-safety-follow-up-committee/he/files_publications_corona_two-dose-vaccination-data.pdf ; коментирай Израелските данни на база какво пиши в тая Статия и каже кое е Фалшиви Новини!
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест навсякъде казват, ще ви затваряме докато не се ваксинирате всички, да ама ще ви затворим ние скоро
47
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се гърчат продажните
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агентурните му псевдоними са "Николов" и "Диагностика". Работил е като осведомител и секретен сътрудник за Първо Главно Управление на ДС, както и за 6-то управление, 1-ви отдел, 3-то отделение на ДС. Симпатичен човек, стига да не плямпаше глупости.
45
6
 
13
 
! Отговори
Черния преди 2 години
докторче.С глупостите си убиваш хора
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 30/38 Време е разпространителите на фейк нюз да бъдат подвеждани под съдебна отговорност за спомагане засилването на здравния риск сред населението. Това е на практика вид тероризъм.
43
3
 
4
 
! Отговори
селянин преди 2 години
ко значи да се гръчим да не ни завзея па гръците
42
4
 
22
 
! Отговори
Само питам! преди 2 години
Любопитно ми е дали някой ще държи сметка на така наречените "имунолози" ако говорят и пишат глупости? Защото това, което г-н.Имунолога е казах тук е в пряко противоречие с всички останали имунолози в света?
41
5
 
12
 
! Отговори
Алгоритъм преди 2 години
За ваксинирани : отговорност, сигурност, мерки, страх, дози безкрай
40
8
 
29
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Ваксинираните също ще се заразят и ще заразяват околните и близките си...така че обществената роля на ваксините е нулева...всеки сам да реши дали да си сложи експериментална доза -после втора, трета, 5-та !!!
39
7
 
21
 
! Отговори
акаде МиГ29 преди 2 години
И този вероятно е на процент към някое представителство на фармакологична компания.Рекламирайки по този начин експериментални препарати, серууми и магически отвари, направени само за пари, дискредитира цялото медицинско съсловие, а масовата задължителна ваксинация на възрастни хора е пълен юридически абсурд. Многогодишния "гърч" е още от въвеждането на болници-търговски дружества и няма нищо общо с измислената пандемия.
38
6
 
19
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Да не би Израел, Великобритания, Исландия да не се гърчат и в момента? Доцент Мангъров ви го каза ясно! Вирусът трябва да премине през всички! Ваксината няма да предпази никого от заразяване! Докато не се сложи ред в системата на здравеопазването дори най-обикновен грип ще се тълкува от медиите като национално бедствие. Не може собствениците и директорите на болници да карат луксозни лимузини, да имат имоти в Париж, Гърция и къде ли не, да носят ролекси, а народа да изнася пандемията на гръб.
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До О хо хо Затова ли Делтата се пръкна в Индия, и то когато там почти нямаше имунизирани? Охохо
36
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по мои наблюдения най-злобни са набучканите с ваксина умните гресливи успели с големи заплати най-прееебаните камилчета само след година започват автоимунните им заболявания а си мислеха че са ни прецакали нас обикновените с малки заплати
35
6
 
21
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
Информацията от Израел е просто поразителна, в същата публикация, която цитираш, че НЕ Ваксиниран е 6 до 13 пъти по-защитен от КОВИД, пишат че НЕ Ваксинирните са 8 пъти по-малко вероятно да влезат в болница от Делта и 27 пъти (да 27 пъти) да имат Делта със Симптоми, т.е. и да се разболеят от Делта, дори не разбират, че са го прекарали на крак!! Обаче Медии и Правителства - пълна липса на логика на действията им, което показва че или не знаят какво правяли или го правят със прикрита цел!
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
академик Петрунов най добре да спре да диша. Хем няма да се зарази, хем ще спре да плещи глупости.