Новите мерки срещу коронавируса са в сила, Кацаров: Достатъчни са

Според здравния министър те съответстват на ситуацията
122
Новите мерки срещу коронавируса са в сила, Кацаров: Достатъчни са
Снимка: БГНЕС

От днес, 7 септември, вече са в сила новите ограничителни мерки срещу коронавируса за територията на цялата страна. Целта им е да забавят темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

"Мерките са достатъчни, съответстват на ситуацията. Стриктното им спазване ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват - може да се наложи да се въведат и по-строги", съобщи по време на празниците министърът.

Министър Кацаров казва още, че целта на мерките е да се намали натискът върху болниците и да се избегне претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с ковид болни, за да не се стигне до ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети.

"Притеснителна е смъртността при заразените с коронавируса, но тя е свързана и с ваксинацията", коментира д-р Кацаров.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а на 8 септември, сряда, и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
истината преди 2 години
Къци, не се излагай. Гледай репортажите от снощи от баровете и дискотеките. Всичко живо работи и каза, че няма да спазва никакви твои наредби. С две думи са си те сложили на ... Никакъв респект нямат от теб и зеления чорап, пълно неподчинение , защото знаят, че нямате топки за да осъществявате какъвто и да е контрол.
106
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си."Ако не е тайна каква е ползата от напълно ваксиниран персонал?
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един некадърен министър е на път да взриви обществото с необосновани мерки. Това ще е и краят на кариерата му като такъв. Да му мисли старшия му началник.
104
0
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА 1 преди 2 години
Всички Държавни чиновници( данъчни, полицаи) , Банкови чиновници, адвокати, и лекари да се МАХАТ от Правителството...Тия мошеници НИКОГА не търсят клиенти и не ги интересува, дали ще имат клиенти.Клиентите( хорат) ходят при тия САМО ако са в голяма НУЖДА.... все едно да са ти се СКЪСАЛИ обувките или дрехите и да НЯМАШ какво друго да облечеш... Ако тия ни УПРАВЛЯВАТ БЪлгария ще ФАЛИРА и българите ще станат ПРОСЯЦИ..Тия мошеници да вземат да направят МАГАЗИН и да видят как се търсят КЛИЕНТИ..
103
0
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА 2 преди 2 години
Преди 20 години, в центровете на градовете, имаше тениски за по 50 лева на брой.. А сега, на мястото на тия магазини, има магазинчета за 1 ( един) лев...Заради такива мошеници- Държавни и банкови чиновници, адвокати, българите ФАЛИРАТ и стоят ГЛАДНИ.Преди 20 години, хората ОБИКАЛЯХА магазините и ако си харесат нещо го купуваха. Сега, заради МАСКИТЕ, никой не купува НИЩО.. Купуват САМО арабски маски..ОСТАВКА на министрите !! Трябват ни министри, които да МАХНАТ маските като влизаш в МАГАЗИН
102
0
 
4
 
! Отговори
И неразбирам преди 2 години
Как ваксинираният персонал пази клиентите на заведенията, като ваксината не гарантира абсолютно нищо и ваксинираният е 100% преносител на вируса?
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Кацаров на кой свят живее? Никой никакви мерки не спазва, а и служебното правителство е "добро", че следват избори за шефа им Радев! най-лесно е да се обвиняват предишните, това ГЕРБ го играха поне година.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой коронавирус?
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Кацаров трябва да го затворят в една каца и да го пуснат да поплува на дълбото.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви мерки бе, Кацаров. Никой никъде нищо не спазва. Бяхме на почивка за дългия уикенд, човек с маска не видях - хотели, ресторанти, автобуси...никъде. Избрали сте си едни 5% от хората и бизнесите и ги проверявате непрекъснато да покажете дейност. Всичко живо си разиграва коня, само 5-те% страдат. Не двойни, ами не знам какви стандарти, празни приказки и липса на елементарна логика.
97
2
 
4
 
! Отговори
Кацаров е позор преди 2 години
Стойчо Кацаров не е лекар. Той е от ония ***, които получават пари от държавата и от чужбина и само лалат. Какво ви говори НПО ? тай е с отнети лекарски пхрава, защото от 20 години не е упражнявал професията, той само е учил за лекар. това обаче те го прави лекар, отдавна е забравил що е то медицина. Той само може да плямпа.
96
4
 
4
 
! Отговори
321 преди 2 години
Стойчо Кацаров е най-некадърният и най проваленият министър на здравеопазването за всички времена.
95
12
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Вдигнатият юмрук на г-н Румен Радев дотук струва на България над 1 млрд. на минус в бюджета, плюс неизчислими загуби, от политическия хаос и чистки, проведени от Служебното му правителство. А чаканите пари от ЕС така и не получихме. На Бойко Борисов досега от ЕС щяха да са дали първите 10-15 млрд. евро. Догодина минималната работна заплата, ако управляваше ГЕРБ, щеше да е 800 лв. А сега се задават тежка зима и години мизерия - гарантирани от БСП и Радев...
94
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
Абе тоя не точеше ли здравната каса с един негов приятел от Пирогов.
93
0
 
1
 
! Отговори
Забравих нещо: преди 2 години
Софтуерното пиратство е работа на МВР не на МОН.
92
0
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКИ 1 преди 2 години
Всички Държавни чиновници( данъчни, полицаи) , Банкови чиновници, адвокати, и лекари да се МАХАТ от Правителството...Тия мошеници НИКОГА не търсят клиенти и не ги интересува, дали ще имат клиенти.Клиентите( хорат) ходят при тия САМО ако са в голяма НУЖДА.... все едно да са ти се СКЪСАЛИ обувките или дрехите и да НЯМАШ какво друго да облечеш... Ако тия ни УПРАВЛЯВАТ БЪлгария ще ФАЛИРА и българите ще станат ПРОСЯЦИ..Тия мошеници да вземат да направят МАГАЗИН и да видят как се търсят КЛИЕНТИ..
91
3
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКИ 2 преди 2 години
Преди 20 години, в центровете на градовете, имаше тениски за по 50 лева на брой.. А сега, на мястото на тия магазини, има магазинчета за 1 ( един) лев...Заради такива мошеници- Държавни и банкови чиновници, адвокати, българите ФАЛИРАТ и стоят ГЛАДНИ..Преди 20 години, хората ОБИКАЛЯХА магазините и ако си харесат нещо го купуваха... Сега, заради МАСКИТЕ, никой не купува НИЩО.. Купуват САМО арабски маски.ОСТАВКА на министрите !! Трябват ни министри, които да МАХНАТ маските като влизаш в МАГАЗИН
90
1
 
3
 
! Отговори
Ali преди 2 години
Udrey edna vaksina i si gotov.
89
0
 
0
 
! Отговори
P.S. преди 2 години
Няма бивш министър председател щом портрета ти е на стената в Министерски съвет!Приятен ден!
88
0
 
1
 
! Отговори
Приятен ден! преди 2 години
Но проблема със статутите тип ни орел, ни рак, ни щука както виждате върви двупосочно! Той вкарва Вероучение против Конституцията, че училищата били общински - те нямат нужда от педагогически ценз светите отци.Аз пък съдя в Страсбург, защото това ми е позволено по статут на недържавен служител. И само там...Или както казват: най-боли с твойте камъни...по твоята глава.Приятен ден!