Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и неговото семейство са сигорно ваксинирани с 2 игли.
68
1
 
29
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Защо се бунтувате, направили са ви дори видео на "вируса"?! Ъпгрейдват се, имат анимация, не е само на картинки. Очаквам Бау, Златена и цялата банда да се вдъхновят и да ни обяснят за чувалите с трупове. Между другото, в нета от няколко дни се върти едно много поезно видео как графена във "ваксината" изгражда решетка. Ако утре напишат, че имаме 1 милион болни на ден, пак няма да ме е страх. Кофти за пландемиците.
67
0
 
8
 
! Отговори
anonym преди 2 години
350,000 смъртност, и няма да има пандемия за БГ вече
66
4
 
40
 
! Отговори
Гочу преди 2 години
"95% от тежко болните в Израел са ефективно и безопасно набодени""В Япония изтеглиха още 1 милион дози от ваксината на "Модерна"Успех на колегите които сте се ваксинирали , след години ще разберете какво сте си причинили .
65
0
 
18
 
! Отговори
пийсе нЪ пийсе преди 2 години
Може да стигнем, но може и да НЕ стигнем!
64
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак математик тръгнал да ни рови. Като са толкова ценни тия, вземете махнете лекарите от болниците и напълнете там с математици, явно по-добре я разбират тая работа
63
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израелско проучване на вирусното натоварване, Delta инфекциите, ваксинациите и бустерите. Публикация от 06.09.21Проучването разкрива, че двудозовият режим на ваксината BNT162b2 е ефективен срещу тежък COVID-19 и инфекциозност за кратък период от 2 месеца. Въпреки това, ваксината става неефективна шест месеца след ваксинацията.Коментарът е излишен.
62
0
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 65 Ако беше така, щяхме да ви вярваме
61
1
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
,,Сега е моментът по вишегласие да спрем, за да осъзнаем живота на нацията си и да му се възрадваме, да си припомним какво е направила страната ни за нас и да се запитаме какво можем да направим ние за страната си."-------____Оливър Уендел Холмс, Младши
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гробар: Поговорка от твоя бранш : Който копае гроб другиму, сам пада в него...
59
2
 
0
 
! Отговори
пешо преди 2 години
До гашо 60 ... ми да беше завършил поне средно бре *** ...
58
0
 
3
 
! Отговори
фтф преди 2 години
Нееееее-е-е....
57
1
 
32
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Може, може, а пък с "ваксинация" и "мерки" можехме отдавна да сме ги стигнали, като Израел. Хаха какво ли е да опитваш да продаваш умрял кон за жив, докато кучетата вече го ядат от едната страна
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 60 000 здравната система ще се счупи.
55
0
 
15
 
! Отговори
;) преди 2 години
Що за статия??!!! При предишната вълна бяха 92 000 официални и вероятно 5-10 пъти повече извън статистиката. Като чета коментарите вероятно ше стигнем 250 000 :(
54
1
 
30
 
! Отговори
гашо преди 2 години
Dnes.bg други налични математици нямате ли?
53
28
 
6
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Тъман ще умрат повече ативаксери.Света не се нуждае от такива идио.... на никой няма да липсват.
52
12
 
6
 
! Отговори
НатСел преди 2 години
Ваксинираните ще изкарат някак си, за другите трябва да питаме проф. Витанов.
51
3
 
31
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Отново пропаганда за графеновият оксид.Значи освен политици,ще има и пребити журнаГлисти.
50
1
 
15
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Лекарите мислят за народа хахахахахахаха