Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
30
 
4
 
! Отговори
Един от митинга преди 2 години
Щом не искате вакси , не се ваксинирайте! Утре като ви кажат че деца с ваксина ще посещават детската градина или училище вие къще лъдете - на орлов мост?С палатки и огньове! Хай де бегайте и си умирайте , щом живота ви е такъв какъвто искате ,такъв какъвто си го мечтаете .То мечтите и сънищата са безплатни , за разлика от реалноста! Но ви е и чичко гугъл сте над всякаква достоверна информация и знаете всичко!
88
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още първото ви изречение:" Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 се увеличават всекидневно." е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА. От една седмица случаите НАМАЛЯВАТ всекидневно. Т.е. стигнах до първото изречение и спрях да ви чета.
87
1
 
19
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Австралия сега е стегната, яко. Не може да ни разкаже. И в Нова Зеландия е така. Самката, дето ги командва-Джасинда си мисли че е успяла. Нарочно пиша самка. Това не е човек.
86
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живко Какъв бойкот, аз нещо не съм разбрал - дай повече инфо.
85
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
776. Поне толкова българи са починали от Ковид-19 за последния месец (до 3 септември) според официалните данни. За сравнение: това са жителите на няколко български села. Или обитателите на два големи градски блока.Няма ги. Само за един месец.
84
6
 
32
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Хора! Не забравяйте! Утре бойкот на мерките! Пълен! Нито крачка назад! Влезеш ли веднъж в устата на лъва, няма излизане! Ставаш абонат на всеки 6 месеца! Ваксинирани, не се заблуждавайте че сертификатите ви са вечни! До края на годината ще се убедите че не е така! Ако сте живи до тогава!
83
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е тази пропаганда, когато народът вече се е информирал и е взел решение? И то с едни и същи аргументи, на които никой не вярва - "страшна есен идва", "мъж на 33 умря", "последни сме в ЕС". Това вече е жалко и смешно...
82
2
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
74: Точно така е. Сегашните компютри, вече няма на къде да се подобряват. Има нови заместители. Графена и другите са по-добри за новите.
81
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже умрелите в къщи не ви вдигат бройката, вие си я вдигате сами, като ги пишете умрели от ковид. Тарикати бе.
80
3
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
и какво ако има 100 000 заразени - колко от тях изобщо ще имат симптоми, колко от тях ще го карат по-леко от грип, вече имаме Статистика от 19 месеца и научни публикации, не е НеИзвестността като Март 2020. И 1 000 000 заразени да имя - все тая, защото 999 000 ще са безсимптомни!!
79
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАГЛА ПРОПАГАНДА
78
4
 
14
 
! Отговори
любопитек преди 2 години
аве другари, къде изчезна онова синди от австралия? Има ли некой информейшън? Да не го изяде некоя акула докато си далдисваше по кораловите рифове? Не за друго, ами само да ни разкаже колко приятно си живеят там сега
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По изчисленията на тоя всеки 5-ти влиза в болница.... Повече няма да чета новини с тоя хубосник
76
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 79 - значи сме по-добре от многоваксан Израел... Имаме два пъти по-малко тежки случаи, и последния месец и по-малко умрели... Ваксата ги настигна.
75
2
 
25
 
! Отговори
Д-р Гербер Коронков преди 2 години
И проф. Пенка се изтропа по темата след като усвои тлъстият грант на Бигфарма....
74
3
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОРИ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ НЕ НИ ОСТАВЯТ НА МИРА!
73
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел тестват постоянно и здрави и болни, на работа, в училище, нон стоп, затова откриват много . В България не се тестват, дори да сте болни. Ти тестват ли си се някога? Бройката ни е нереално ниска. Затова се гледа броя в интензивните и умрелите. Те не може да се скрият, макар че има доста и вкъщи умрели без тест, които не са влезли в тая статистика. Те проличават в общата смъртност .
72
8
 
34
 
! Отговори
ужас преди 2 години
Как ги намериха толкова? Нали 50% го преболедувахме, а ваксинираните го разпространяват, щото тях никой не ги тества. Анан от пропаганда. Никога няма да се надупча с тоя препарат. Това НЕ е ваксина.
71
3
 
24
 
! Отговори
Fax преди 2 години
Мерки има за трети или четвърти път и не изглежда да предотвратява вируса, Тъй че да ядем пием и да си носим новите дрехи
70
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като изкарахме по морето цял сезон без маски то короната е приключила! Ся с кво ще ни лъжат? А пт къде идват парите за реклами на вакса по вестници, телевизии, градски транспорт и интернет сайтове? Къв е този зор да пробиташ нещо дето е от миналата година?