Защо Дания, Нидерландия и Швеция заживяха свободно от коронавируса?

Маските и ограниченията там отпадат
18 сеп 2021 16:52, Красимир Ангелов
426
Защо Дания, Нидерландия и Швеция заживяха свободно от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

В някои части от Европа хората вече живеят почти така, както преди пандемията. В Нидерландия например от 25-и септември напълно ваксинираните ще могат да ходят свободно на нощни заведения и на партита, без да им се налага да спазват социална дистанция. Но се въвежда изискването за ваксинационен паспорт.

От миналия петък в Дания вече няма никакви ограничителни мерки заради пандемията. Тя стана първата страна в ЕС, в която животът отново е такъв, какъвто бе преди пандемията. За посещение на концерт или фитнес студио вече не се изисква нито да носиш маска, нито да доказваш, че си ваксиниран. В края на август здравният министър на страната Магнус Хойнике обяви, че Ковид-19 вече не е "социално опасна болест". При това положение властите вече нямат право да налагат противопандемични мерки, като например затваряния, и да изискват представянето на ваксинационен паспорт, пише в свой материал DW.

Още по темата
Към тази група страни скоро ще се  присъедини и Швеция: повечето ограничения, включително тези за събиранията - частни или обществени, както и препоръката да се работи от вкъщи, ще бъдат отменени до края на септември.

Пътуващите до тези страни обаче все още ще трябва да представят негативен резултат от тест за коронавирус или да спазват карантина след влизане в страната, ако не са напълно ваксинирани.

Нашествието на Делта мутацията не спира

Дания и Швеция имат сравнително висок дял ваксинирани срещу Ковид-19 - съответно над 80 и над 70 процента от възрастното население. В Нидерландия са ваксинирани малко над 60 на сто от хората, но се очаква процентът на ваксинираните да нарасне.

Разхлабването на мерките или тяхната отмяна в тези страни става на фона на разрастването на пандемията в много други държави в Европа и в света, основно заради нашествието на Делта мутацията на вируса.

Вирусът продължава да се шири в страните, в които ваксинирането върви по-бавно. България, където напълно имунизирани са по-малко от 20 на сто от хората, се връща към ограничителните мерки върху обществения живот и бизнеса. Броят на новите инфекции нараства, а властите са принудени да наложат отново рестрикции, засягащи ресторантите и нощните клубове, киносалоните и дори масовите прояви на открито. Въпреки ръста на инфекциите, в повечето балкански страни практически почти няма ограничения, а съществуващите не се спазват.

Но има и страни с висок процент на имунизираните, в които инфекциите нарастват. В Австрия, например, има много новозаразени, макар над 60 на сто от възрастното население на страната да е ваксинирано. Поради това властите решиха да съкратят срока на валидност на тестовете за коронавирус, които остават задължително условие за участие в обществения живот. Норвегия също е ваксинирала около 70 на сто от населението си, но изживява нова вълна на разпространение на инфекцията.

Рецептата: доверие в правителството и свободни места в болниците

В края на май датското правителство представи ваксинационния паспорт под формата на мобилно приложение или разпечатан QR-код. Опитът за въвеждането на подобна практика в други страни обаче се натъкна на силна обществена съпротива  - например във Франция, Италия и Гърция. В тези държави доверието във властите и в правителството традиционно не е много високо, за разлика от Швеция, Нидерландия или Дания.

Друг фактор, който прави възможна отмяната на мерките в Дания, Швеция и Нидерландия, са свободните капацитети в болниците в тези страни. Властите не изключват опасността от възникване на нови огнища на заразата, но са решени да държат вируса под контрол, за да не оказва натиск върху здравните им системи.

