Shell обмисля задължително ваксиниране за служителите си

За отказалите ваксина е възможно да бъдат уволнени
9 сеп 2021 11:33, Анисия Иванова
39
Shell обмисля задължително ваксиниране за служителите си
Снимка: БГНЕС

Royal Dutch Shell се опитва да реши дали да наложи задължително ваксиниране за служителите си и да уволни тези, които отказват да се съобразят с това изискване.

Документ от 1 септември очертава необходимостта от избирателна задължителна ваксинация първоначално в офшорни и други отдалечени места, където персоналът живее и работи и където са изпълнени други критерии, включително наличието на ваксини, одобрени от Световната здравна организация.

С течение на времето служителите в други офиси на компанията също може да бъдат обект на задължителна ваксинация, се казва в бележката.

„За персонала, който отказва да спази условието за ваксинация, ще положим всички усилия, за да избегнем прекратяването на трудовото си правоотношение, но едва ли ще имаме друга опция, освен да го направим“, се казва в документа.

Някои от най-големите работодатели в света се борят с корпоративната политика за ваксиниране пред нарастващите случаи на варианта на коронавирус Делта, неравномерния достъп до ваксини по целия свят и съпротивата срещу препаратите в някои страни.

Миналия месец американските производители на петрол Hess и Chevron заявиха, че ще изискват от някои свои служители, включително тези, които работят в Мексиканския залив, да бъдат ваксинирани срещу коронавируса.

Инвестиционната банка Goldman Sachs ще изисква доказателство за ваксинация от следващия месец, докато счетоводната компания Deloitte, заяви, че целият персонал трябва да бъде ваксиниран, преди да се върне в американските ѝ офиси от 11 октомври.

Shell отказа коментар. Документът, видян от Financial Times, беше написан по начин, който  внимателно избягва да налагане цялостна задължителна ваксинация срещу Covid-19. В него се очертават аргументи за и против новата политика и съдържа препоръки за задължителна ваксинация само при конкретни обстоятелства, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Shell не трябва да бъде „пионер“ и трябва да върви „в крак с правителствата и обществото по този спорен въпрос“, се казва в документацията. Членовете на изпълнителния комитет са обсъдили въпроса за налагане на ваксинацията в петък, според запознати с темата.

Според записките отделът за търговия и доставки на компанията вече е поискал ваксинацията да бъде задължителна за персонала, „тъй като в отдела е невъзможно да се спазва социална дистанция.“ Имало е и призиви за ваксинационни кампании „в терминали, складове и производствени обекти ”.

Въпреки че броят на възраженията срещу такова решение „вероятно ще бъде малък“, тези, които се съпротивляват срещу ваксинацията, ще се постараят да бъдат чути, се казва в документа, както и че броят на несъгласните в Персийския залив може да бъде по-висок поради по-ниските нива на ваксинация в региона.

Проучване на университета Карнеги Мелън, публикувано по-рано тази година, установи голямо колебание спрямо ваксините сред работниците в сектора на нефт и газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
до 28(Ржевски) преди 2 години
Ами уважаеми поручик в северозапада всеки 13-ти разболял се от ковид е загинал!Това са 7,5%.Лошото е,че и ваксините не са 100% ефикасни.Иначе не би имало разногласия.
32
0
 
2
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
До Програмист: Ха-ха! Само програмистите печлите в тая държава, а? Е, аз пък ще бойкотирам Шел и гръцката Еко заради фашистката им политика на фирмено и държавно ниво.
31
0
 
3
 
! Отговори
В преди 2 години
един момент ще останат без хора, по една или друга причина....В крайна сметка те не са единствени и неповторими.....Все пак има някаква конкуренция в този сектор...
30
2
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Да знаете, ако спрете да зареждате на Шел ще ги стреснете яко. Направо ще им отпадне таргет групата от лоу-лайфер със стари аудита дето зареждат "за 10 лв газчица". Аз пък ще се преместя да зареждам там щом вие се махате.
29
2
 
24
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
След година-две - "Амазон въвежда задължителни успокоителни хапчета за служителите си; Гугъл въвежда задължителни инжекции за понижаване на тестостерона при мъжкия персонал; Фейсбук въвежда задължително антидепресанти за служителите си;" и тн... Ако не загрявате какво означава този прецедент и накъде води, не мога с нищо да ви помогна. Но и вас ще засегне след време, а децата ви-повече.
28
6
 
