Д-р Чавдар Ботев: Да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно

Според него се прекалява с антибиотиците при лечението на COVID
20 сеп 2021 22:45, Нели Христова
306

България все още е на дъното по имунизация срещу COVID-19, а антиваксъри стигнаха и до вербално нападение над пункт за ваксинация. Защо българите не вярват на ваксините срещу коронавируса?

"Тази война се води, защото хората не вярват на производителите и на политиците. Но да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно, не можеш да отнемеш правото на хората, които не искат да рискуват живота си и този на близките си, това е подсъдно", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него ваксинацията е много важна част от битката срещу коронавируса. Той подкрепя ваксинацията при децата в рискови групи.

"Има деца, които са доста увредени още от малки, при тях Ковид-19 може да протече много тежко. Това са децата с диабет, наднормено тегло, гинекомастия. Реакциите след ваксинация с Pfizer при децата е както при възрастните, но детският организъм реагира по-бурно. Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г.", уточни д-р Ботев.

Той предупреди, че при голяма част от пациентите с Ковид-19 се прекалява с прилагането на антибиотици.

"Има пациенти, при които при продължително лечение се изписват и 4 антибиотика. При някои пък антибиотик се дава само заради температура. Тя само по себе си не изисква такова лечение. И когато стигнат до реанимация болните са с много инфекциозни бактериални заболявания. И когато трябва да интубираме болните, се получава висока смъртност", предупреди хематологът.

Той посочи, че при рискови пациенти, предимно тези с хронична белодробна болест, прилагането на антибиотици е препоръчително. Но подчерта, че погледнато отстрани изглежда все едно има фирми, заради които се изписват антибиотици в името на печалбата.

Хематологът препоръча да се направи проучване, което да покаже как различния подход в лечението влияе на заболяването.

"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват", заяви  д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет.

Хематологът препоръча всеки, който реши да се ваксинира, да проучи внимателно коя е най-подходящата ваксина за него.

"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението", коментира още д-р Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азакс е бъдещето нета доста инфо ми даде взимам след 3 часа да стане само време отворят тук аптеките. Койтои иска да се дупчи, то имало лек а те ваксина ми набутват.
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И бактериите убива е това изглежда е истинския лек Азакс.
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Индия? И аз ще ставам индиец ако трябжа само да се излекувам. Прочетох в нета, видях, че лекува бронхо.
166
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 200 благодаря ти, и аз имам тия звуци Азакс значи казахте, взимам доцентите и математиците нека си говорят, щом има ефект аз това търся ефект да има.
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм го взимал това Азакс, но описание и коментари ще взема и аз.
164
0
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Антибиотика ВДИГА температурата ! Как ще лекуваш температура с антибиотик бе....!?!? Като спрел да дава антибиотик на болните от вирус и те оздравявали.....аххх!?!? Разлика между ВИРУС и БАКТЕРИЯ правите ли!? После смъртноста в БГ-то била голяма!?!? Ами убивате хора , които без ващо " лечение " са щели да прескочат трапа !!!
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди час взех Азакс от 24 хъркането което издавах изчезна след 20 мин, изглежда не е лъжа, Азакс май е истината не ваксините.
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И видео предложи а никой не пожела, ще го взема и аз Азакс-а
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 194 прочети му съдържанието, аз го направих след като го казаха, виж за белия дроб и бронхото, изглежда май е имало файда, за тва ще му се доверя на човека който го написа.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво е тва брях? Дай и аз да взема бейким помага.
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвам на Индия от милиард, не на бг ваксъри 2 милиона ;)
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще взема Азакс тамън ставам, да пия кафе и ще си го взема.
157
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като им спрем антибиотиците и оздравяват" === Добре ли го прочетохте това? То май вярно ще излезе, че ако влезеш в болница и могат да те убият там. Добре че си го прекарах сам вкъщи, макар и тежко. А относно долния коментар за Азакс-а. Изобщо не знам защо го дават, при положение, че той е антибактериален, а Ковид е вирус
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, боже тука с Азакса си мислете ,че сте хванари бога да шлифера, съдържа азитромицин който отдавна се предписва от всички лекари за ковито, някои излекува, други не, според зависи
155
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението" как нищо да не се прави? От сутрин до вечер - пропанда, от такива като теб! Обикновените хора нямат думата. Напор за ваксинация - от сутрин до вечер, без спиране! Но хората не искат, защото усещат злото, нечистоплътността, подмолността у вас!
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хехехе омбре и аз купи Азакс преди два часа, чакам покаччване на цената. Пазя и за себе си.
153
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взех си от денонощната аптека 50 бройки. Милсете му вие които нямате и една опаковка, но съдържа 3 само.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азакс ще е новия биткоин ако разбере планетата за тва не раздумвайте много ние българите да сме ок, другите и без тва ни мразят.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сутринта взимам 100 опаковки, кат вдигнат хем ще имам лек 2 опаковки и 98 да забогатея а вие си бийте инжекции
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла държава излекуваха и смъртността спря и никъде другаде не споменаха за евтиното лекарство кви саилни ефекти има, е това е цел за пари и затваряния. Азакс явно е болка в сърцето за кампаниите и фамата, че имат лек, но само Индия са го разбрали, сега ще бъде спряно или с цена на мерцедес, доказателство, колко е ценен живота на всеки, защото ваксата е по важна разбираш ли.