Вариантът Mю на COVID съдържал съзвездие от мутации

Д-р Симидчиев: Преброителите трябва да бъдат ваксинирани
7 сеп 2021 17:15, Анисия Иванова
59
Вариантът Mю на COVID съдържал съзвездие от мутации
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите мерки за ограничаване на пандемията от Covid-19 влизат в сила от днес. Такива мерки са били въвеждани и преди, те не са безпрецедентни. Но ако хората не се съобразяват с тях, то няма как да очакват те да работят. Това заяви д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Той коментира новия щам, който СЗО добави към списъка на вариантите на Covid-19 - щам Мю. Вариантът, фигуриращ в класификатора като Mю, се обозначава с формулата B.1.621. Добавен е от СЗО на 30 август тази година, след като е открит в 39 държави. И при него, както и при другите новооткрити варианти, са налице мутации, които могат да го направят по-малко податлив на механизмите на имунната защита. Според седмичния бюлетин на СЗО относно пандемията вариантът Mю "съдържа съзвездие от мутации, които показват потенциални свойства на имунно бягство“.

Симидчиев обясни, че самият коронавирус още при изследвания на прилепите, от които той се прехвърли на хората, се е характеризирал с това, че не дава възможност да се изгради стаден имунитет. Напълно е възможно и при прилепите това да се е случвало чрез множество мутации, които помагат на вируса да заобиколи имунната реакция. Д-р Симидчиев заяви, че създаването и одобряването на нови ваксини вече е оптимизиран процес и лесно може държавите да получат достъп до новите препарати. Въпросът е да бъдат удържани вълни от нови щамовеq докато не се намери начин да се подобри имунната реакция.

"Ваксините ни дават 70% защита, което е приемлив показател. Със 70% се намаляват някои от ключовите параметри като хоспитализация, тежко боледуване или фатален край", обясни докторът.

Още по темата
Той даде коментар и за становището на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, от който заявиха, че за момента няма нужда от трета допълнителна доза ваксина. В контраст на това изказване на Центъра стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата реално проучва трета стимулираща имунитета доза на ваксината на Pfizer.

Д-р Симидчиев е на мнение, че двете неща не сe изключват взаимно - едното е оценка на Центъра за профилактика и контрол на заболяванията, в което се казва, че все още няма нужда от трета доза. Действията на Европейската агенция по лекарствата са превантивна мярка, защото не се знае дали трета доза няма да се окаже нужна.

Преброяването също е казус, който създава притеснения. Д-р Александър Симидчиев заяви, че е добра идея преброителите да бъдат ваксинирани, както бяха ваксинирани и членовете на СИК по време на избори. Не е добра идея да се измества преброяването, защото чакането да се подобри ситуацията не води до нищо - трябва да има мерки, които да позволяват нормалното функциониране на държавата. Той каза, че ваксини за всички преброители има, но останалите действия по преброяването са под юрисдикцията на НСИ и изпълнителната власт.

Той увери, че освен противоепидемични мерки в актуализацията на бюджета се предвиждат и компенсиращи мерки за различни браншове, които могат да бъдат засегнати от ограниченията. Освен финансова подкрепа, каквато е предвидена, трябва да се измислят и различни бизнес планове, чрез които да може бизнесите да се адаптират към ситуацията. Примерът, който той даде е с доставките на храна по домовете, което може да помогне на ресторантския бизнес да генерира печалба.

Здравният експерт поясни, че допълнителните финансови средства, които се планира да бъдат дадени на НЗОК, трябва да бъдат категоризирани, за да се определи за какво точно ще бъдат използвани. Д-р Симидчиев заяви, че бюджетът за полугодието на Здравната каса е изпълнен по начина, по който е трябвало - не е имало недостиг на финансови средства. Не е вярно и че държавата няма пари, такива има, но актуализацията на бюджета е нужна, за да може те да се използват. Според него не е добра идея някаква сума просто да бъде оставена на управителния съвет на НЗОК, за да се използват по изцяло тяхно усмотрение.