1
 
! Отговори
5G преди 2 години
До АтанасКато гледам твоят мозък вече се е изпържил от конспирации и глупости дето четеш.
27
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26 - може и да имаш ваксини, но първо те са работещи и втора и трета доза надали ще ти се наложи и второ - никой не те е задължавал да си ги сложиш.
26
2
 
40
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Ако ваксините работеха и ако заболяването беше тежко със смъртност над 10%, тогава нямаше да има нужда от насилствено ваксиниране. Вие изнудвате хората, приличате на терористи
25
3
 
21
 
! Отговори
Атанас преди 2 години
Ваксините съдържат високотехнологични наночастици, които застават на точно определено място в мозъка. След това могат да ти "изпържат главата", чрез сигнал от gsm-клетка или gps, когато "ТЕ" си пожелаят. - Не, благодаря! Това вече не е медицина, а война на евреите с/у християните! Геноцид!
24
2
 
35
 
! Отговори
У преди 2 години
Аз съм с над 10-15 други ваксини, защото има задължителни за Африка, Азия и други места. Някой са правени в чужбина, други у нас. Нямам спомен да съм подписвал съгласие че има риск, а само в тефтера на докторите, че са ти я били. При изпитаните ваксини има период преди заминаването в който трябва да е поставена и после могат да кажат, дали си изградил имунитет или пак ще те бодат. При ковидните има много неизвестни и особено съмнително е този голям мерак да ги набухат на всичко живо.
23
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не могат да накарат хората да се ваксинират. Обаче, могат да закупят и да раздадат задължително предпазно облекло на неваксинираните и да ги задължат да го носят в зависимост от преболедуване/ваксинация.
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравете различията си ,всички трябва да се вдигнем срещу основните заплахи а те са нарушаване на правата и свободите ни ,няма значение дали си ваксиниран или не -и ваксинирани и неваксинирани трябва да излязат заедно на улицата защото утре ще смачкат и този с ваксината за друго нещо,ами какво правим с инфлацията с поскъпването на всичко ,това ни докараха правителствата и банките ,поскъпване ,ограничения ,смачкване на каквито и да било права ....обединявайте се докато все още има някакво време
21
1
 
36
 
! Отговори
яаожгтнв преди 2 години
Що не ваксинираха индийците безбройдерите "филантропи"? А братските африкански народи за тях също няма ваксини, само за платежоспособните държави и особено тирания над Европа- докато не унищожите европейското население и не го заселите с африканци и талибани няма да мирясате, *** долни
20
1
 
46
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Значи са решили да остават без персонал.
19
1
 
63
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Най-*** е, че хората не виждат по-далеч от носа си! Хора, без значение дали сте ваксинирани или не, ония над законите си правят каквото си искат на наш гръб! Ако искате да сме всички добре, забравете различията си и се обединете ср/у ТЯХ, а не да сте все разединени! ТЕ точно това искат - "Разделяй и владей!". И за сега им се получава, защото сме достатъчно глупави и все се делим по нещо вместо да се обединяваме! Няма значение дали си ваксиниран или не, това си остава лично твой избор!
18
4
 
52
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Първи етап - доброволно и щом трябва, и принудително ваксиниране. Втори етап - някои ваксинирани неочаквано са и починали. Броят на мистериозно починалите расте все повече и повече. Медиите мълчат. Еврейските кукловоди изнамериха начина как да убиват от дистанция без да носят вина, без да има видима война. Вашият подпис Ви убива. Вие сте глупакът, който се е съгласил...
17
2
 
25
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Сложили са си таралеж в гащите! хахаха
16
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко месеца един мухлю ми изключва колонка , защото съм бил без маска на бензиностанцията им,на открито,при това сам. Викам му излез да те тествам по китайския метод за уханска кихавица с пистолета за зареждане, онова гледа като пеленаче след пюре от сини сливи. От тогава на мидичката не стъпвам.
15
6
 
60
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
"Антиваксърите трябва да бъдат линчувани публично като заплаха за общественото здраве!!"Ако ваксините действаха, няма защо неваксинираните да са заплаха за вас. Ако се притеснявате от неваксинираните, значи се съмнявате във ваксините.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бау: Ти и ваксиниран да си, пак не ставаш за бензанджия, не се радвай!