Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване

Имунитетът след ваксиниране е специфичен, отбелязва специалистът
8 сеп 2021 09:00, Петя Славова
207
Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване
Снимка: БГНЕС

Страната ни се намира в разгара на четвъртата вълна на коронавируса, а още сме на дъното в ЕС по имунизиране. Докато българите се колебаят дали изобщо да се ваксинират, в света се говори за поставяне на трета доза.

"Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза". Това коментира пред БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

Още по темата

 Очевидно, не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на делта варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.

Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

  Много бързо се развива инфекцията при делта варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

Той коментира и т.нар. вариант ковид ню в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

 Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, обясни той.

 10-12% е имунитетът след преболедуване. Иминунитетът, който създават ваксините е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествани, каза акад. Петрунов.

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чийзъс.....хахахахаха :))) Нема имунитет против грип, стига с тези глупости.....хахахаха :))) Ако имаше имунитет, дори минимален, щях да ви успокоя, не съм толкова гаден, че да лъжа простолюдието :))) Но никой не може да спре пропагандата на най-силната мафия у свето, тоест на фармацевтичните корпорации....хахахаха :)))
37
10
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
30 Не е никаква конспирация. Човек с малко над средния мозък сам може да се сети, че ще има трета доза, четвърта, пета и т.н. След 20 г. тази ваксина ще се слага регулярно август-септември и ще действа до към май на следващата година. Няма и да е безплатна, а всеки ще си я купува. А тези, които не искат да си я поставят отдавна вече ще са в историята. Такъв тип вирус никога няма да изчезне, докато има жив човек на Земята.
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя въпросния академик, да вземе да си избърше .... с дипломата си и да не ни занимава. Светилата в световен мащаб, ясно и точно казаха кое и как работи - и за целия тоя цирк. Относно ***..та, хората не се колебаят. Излъгани и лесно манипулирани по-скоро могат да са слабо образованите прослойки.
35
0
 
29
 
! Отговори
СИИ преди 2 години
Мисля, че когато някой академик се изказва, то това трябва да е на база негови проучвания, а не на трети страни. В случай че информацията не е проверена от него, същият формира мнение, за което кой носи отговорност? Всички изказвания са манипулация. Може само да се изразява професионално становище, за което трябва със закон да се носи отговорност особенно що се отнася да медицина.
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 "Не знам как човек може да се нарича учен (, че и академик! !), след като твърди, че човек по есъествен път въобще е способен да изгради имунитет." Аахахахахахаххааххаха! Стига, ***! Стига! Ти добре ли си с главата? "По най-напредничав и необорим начин, беше доказано от съвременната наука, че имунитет се изгражда само и единствено с РНК-ваксини." Ахахахахах! Много жалка пропаганда на ваксините, които всъщност не създават никакъв имунитет.
33
0
 
3
 
! Отговори
Ще видим преди 2 години
Тук въпроса е: на кой как ще му мине през носа - или ще има късмет да не се разболее ако е преболедувал или ваксинирал или пък ще се разболее сега, та после да не се разболее - все далавера - ?!? Който изтегли късата клечка сори - така си е решил.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не е академик, а дърт агент-осведомител към Комитета за Държавна Сигурност. Агентурни псевдоними "Николов" и "Диагностика". Управленията, за които е работил са класика в жанра -> 1-во Главно и 6-то.
31
1
 
29
 
! Отговори
Олеле, преди 2 години
днес цял така наречен академик извадиха, за да плашат хората. А реално погледнато, тоя си е просто един изкуфял продажен дъртак.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея пишат нова наука
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как човек може да се нарича учен (, че и академик! !), след като твърди, че човек по есъествен път въобще е способен да изгради имунитет ( пък бил той и 10-12% ха, ха!) ?!?Как може да се робува на някакви "нафталинови" теории, при условие, че по най-напредничав и необорим начин, беше доказано от съвременната наука, че имунитет се изгражда само и единствено с РНК-ваксини (дори традиционните ваксини, на база атенюиран вирус бяха отречени!) и този имунитет се поддържа с бустер-дози? !
28
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A беше конспирация, че ще има 3-та доза. Сега е конспирация 4-тата. Конспирация е и че ще ви бодат завинаги. Доживотна клиентела сте на модерна, файзери и тн. Честито на печелившите. На останалите - не се предавайте, не сте единствени и рано или късно истината винаги излиза наяве.
27
2
 
42
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Леле докъде стигнахме, разни академици, и какви ли не светила да ни говорят за ваксини, погазвайки всичката теория до момента. Ако правилно си спомням, ваксината пази от разболяване и разпространение на болестта. Поне така е със всички ваксини досега. Сега изведнъж ваксината пази от тежко боледуване. Е тогава това не е ваксина а някакъв препарат. Оставам настрана рисковете от самия препарат.
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израелските учени друго разправят. На кой да вярвам?
25
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе академико!! От Хардвард казват че имунитетът на преболедувал неваскиниран е 17 пъти по-висок от този на васкиниран, ти ми плещиш че преболедувалите нямали почти никакъв имунитет. Що за калпав академик си?
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите развалят човека. Светът е пълен с милиони медицински работници (лекари, сестри и т.н.), които са абсолютни лъжци и набързо се продадоха. И у нас са навсякъде. Срам са за родителите и народите си. Подлагат световното население на безумен експеримент за пари. И какво спечелиха? Нищо. А загубиха и доброто си име, и уважението на хората, и всичко. Презрение и отвращение будят навред. Нищо повече. А загубеното доверие никога не се връща.
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато преболедуваш вируса организма създава клетъчен имунитет, което значи, че твоят организъм вече знае как да се справи с този вирус или подобен на него. Когато имунитета е създаден изкуствено, с ваксина, той не е на клетъчно ниво. Затова трябва втора, трета... Пета и така до живот дози.
22
1
 
22
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 2 години
СМЕТКА - естествен имунитет: 0 лв. печалба; 0 лв. плащане за промоция. Псевдоимунитет от ужкимваксина - печалба десетки милиарди; Плащане за промоция - според титлата и старанието.
21
0
 
29
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Тези няма да престанат с идиотcките си и предварително обречени опити да убедят преболедувалите да се ваксинират. По всичко личи че те са основната им таргет група за маркетинг.
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НеграмотникТочно така - ако преболедуваш, имунната ти система след втора среща с вируса е много добре подготвена. А така наречените ваксини са т*шак работа. Бодат те уж да не се разболяваш и ти пак се разболяваш.
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя като говори глупости не помисля ли, че хората са грамотни и четат различни източници. Като се излага така, компрометира и другите пандемици и ваксаджии.