Защо Дания, Нидерландия и Швеция заживяха свободно от коронавируса?

Маските и ограниченията там отпадат
18 сеп 2021 16:52, Красимир Ангелов
426
Защо Дания, Нидерландия и Швеция заживяха свободно от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

В някои части от Европа хората вече живеят почти така, както преди пандемията. В Нидерландия например от 25-и септември напълно ваксинираните ще могат да ходят свободно на нощни заведения и на партита, без да им се налага да спазват социална дистанция. Но се въвежда изискването за ваксинационен паспорт.

От миналия петък в Дания вече няма никакви ограничителни мерки заради пандемията. Тя стана първата страна в ЕС, в която животът отново е такъв, какъвто бе преди пандемията. За посещение на концерт или фитнес студио вече не се изисква нито да носиш маска, нито да доказваш, че си ваксиниран. В края на август здравният министър на страната Магнус Хойнике обяви, че Ковид-19 вече не е "социално опасна болест". При това положение властите вече нямат право да налагат противопандемични мерки, като например затваряния, и да изискват представянето на ваксинационен паспорт, пише в свой материал DW.

Още по темата
Към тази група страни скоро ще се  присъедини и Швеция: повечето ограничения, включително тези за събиранията - частни или обществени, както и препоръката да се работи от вкъщи, ще бъдат отменени до края на септември.

Пътуващите до тези страни обаче все още ще трябва да представят негативен резултат от тест за коронавирус или да спазват карантина след влизане в страната, ако не са напълно ваксинирани.

Нашествието на Делта мутацията не спира

Дания и Швеция имат сравнително висок дял ваксинирани срещу Ковид-19 - съответно над 80 и над 70 процента от възрастното население. В Нидерландия са ваксинирани малко над 60 на сто от хората, но се очаква процентът на ваксинираните да нарасне.

Разхлабването на мерките или тяхната отмяна в тези страни става на фона на разрастването на пандемията в много други държави в Европа и в света, основно заради нашествието на Делта мутацията на вируса.

Вирусът продължава да се шири в страните, в които ваксинирането върви по-бавно. България, където напълно имунизирани са по-малко от 20 на сто от хората, се връща към ограничителните мерки върху обществения живот и бизнеса. Броят на новите инфекции нараства, а властите са принудени да наложат отново рестрикции, засягащи ресторантите и нощните клубове, киносалоните и дори масовите прояви на открито. Въпреки ръста на инфекциите, в повечето балкански страни практически почти няма ограничения, а съществуващите не се спазват.

Но има и страни с висок процент на имунизираните, в които инфекциите нарастват. В Австрия, например, има много новозаразени, макар над 60 на сто от възрастното население на страната да е ваксинирано. Поради това властите решиха да съкратят срока на валидност на тестовете за коронавирус, които остават задължително условие за участие в обществения живот. Норвегия също е ваксинирала около 70 на сто от населението си, но изживява нова вълна на разпространение на инфекцията.

Рецептата: доверие в правителството и свободни места в болниците

В края на май датското правителство представи ваксинационния паспорт под формата на мобилно приложение или разпечатан QR-код. Опитът за въвеждането на подобна практика в други страни обаче се натъкна на силна обществена съпротива  - например във Франция, Италия и Гърция. В тези държави доверието във властите и в правителството традиционно не е много високо, за разлика от Швеция, Нидерландия или Дания.

Друг фактор, който прави възможна отмяната на мерките в Дания, Швеция и Нидерландия, са свободните капацитети в болниците в тези страни. Властите не изключват опасността от възникване на нови огнища на заразата, но са решени да държат вируса под контрол, за да не оказва натиск върху здравните им системи.

