Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване

Имунитетът след ваксиниране е специфичен, отбелязва специалистът
8 сеп 2021 09:00, Петя Славова
207
Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване
Снимка: БГНЕС

Страната ни се намира в разгара на четвъртата вълна на коронавируса, а още сме на дъното в ЕС по имунизиране. Докато българите се колебаят дали изобщо да се ваксинират, в света се говори за поставяне на трета доза.

"Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза". Това коментира пред БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

Още по темата

 Очевидно, не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на делта варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.

Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

  Много бързо се развива инфекцията при делта варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

Той коментира и т.нар. вариант ковид ню в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

 Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, обясни той.

 10-12% е имунитетът след преболедуване. Иминунитетът, който създават ваксините е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествани, каза акад. Петрунов.

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксината предпазва да не се разболеем..." Да, ОПРЕДЕЛЕНО е така. "Или да прекараме болестта по-леко" - Сега тоя да се върне на първото. Ваксината предпазва да не се разболеем. Ако се разболеем и сме ваксинирани - значи нещо не е наред с ваксината, ако изобщо е ваксина.
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начи като пребориш пълната версия на вируса (преболедуваш) си с 10-12% защита, а като те боцнат с част от вируса (спайк/хоботчето му/ протеина) си 100% защитен. НЕ СИ ТИ, КОГАТО НЕ СИ БОЦНАТ!!! хахахахахахаха
16
0
 
38
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
От къде черпи данните си за тези бомбастични заключения, след като учени наскоро публикуваха резултати от изследвания че имунитета след преболедуване е 7-8 пъти по-силен от ваксинационния? Такава винаги е била и медицинската логика. Този май пише нова медицина от Пфайзер насам.
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли ся - докато се чудите, онея вече трета игла си перат. Докато се начудите и триста трийсет и пета ще си изплющят, ама вие сте глупавите!
14
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв лекар е този?!! Това е безумно твърдение, че естествения имунитет бил по-слаб от този създаден изкуствено?!?
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах,как лъжеее!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
друго си е бай Шиле да прави физиономии и да ни баламосва
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом ядете по три пъти на ден ще се бодете по три пъти! който не се боде, няма да яде!
10
0
 
21
 
! Отговори
Толкова преди 2 години
е специфичен, че го няма никакъв.... и трябва текущо да се опреснява с отровата на препаратите...
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противогрипната действа като бустер. Но струва 20 лв.
8
0
 
16
 
! Отговори
Ал. преди 2 години
Този колко е спрял.... :)
7
1
 
40
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
акад. Петрунов e от най-старателните и най-безсрамните лъжци и продажници. Явно добре са му заплатили за рекламните услуги.
6
1
 
52
 
! Отговори
Неграмотник преди 2 години
Не ми разправяйте глупости! Баба ми се ваксинира с две дози от Фазера и се разболя. Верно го изкара само с температура и отпадналост, ама аз го преболедувах април и ходих да се грижа за нея. Цяла седмица стоях в тях и не се разболях. Значи с ваксина се разболяваш и го караш леко, ама след преболедуване изобщо не се заразяваш ... аз изводите за себе си съм ги направил!
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от БАН не ги ли закри още Дянков. Една работи не свърши като хората...
4
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов." Как да няма връзка с грипа коронавирусът, докторе? Нали миналата година писахте всички болни от грип като коронавирус, за да върви голямата лъжа? Още. Миналата година не хванахте нито един случай на болен от грип. Тогава защо сега хората трябва да си слагат противогрипна ваксина? Докторе, ти си позор за медицината...
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имунитета бил специфичен?!? Не думай! Че то след всяка преболедуване имунитета е специфичен! Не може да преболедуваш шарка и да изградиш имунитет срещу тетанус!
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това е днешния дежурен, с това как ще ни ваксате през 6-8 м. утече у канала, чао
1
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човечец е анти-лекар. Лъжец и манипулиратор на щат към Бигфарма.