“Проблемът на здравеопазването в България, не е, че няма пари за него, а че те не се разходват по правилния начин.”, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друга наболяла тема, на която д-р Симидчиев обърна внимание, е тази за ваксините. Той поясни, че в бюджета са предвидени финансови средства за ваксини и България има сключен договор за определена бройка. Проблемът на страната с ниския брой ваксинирани не се дължи на липсата на ваксини или тяхното поставяне. Коренът на проблема е, че хората не искат да се ваксинират. Симидчиев добави, че в парламентарната здравна комисия има идея, която е срещнала подкрепа от много от парламентарните групи, да се отделят средства за информационна кампания, защото повече хора правят избора си на базата на непълна или невярна информация. Към момента Министерство на здравеопазването има 10 хил. лв. за информационна кампания, а комисията предвижда да бъдат отпуснати 10 мил. лв. За да се разбере дали обаче това предложение има реална подкрепа, трябва да има гласуване в пленарна зала.

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Сигурно прилича на еврознамето поне,или на хамериканското знаме,мда.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезе новия филм "Продължението на Падането на Кабала "има и превод..Който има акъл да гледа!!!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев обясни, че самият коронавирус още при изследвания на прилепите, от които той се прехвърли на хората, се е характеризирал с това, че не дава възможност да се изгради стаден имунитет.Браво бе след година и половина! Тези почнаха да си правят гаргара с хората.
41
0
 
16
 
! Отговори
Предсказание преди 2 години
"И ще дойде време , когато 1/3 от учените и лекарите ще бъдат линчувани и преследвани от хората по света " Времето наближава, продажници !!!
40
0
 
7
 
! Отговори
еййййй преди 2 години
Рекламата поскъпна. Трябва да се краде х10. Ама рекламират стари продукти, който до 3 месеца няма да вършат нищо.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо от галактиката почвайте. Какви са тези съзвездия, цялата вселена е в мутации. Глупостта е по-заразна от всички видове вируси и бактерии. Срещу нея няма никаква ваксина.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И всеки трябва да се държи наплашен... И ваксинирания със заобикаляне на ваксината от варианти, и неваксинирания със смъртност и вменяване на вина.
37
0
 
16
 
! Отговори
Прилепа виновник преди 2 години
"Съзвездие от мутации", "имунно бягство", "прилепи", "вълни от щамове" (въпреки че това са варианти) - лапайте страха и се набоцкайте с поне 6 бустера да се успокоите! Добре че повечето хора вече знаят, че това е долна пропаганда, че вирусът не е страшен и че имунитетът след преболедуване защитава от какъвто и вариант да излезе.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хи хи хи "Коренът на проблема е, че хората не искат да се ваксинират."Ми не искаме!Нещо неясно?
35
4
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
.....Благодарете на ваксинираните за този щам....... този щам проузлиза от Перу където в момента на появата му ваксинитв да били под 1%. Така че върви у на жената на бащати в дупката между краката.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съзвездието от мутации ще го направи сезоен грип да си живеем в симбиоза без драми
33
0
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Здраво работят тези прилепи :)
32
0
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Хммм това да не е името на някой покемон ? А, тоя с мустака да спре със спирта,че му става зле.
31
0
 
11
 
! Отговори
мютант преди 2 години
въй , ей са измрехме
30
0
 
9
 
! Отговори
А преди 2 години
като сбършат тия странни букви кво прайме ?
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата за "различни варианти" ще продължава, както и за спасението "ваксините" докато ваксинацията не стане задължителна. И това няма да е далеч.
28
2
 
19
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бреееййй - "потенциални свойства на имунно бягство". Бреееейййй - "създаването и одобряването на нови ваксини вече е оптимизиран процес". Брееееейййй - МУУУУУУУУ!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стигнем ние до абокат накрая...
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 2 години
10 мил. лева за брошури??? Няма такава тъпотия. И сега ни обгазяват достатъчно с пропаганда за ваксини, включително и този "платен" сайт, който удобно пропуска да публикува друго мнение. Кой ли ни пита дали искаме. По-добре хвърлете парите в кофата за ***.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След вариант "Мю" идва вариант "Мюмюн"