Тяхната стратегия за последната битка срещу Ковид се базира на балансирания подход: от една страна се залага на рестрикциите и защитните мерки, от друга се дава възможност на хората да живеят така, както преди пандемията. Високият дял на ваксинираните дава възможност да се предотвратят най-тежките случаи на заболяването, като същевременно тежестта на рестрикциите спада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
6
 
24
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе аз не помня преди 2 години да са ми искали паспорт за кино или паспорт за бар ама щом казвате, че се връщат към предишния начин на живот, сигурно там са им искали.
260
3
 
0
 
! Отговори
До 298 преди 2 години
Ний пък , източните, на вас гледаме по същия начин.Дали си способен да обясниш каква е разликата?
259
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живеещ в Швеция- "Швеция имаше строги мерки след първата вълна," ?? В коя "швеция" живееш бе?? Туй че някои казават на Столипиново- швеция, където сигурно живееш, е само майтап. Я кажи да чуем за "строгите мерки" в Швеция? От началото до сега не са носили маски нито е било задължително, никога локдауни, не са затваряни училища. Ресторанти и пъбове само за кратко работеха с намалено работно време, и винаги пълни с хора без маски и вътре дори, а в петък и събота съвестните, са един върху друг
258
17
 
12
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 години
Тебе може и да те броят за втора ръка в Европа. На мен можеш само да ми духаш праха. Нито знаеш на какъв пост съм, нито какви пари печеля. Но това е друга тема. Ако не бяхте проспали лятото, а се ваксинирахте, можеше сега да сте поне като Унгария и Чехия. Най-неграмотните, най-конспиративните и най-агресивните се оказахте в целия свят, че и мното колебливи хорица отказахте и уплашихте, които сега плащат с живота и здравето си.
257
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан ГробараТи с ваксината на Penniss ли се ваксинира?
256
5
 
5
 
! Отговори
до 298 преди 2 години
скоропоговорките ги зарправяй на децата от улицата , за това на запад ви имат за втора ръка хора както ние гледаме на мигрантите от афганистан
255
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Дания и Швеция не искат да приемат еврото, а Холандия си смени името и вече е Нидерландия. България също може да се отърве от коронавируса, ако се отърве от членство в ЕС и НАТО и се отърси от валутния борд, след като САЩ ни върне златния резерв, който задигнаха.
254
6
 
14
 
! Отговори
До живеещ в Швеция преди 2 години
Мотивирани са по същия начин по който мотивират овцете да влизат в кошарата.В гората има вълци, а при нас в кошарата вълците са превърнати в овчарски кучета .Това, че и те се хранят с овче месо им е удобно спестено.
253
1
 
7
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Блазе ти у Швеция. Пми нас сме шопи. Ни се води, ни се кара.
252
1
 
5
 
! Отговори
До Асан Гробаря преди 2 години
Що само към неваксинираните се обръщаш, ваксинираните да не би случайно да ги връщаш
251
18
 
14
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 години
Първо, в Швеция имаше строги мерки след първата вълна, която отнесе 10 000 души. Второ, хората имат самосъзнание и съвест. Тестване до дупка, изолиране при първото кихван, и масова ваксинация- на всички - преболедували и непреболедувалите. Над 16 години - 83% с една игла , 73% с две. И продължава. Другият месец започват и децата над 12 години. Няма принуда, има мотивация и желание.
250
7
 
11
 
! Отговори
До Мах преди 2 години
Материалът, ако е качествен няма нужда от ваксина, справя се с проблема и без чужда помощ. Ваксинира се некачествения такъв, сигур щото си мисли, че без чужда помощ не може.
249
12
 
7
 
! Отговори
Асан Гробара преди 2 години
Сите гробаре поздравяваме сите антиваксаре со мелодията "Чекаме Ви"!!
248
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не храни тролите с коментари.
247
11
 
10
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Нормално!!Интелигентни и образовани хора-ерго богати,което не важи за антитата-психясала сбурщина от лузъри,*** и клошове с основно образование....
246
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото си набутаха всички от еликсира с ГРАФЕН!
245
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изброените държави са 200-300 години пред нас във всяко едно развитие.Ние тука сме си още матриял,суров матриял.
244
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, парите свършиха, там нямат ЕЦБ да им дава милиарди от въздуха. Яко бачкане трябва.
243
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цветя и рози до антиваксърчеята и респект! О СВЕЩЕНА ПРОСТОТИЯ !
242
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Холандия не живеят свободно - имат ковид сертификат навсякъде. Защо лъжете? А Швеция и преди си живееха свободно, когато всички ги плюеха, че не налагат мерки. Забравихте ли?