Тяхната стратегия за последната битка срещу Ковид се базира на балансирания подход: от една страна се залага на рестрикциите и защитните мерки, от друга се дава възможност на хората да живеят така, както преди пандемията. Високият дял на ваксинираните дава възможност да се предотвратят най-тежките случаи на заболяването, като същевременно тежестта на рестрикциите спада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
11
 
! Отговори
до швед от славянин преди 2 години
В коя наука вярват съвестните и отговорни шведи!? В тази, благодарение на която болните и болестите на планетата се увеличават постоянно ежегодно ли!? Знаеш ли че медицината е в първата тройка по причина за смърт сред населението на планетата!? Аз в такава наука не вярвам!
40
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес гледам в фейса няква лелка изкукала шернала снимка на самолет оставящ конденз следи и вика че така пръскали с делта... И искате да обясните на тези хора защо да се ваксинират ли? Аз се чудя как изобщо тая пази равновесие с двете си сиви клетки.
39
2
 
20
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Да знаете, че ме ядосвате много като не искате да се ваксинирате доброволно вие българите. Вдигам бонуса за поставена ваксина у нас на 50 лв за лекарите, за да вдигнем нивото на стерилизация сред вас. Очаквайте да не може дори да заредите на бензиностанция ако не сте се ваксинирали с моите инжекции разбира се... Побързайте защото скоро ще може да се купува и продава само си чипа, който се имплантира при ваксинация...
38
21
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
С тази разлика, че ваксинираните прекарват заболяването много по-леко. Този малък факт ви убягва. Също така ви убягва, че не всички хора имат еднаква имунна система. Това, че ти си го изкарал без да разбереш, не значи, че този до теб ще го изкара също леко. *** както винаги мисли за себе си главно.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то и ние си живеем свободно от кромида, ако не са мисирките и плазмодиите дето крякат от телевизора досега да сме забравили
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът ще изчезне за една секунда като с магическа пръчица, когато спре да се говори за Коронавирус по телевизията. Не гледам телевизия от 2 години. Веднъж на седмица проверявам новините в нета и живея спокойно без вирус. Медиите създадоха пандемията. Коронавирус не съществува, това е медийно създаден вирус.
35
1
 
8
 
! Отговори
Ето защо преди 2 години
Защото въпрос на време е да последват Израел.
34
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Анонимен 6,Не са сега, в Швеция никога не са били задължителни.
33
20
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Антиваксарите са главно самотни хора живеещи в Фейсбук където по цял ден си шерват разни конспиративни видеа без да имат дори малката идея за какво реално става дума обаче понеже някой в интернет казал, че било така значи е така... тези хора са просто душевно болни. Или си мислят, че като вярват в конспирации са нещо повече :) като част от "будните" :))) докато реално са просто некомпетентни.
32
4
 
8
 
! Отговори
Ко преди 2 години
Не ми хвалете холандците колко са мислещи. Хора които вече използват църквите си за ресторанти и хотели. От тях не очаквам да са наред с главата.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Нидерландия марихуаната е разрешена. Ще следваме ли този пример :)" - Това някакъв селски опит за критика ли е?
30
0
 
11
 
! Отговори
швец преди 2 години
Швеция никога не са се изисквали маски.
29
4
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
Виждам, че нищо не си разбрал... отделно ако искам мога да съм католик :)
28
4
 
3
 
! Отговори
I’m преди 2 години
Е как защо! Ами защото са по-прости от нас, естествено! Нали българите живеят с мисълта, че са най-умните и интелигентни.
27
3
 
7
 
! Отговори
Ся преди 2 години
Те са бал-ъци там,за нищо не стават и не могат да пият!Ние сме тарикати,шише ракия не може да ни се опре!Къв вирус,кви 5 лева
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние понеже сме по-големи католици от Папата ще сме последно пак." Ние не сме католици, а православни, момче.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим. До два месеца, три. Тогава ще решим прави ли са. Всеки сам решава какъв експеримент да си прави. А ако антиваксърите са прави? Тогава какво ще правят ваксинираните. Бъдещето ще покаже кой е прав? Но ако ваксините не работят очаквайте икономически трусове.
24
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз съм с две игли от няколко месеца вече и не мога да разбера какъв им е проблема ...
23
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** пак знае по-добре :)))) ей шматоци вас ако ви чипират можете да се радвате защото ще е определно голям ъпгрейд.
22
2
 
30
 
! Отговори
Погнуса преди 2 години
"Д-р Симидчиев: Ваксинацията трябва да се контролира по-добре от държавата." Този негодник, който само ще мечтае за власт след тайните законопроекти за насилствена ваксинация и вкарване в затвора на нежелаещите да се набодат, които подготвя, е решил пак да призовава към фашизъм. Ще лежи и той в затвора. Жалък ***!