ЕМА: AstraZeneca може да предизвика Синдром на Гилен-Баре

Страничният ефект е вписан в категория "много рядка"
9 сеп 2021 10:21, Петя Славова
83
ЕМА: AstraZeneca може да предизвика Синдром на Гилен-Баре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично увреждане, като "много рядък" страничен ефект от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca.

Още по темата

Според EMA в света към 31 юли са съобщени 833 случая на неврологичния синдром, докато към 25 юли в световен мащаб са били приложени повече от 592 милиона дози от препарата срещу коронавируса на лабораторията на AstraZeneca.

Страничният ефект е вписан в категория "много рядка", тоест среща се при по-малко от 1 на 10 000 души, предава БГНЕС.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, започваща от долните крайници, постепенно разпростираща се към тялото. Пациентите обикновено забелязват слабост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крайник. Болестта може да доведе до животозастрашаващи усложнения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В дом за възрастни хора в Оберхаузен Германия трима от обитателите е трябвало да бъдат реанимирани след поставяне на третата бустерна доза от ваксината. Единият от реанимираните е починал. Съобщение в Berliner Morgen Post от 08.09.21 19:12 часа.Ваксинирани са с Бионтех.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Спутник важи ли същото
75
3
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 месец
Всяка листовка на лекарство има дата на последна редакция. При тия редакции се добавят странични ефекти. Това да не би означава, че аспиринът, чиято листовка е редактирана преди 1 година например, е още в етап на клинично изпитване? Не, не означава. Същото е и с ваксините. Да не говорим, че при толкова (милиарди!!!) поставени дози, всичко е що годе ясно. Какво незавършено клинично изпитване спрягате изобщо?!
74
2
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 месец
Този синдром може да се получи от какво ли не, вкл. разнородни вируси, сред които дори и варицелата (херпесен вирус), която децата боледуват, както и от грипни вируси, аденовируси. Има случаи на отключване и от бременност. Тъй че И не забременявайте.
73
2
 
6
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 месец
Това,че " няма описана" не значи,че няма!! Ваксъритесагеннмодифицирани индивиди склонни към автоимунни тромботични и злокачествени заболявания,включително импотенция и стерилитет!!!
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От ваксина импотентност няма описана. Но след ковид 30% от мъжете имат смущения в ерекцията.
71
0
 
1
 
! Отговори
До дядо Вакси преди 1 месец
блазе ти,с тази еректилна дисфункция жените вече няма да те интересуват и да се намесват в динамичния ти стереотип.Аз пък получих приапизъм(не ми спада,каквото и да правя)и аман от съседки и приятелки.Дойдат уж да видят как съм,а после-били самотни и копнеели за мъжка ласка.Изпусталях,отслабнах,вече митреперят краката.А тоягата стърчи като дръжка на знаме.Абе може всичко това да не е съвсем вярно,ама те и политиците ни ги говорят неверни,да не кажа че лъжат.
70
1
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 1 месец
Ако на свинското и джибровицата на етикетите им пишеха страничните ефекти, балканските аборигени щяха да са умрели отглади.
69
4
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Те за това Спутника още не са го представили пред ЕМА за одобрение блатняците :)))))))))))))))))))) Кой знае какво ще излезне от там? :))))))))))))))))))))))))))))))))))
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами малко по-малко почват да излизат страничните ефекти, които при останалите нормални препарати минават минимум 5 години тестове. Предполагам към 2026 листовката със странични ефекти ще бъде два дебели тома.
67
1
 
9
 
! Отговори
Дядо вакси на 75годи преди 1 месец
По лошо е. Предизвиква и еректилна дисфункция.
66
0
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Аз пък да попитам Ема защо още се тутка с ваксината на Valneva. Очаквах да спази обичайния 24-часов срок за проучване и пускане на нова ваксина..
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В сутрешното предаване, относно ковид и ваксиниране, се каза от лекар, че в момента в тежко състояние в болница има и ваксиниран и не ваксиниран....Може би всичко е руска рулетка! Затова се пазете.....
64
0
 
21
 
! Отговори
AK47 преди 1 месец
Важното е, че paята се е подписала, че освобождава AZ от отговорност.
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С това ни боцкаше бате Бойко и онзи измислен професор-политик Ангелов! И не от незнание, а защото е най-евтината ваксина и неспособността да уредят от другите възможни. Тази ваксина беше спряна в цял свят, но у нас си имахме свои учени на различно мнение или по-точно лакеи на Бойко! Но всички те, начело с Бойко се ваксинираха с другите.....
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само тая ваксина имала била странични ефекти. Борбата е безмилостно жестока.
61
2
 
6
 
! Отговори
До 58 преди 1 месец
Не съм твой познат, но от написаното става ясно, че има случаи в които експерименталните препарати не са задължителни. Някои главите не ги слушат от малки, без значение кой как се определя. И без да се засягаш, но всекиму личното мнение важи само и единствено за него си, без да е меродавен коректив. Така че, всички сме в кюпа...
60
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който пропагандира ваксиниране е потенциален убиец.
59
8
 
1
 
! Отговори
do 58 anonimen преди 1 месец
бе от всичките ти прятели май ти си ударен в главата, ама нейсе
58
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички мои познати, които си набучиха експериментални препарати, вече не ги мяза на хора. Че не бяха наред е факт, ама вече съвсем за нищо не стават, явно удря и в главата.