Стотици хиляди в Азия се заразяват от животни, пренасящи коронавируси

Отглеждането на диви животни е индустрия за 77 млрд. долара годишно
15 сеп 2021 21:45, Анисия Иванова
15
Стотици хиляди в Азия се заразяват от животни, пренасящи коронавируси
Снимка: БГНЕС

Всяка година стотици хиляди хора в Китай и Югоизточна Азия се заразяват от животни, които пренасят коронавируси подобни на този, който причинява Covid-19.

Приблизителният брой на тези инфекции е 400 000, но повечето остават неразпознати, защото причиняват леки или никакви симптоми и не се предават лесно между хората, заявиха изследователи от Алианса за екологично здраве и сингапурското медицинско училище Duke-NUS в проучване.

Все пак всеки нов заразен представлява възможност за адаптация на вируса, която може да доведе до епидемия, подобна на Covid.

Въпросът къде и как се е появил вирусът, който причинява Covid, предизвика ожесточени спорове, защото някои лидери обвиниха хипотетичен теч от лаборатория в Ухан, която изучава подобни патогени. Новото изследване, подкрепено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, се основава на доказателства, че прилепите са основните гостоприемници за вируси като SARS-CoV-2 и че хората, които живеят в близост до тях, са особено уязвими.

„Това вероятно е първият опит да се прецени колко често хората се заразяват с коронавируси от семейството на ТОРС от прилепи“, казва Едуард Холмс, еволюционен биолог от Университета в Сидни, който не е участвал в изследването. Хората са постоянно изложени на коронавируси от прилепите, каза той. „При точните обстоятелства, един от тях в крайна сметка може да доведе до огнище на зараза.“

Над 20 вида прилепи, които могат да бъдат заразени с коронавируси, живеят в район на Азия, който е 6 пъти по-голям от Тексас. Южен Китай и части от Мианмар, Лаос, Виетнам и Индонезия се считат за най-рисковите за разпространяване на заразата. Петър Дашак и колеги от базирания в Ню Йорк Алианс за екологично здраве използваха моделиране на разпространението на прилепи, както и екологични и епидемиологични данни, за да изчислят риска от експозиция на коронавируси, свързани с ТОРС, и съотношението на недокладвани хора, заразени от прилепи в Китай, Южна Азия и Югоизточна Азия.

„Ако можете да спрете предаването на ниво индивидуални инфекции, имате много по-голям шанс да спрете следващата пандемия“, каза Дашак във вторник в интервю за Zoom, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Изследователите посочват, че техният подход предоставя доказателство за концепцията за оценка на системния риск от предаване на заразата от диви животни към хора и стратегия за идентифициране на ключови географски области, които могат да бъдат приоритизирани за целенасочено наблюдение на дивата природа, добитъка и хората.

„Като се имат предвид предизвикателствата при идентифицирането на произхода на Covid-19 и пътищата, по които SARS-CoV-2 се е разпространил сред хората, този подход може да подпомогне усилията за идентифициране на географските обекти, където за първи път е имало прехвърляне на заразата към хора“, се казва в проучването.

Почти две години, откакто Covid започна да заразява хората в китайския град Ухан, учените все още не могат да определят как е започнала пандемията. Дашак, който подкрепя теорията, че вирусът е произлязъл от диви животни, е критикуван, че е работил по изследвания в Института по вирусология на Ухан. Някои учени казват, че може да са довели до създаването на предшественик на вируса.

Все още няма доказателства в подкрепа на теорията, че вирусът е изпуснат от лаборатория. Миналия месец разузнавателната общност на САЩ изключи възможността SARS-CoV-2 да е разработен от Китай като биологично оръжие, но не постигна консенсус относно произхода му.

Проучването на Daszak изчислява, че в Югоизточна Азия годишно има по 50 000 случаи на предаване на зараза от прилепи към хора, както и че в целия свят, тази бройка може да достигне милиони.

Това прави риска от излагане на животински вируси в природата „значително по-голям от всяка възможна експозиция в лаборатория“, каза Холмс. „И това са само прилепи. Рискът става още по-голям, когато вземете предвид всички възможни „междинни“ животински видове. Те включват норки, цибетки, миещи мечки и други бозайници, които обикновено се отглеждат и търгуват в Азия. В изследването се казва, че през 2016 само в Китай 14 милиона души са отглеждали диви животни. Това е индустрия на стойност 77 милиарда долара годишно.

В Азия около 478 милиона души живеят в район, населен с прилепи, които пренасят коронавируси. Той обхваща по-голямата част от Лаос, Камбоджа, Тайланд, Виетнам, Непал, Бутан, полуостров Малайзия, Мианмар, югоизточен Китай и западните острови на Индонезия. Ловът, търговията, земеделието и консумацията на диви животни са често срещани в този регион, което увеличава риска от излагане на вируси, пренасяни от прилепи, казва Дашак.

В Китай се взимат много повече проби от дивата природа, отколкото в близките страни, много от които претърпяват „динамични социални и екологични промени“, за които се знае, че увеличават риска от предаване на болестта на хора, казаха Дазак и негови колеги в проучването.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Китйската чума преди 1 месец
SARS-CoV-2 е биологичен франкенщайн възможен да се създаде само в лаборатория. Доказателството е спайк протеин от спин с който преодолява защитата на клетките при хората. Нищо подобно не се е случило в природата за 160к години, прилепи е имало и тогава. Да благодарим за ККП за най-масовото убийство на планетата и др. път да вкарат нещо и от ебола, така комунизЪма ще победи глобално.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и един прилеп завиваше станиол!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-просто е да ги оставим сред прилепите им. Никакво влизане в Европа и никакво ходене там.
8
2
 
4
 
! Отговори
Не не преди 1 месец
Не може да бъде, Китайската Комунистическа Партия победи вируса, и то вече няколко пъти !
7
0
 
7
 
! Отговори
важно преди 1 месец
Не изяждайте домашните си любимци.
6
2
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Аэ па си имам паяк в колата, и той с корона вирус е, шото многу мрежи плете като лyдитeе. От жабката до седалката, фа една нощ иэплита.
5
4
 
23
 
! Отговори
След преди 1 месец
две години, след като не измислиха нищо друго, пак опряха до животните...Както се казва "Стара песен на нов глас!"... Тези измишльотини вече се изтъркаха...
4
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 месец
не желая да ме пренасят
3
3
 
19
 
! Отговори
Гуню преди 1 месец
Те тези брат ядат всичко, което мърда...И се въдят като зайци...Но ковид 19 едва ли има нещо общо с това. Той е биологично оръжие.
2
2
 
2
 
! Отговори
прилеп преди 1 месец
прилепен има такьв град вьв сьрбия и гуми лепат тамса 6е изпера 6лифера
1
3
 
9
 
! Отговори
Менто преди 1 месец
Нормално е животните да заразяват животни!