За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години

Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19
Обновена: 2 сеп 2021 09:24 | 2 сеп 2021 09:15, Елка Василева
239
За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години
Снимка: архив, БГНЕС

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, обяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред bTV. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите, е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора.

Още по темата
"Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години“, прогнозира той.  

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора, е много по-специфичен, той  го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са с много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов. Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването, е по-широк.

"По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може да пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета.

"Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият.

Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
26
 
! Отговори
Даааа преди 2 години
Прочета ли, че "имунолог" казва, че ваксинираните са по добре защитени от преболедувалите и спирам да чета по натам. Фалшива новина.
32
6
 
19
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Агонията ЩЕ Е БЕЗКРАЙНА ИМЕННО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА, КОЯТО СТИМУЛИРА НОВИ, ПО- ПРИСПОСОБЕНИ ЩАМОВЕ.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов надявам се някой тебе така да те сгърчи ,че повече да не се появяваш никъде!
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова нещо като 'задължителна ваксинация' в момента. Да си гледа тоя работата. Няма как с нищо никой да ме накара да се ваксинирам. Вървете у лево!
29
10
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
Неграмотен бачкаторе, 2 абзаца статия за Израел не можеш да асимилираш. Такива глупости си написал, че даже не ми е и жал, че бачкаш за 1500лв..
28
4
 
26
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Не му давайте думата на този дементен и изкукуригал индивид! Това не е учен, с просто един медицински фашист! Ще му дам една задължителна ваксинация! ***!
27
4
 
24
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Не се чудете. Акад. Петрунов е ДОКАЗАН АГЕНТ НА ДС. ВИЖТЕ СПИСЪКА.
26
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето, в Израел ги насилиха да се набодат и имат 16 600 новозаразени за вчера. Никакво гърчене. Сега ще ги изнасилят и с трета доза, и ще имат по 26 000 скоро.
25
8
 
33
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
"Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19" - Защо Публикувате Фалшиви Новини. Последното Изследване от Израел показва, че НеВаксинираните са от 6 до 13 пъти (в зависимост от това дали са карали или не КОВИД) по-Защитени от НеВаксинираните. Дори Напълно НеВаксиниран Човек показва Солиден Уминитет срещу КОВИД, заради предишните КоронаВируси на Обикновен Грип, които е карал през Живота си десетки пъти. Сериозно Ви Питам Защо Лъжете и Кога ще ви Потърсят Съдебна Отговорност?!
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СПОРЕД МЕН, А според мен ковидваксърите са по жалки и злобни и от гейовете и веганите взети заедно.
23
4
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ПОСМЪРТНО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНА КОЯТО И ДА Е ЕПИДЕМИЯ С НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА ВАКСИНА!!!! ТАКА САМО СЕ ПОЛУЧАВАТ И ТО УСКОРЕНО - НОВИ ЩАМОВЕ, ИЗБЯГВАЩИ ДЕЙСТВИЕТО НА " ВАКСИНИТЕ"!
22
5
 
22
 
! Отговори
Философь преди 2 години
Каква ваксинация за Корона вирус и то с препарат каращ клетки ни да пройзвеждат УЖ някакъв вирусен протеин де мутирал многокрарно и то по официални данни?
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Именно, ако продължаваме с ваксинацията ще се гърчим още дълго.
20
1
 
26
 
! Отговори
Може ли преди 2 години
всички тези статии, да ги публикувате малко по-късно, да речем към 10,30 часа...Тогава хората ще са се събудили, ще са пили кафе, ще са закусили.. И ще имат сили да прочетат поредната пропагандна статия за препаратите за тровене....
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел днес: +16 629 новозаразени, +43 починали споредб bing/covid (това е сайта на Майкрософт - Бил Гейтс). Не разбирам с какви аргументи този професор се опитва да ни убеди в лицимерната загриженост за здравето?!
18
2
 
36
 
! Отговори
Детски въпросчета преди 2 години
Къде да намеря достоверни статистически данни какъв дял от преболедувалите се заразяват повторно? Някой наясно ли е по каква "случайност" това е толкова трудно? И защо според британската статистика делът на починалите от т.нар. щам "делта" сред незнайно защо заразилите се ваксинирани е по-голям от дела на починалите неваксинирани? И въз основа на каква теория в имунологията "академик" Петрунов говори за "центриран" имунитет? Защо ли питам...
17
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо Петрунов...лошо...Сума ти изследвания направиха и публикуваха от цял свят,че преболедувалите имат по-добра защита,ама щом ти казваш,че нямат...Имунитета от ваксините е толкова центриран,както го наричаш,че пропускат всички други вируси и всеки грип ти разкатава фамилията.
16
2
 
26
 
! Отговори
cso преди 2 години
за днес дежурни по пропаганда са:акад. Богдан ПетруновПроф. Христовад-р Петър Марков.очаквайте изявление на Кацарови разбира се Кунчо
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако не продължаваме така - ще се самоликвидираме извънредно бързо
14
4
 
47
 
! Отговори
Чочко преди 2 години
Хората нямат работещи КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ И ЛОГИКА и затова лесно са податливи на манипулации и външни влияния каквито се наблюдават в момента по цял свят ! Десетки години тия у статутквото ви грабят ,концесионират ,крадат пенсиите , крадат Черноморието ,бетонират ,градят калпави магистрали ,унищожават поминъка по селата ,монтират ГСМ антени от нови поколения без да са минали НЕУТРАЛНИ ЗДРАВНИ ТЕСТОВЕ ,пълнят водата с флуорид ,храната с ГМО и изведнъж им пукало за вас и ще ви спасяват!? Сериозно ли