Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване

Имунитетът след ваксиниране е специфичен, отбелязва специалистът
8 сеп 2021 09:00, Петя Славова
207
Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване
Снимка: БГНЕС

Страната ни се намира в разгара на четвъртата вълна на коронавируса, а още сме на дъното в ЕС по имунизиране. Докато българите се колебаят дали изобщо да се ваксинират, в света се говори за поставяне на трета доза.

"Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза". Това коментира пред БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

Още по темата

 Очевидно, не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на делта варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.

Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

  Много бързо се развива инфекцията при делта варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

Той коментира и т.нар. вариант ковид ню в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

 Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, обясни той.

 10-12% е имунитетът след преболедуване. Иминунитетът, който създават ваксините е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествани, каза акад. Петрунов.

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Произнесе се бившият сътрудник на ДС...." - бивши нема, както виждаш дрОгаря академик е доста активен. Всичките са слуги на световния интернационал, т.е. на дявола.
117
5
 
46
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Ваксинаторите са поели определени ангажименти за боцкане на населението и избесняват, че населението неще. Усилват натиска до крайна степен, но повече никого не могат да примамят в капана. А поръчителите си искат парите, за неизпълнение на поръчката. Разбирам ги, но проблема си е техен. Просто са си направили сметката без кръчмаря.
116
1
 
50
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Израелски учени преди десетина дни установиха обратното - че имунитетът след преболедуване е много по-силен от този след набождане! Установиха го след най-голямото проучване досега в света на 600 хиляди израелци - преболедували и ваксинирани!
115
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мозъкът на Петрунов работи на 10-12%Достатъчно да говори, но не и да разсъждава и да прави логически връзки.
114
3
 
35
 
! Отговори
... преди 2 години
Простотия неземна. Тоя говори глупос след глупост в това интервю. Израелците нали излязоха с дългосрочно проучване дето показва ефективността на ваксините, че е около 60%. Отделно ефективността на защита от преболедуване е по-висока от каквата и да е друга. Какво говори тоя "академик", чул недочул от на баба си фатката седнал да носи инфо.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Anonymous Maximusкух си като гадулка, ти разбираш ли английски ? Whether protective immune memory can be maintained longer term and whether antibodies or T cells can confer lasting protection requires further investigation, and understanding of this area will also benefit vaccine development. Това изследване търси антитела и нямат информация за продължителността на клетъчния имунитет. Скривей се в дупката си, мишка. Заглупвай маската
112
4
 
2
 
! Отговори
До 137 преди 2 години
Тия лафчета тип селски бек сигурно много вървят в колхоза...
111
17
 
4
 
! Отговори
Anonymous Maximus преди 2 години
За тези с килийно образование отдолу, ето ви малко литература, ако сте чели Шекспир:nature(точка)com / articles / s41467-021-25312-0 nature(точка)com / articles / s41467-021-25312-0. А тези, които са прочели "някъде в Интернет", за това че ествествения имунитет е N пъти по-предпазващ от ваксината, после да не се смеят на бабите, дето мятат пари от терасите, че са на същия хал. Предпазва толкова само боледували и след това ваксинирани(Израелско проучване) (s41586-021-03696-9)
110
0
 
18
 
! Отговори
да го питаме преди 2 години
Нека попитаме академика за източника му на тази информация .... Може да има някъде медицинска обосновка на твърдението му, но няма как да знам, ако не го питаме САМИ. petrunov ( маймунка) ncipd.org petrunov***ncipd.org
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН 125 Не ми я ясно как я четеш информацията за одобрение на ваксини на странциата на ЕС . Нека да те запозная. Клинични изпитвания се правят на брой хора, като всяка фаза е с различен брой а не на време !!! За някои болести или редки вируси, има невъзможност да се изпитат върху необходимия брой хора, за това отнема време или както е записано " може да отнеме време до 10г." Одобрението идва след приключване на изпитванията и постигане на резултати. Край!
108
2
 
20
 
! Отговори
пишман-докторите преди 2 години
тия търговски представители няма ли кой да ги ваксинира по един път отзад?
107
4
 
28
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Иминунитетът, който създават ваксините е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествани, каза акад. Петрунов" Произнесе се бившият сътрудник на ДС, та помете не само медицината, ами и здравия разум!
106
1
 
18
 
! Отговори
язе да кажа преди 2 години
До АнонимеН 125Малко уточнение - ковид-ваксите НЕ СА ОДОБРЕНИ, а само са разрешени за употреба щото било спешно и ползите надвишавали рисковете (каквото и да означава това).
105
2
 
13
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Какъв е този "разгар"? Все още не познавам болни от тъпнята. Може нашата улица да е с някакви специални заклинания, защото никой не боледува. Вълната разгаря ли се в Беларус, Тексас, Флорида, Ротердам и още доста места на които ковида не вирее и хората не са чували за маски, ограничения и кунчевци?
104
3
 
20
 
! Отговори
Колио преди 2 години
Акъла му е 10-12%
103
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До До 114/ НЯМА ДА СТАНЕ! ПРОЦЕСА ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ВАКСИНА ОТНЕМА ОКОЛО 10 ГОДИНИ ЗА 3-ТЕ ФАЗИ, ТОВА ПИШЕ НА СТРАНИЦАТА ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ВАКСИНИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! ЩОМ ТАМ ПИШЕ 10 ГОДИНИ ЗНАЧИ Е 10 ГОДИНИ! ОДОБРЕНИ СА ЗА ПОЛЗВАНЕ КОВИД ВАКСИНИТЕ НО САМО СЪС ИЗРИЧНОТО СЪГЛАСИЕ НА ПОЛЗВАТЕЛЯ ! КОЕТО ГИ ПОСТАВЯ В ГРАФА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ВАКСИНИ СПОРЕД БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!
102
0
 
15
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Добре, че нивото на пропагандата е толкова ниско та лесно да се усетим за какъв цирк става въпрос! Благодарим ви Циркаджии!
101
0
 
0
 
! Отговори
Ранду преди 2 години
Преди 10 дни..
100
2
 
5
 
! Отговори
язе да кажа преди 2 години
Я, сложили са ми много инуси и то на пост базиреан на официална информация - явно ковид-маниаците са в действие :)) Ама да кажат кое не е вярно - не смеят, щото взеха да издишт отвсякъде...
99
7
 
3
 
! Отговори
ВАЖНО Е преди 2 години
За да се развива медицината и науката изисква жертви и трябва да има ЕКСПЕРИМЕНТИ това е стандартна процедура при създаването на нещо ново. За експериментите трябва да участват от всички възрасти от бебета, деца до възрастни. За да е надеждно и качествено изследването и експеримента трябва да е в голям мащаб по брой хора. Когато Държавата призовава гражданите си за война всички са длъжни да се подчиняват войника няма право на отказ и страх от рискове за живота си. Така е устроен светът.