45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме!

"Галъп": Имунитетът ни не е толкова нисък, но се дължи повече на преболедуване
556
45% от българите са категорични: Няма да се ваксинираме!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Напълно ваксинирани са вече около една пета от пълнолетните българи. 45% обаче нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности. Има и около една десета, които не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането.

Данните са от редовното независимо изследване от тридесетгодишната програма на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 2 и 10 септември по метода "лице в лице" сред 1007 души.

Друга една пета още не са ваксинирани, но казват, че ще го направят - немалка част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване.

Така в крайна сметка обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата - нито се е ваксинирала, нито смята да го направи. Според социолозите част от онези, които твърдят, че ще се ваксинират, може би дават очаквания, а не искрения отговор.

Респондентите в националната извадка са били помолени да определят коя измежду няколко опции се отнася за тях лично. "Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус", казват 5%. 19,2% казват, че са ваксинирани с две дози.

Тези 19,2% са условно над милион от пълнолетните българи. Вижда се генералното покриване на декларации на респондентите и официалната статистика. Някои от ползваните у нас ваксини обаче предвиждат единствена доза, а ваксинация вече има и при непълнолетните - затова и не бива да се търси напълно дословна съпоставимост на декларативните данни с официалната статистика.

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. В тази група в по-голяма степен са представени хора, които твърдят, че вече са боледували. Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите "не съм се ваксинирал/а, но ще го направя" делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респ. не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.

Социологическите данни за преболедуване, разбира се, следва да се отчитат условно - доколкото става дума най-вече за декларативни отговори по твърде деликатна тема. Освен това, няма как да се отчете безсимптомното преболедуване. И все пак, показателите показват консистентни трендове в поредицата месечни вълни на изследване на агенцията – затова и биха могли да се вземат за добра отправна точка.

Те показват, че преболедувалите у нас са пъти повече от официално отчетените. А ако например процентите експериментално се отнесат не само към пълнолетните, но към всички българи, то може да се каже, че близо 2.5 милиона са преминали през заболяването. А с безсимптомни случаи, това число може да се окаже и по-сериозно.

В изследването има и по около една десета отговори на хора, които не съумяват да изберат опция по отношение на ваксините или пък по отношение на боледуването. Ако техните отговори се приспаднат, нивата на боледуване и/или ваксиниране могат да се пресмятат дори и на по-високи нива. При всичките възможни уговорки, това допълнително показва, че имунитетът сред българите всъщност не е на толкова ниски равнища. Това обаче очевидно се дължи повече на боледуване, отколкото на ваксиниране.

45,1% избират опцията „Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус“. Въпросните 45% отказващи ваксинация, се равняват условно на близо 2.5 милиона пълнолетни българи. Ако изводите се разширят и към непълнолетните, ще може да се говори и за много повече, посочват социолозите.

Демографските разрези показват, че в тази група младите са видимо по-добре представени, отколкото в групите на ваксиниращите се или възнамеряващите да се ваксинират. В по-голяма степен (а може би и във връзка с горното) присъстват и представители на маргинализирани общности, роми и други застрашени от социалните неравенства групи.

Сред по-възрастните групи у нас пък ваксинирането е застъпено над обобщените за извадката нива. По-високо е ваксинирането (респ. по-ниско е нежеланието за ваксиниране) и в столицата. В групата на отказващите ваксинация като че ли не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина на преболедуване.

Причините за отказ от ваксиниране подлежат на обсъждане и по-задълбочено изследване. При всички положения обаче, дял от 45% принципен отказ събужда тревога. При това, в отговори от типа „не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам“ съвсем не са изключени и неискрени, социално желателни отговори.

След датите на изследването ваксинираните са повече. Но това не променя факта, че делът от около 45% отказващи е устойчив в няколко вълни на изследване. Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация, посочват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.


556
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от Коронавирус
Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
523
0
 
3
 
! Отговори
Фильо преди 3 седмици
Поредното пропагандно парче, в стил необолшевишка пропаганда: демек, 55 % от българите искат да ги оваксат! Да, ама не! Реално оваксалите се, ако не броим фалш-сертификатите, които също влизат в статистиката, са не-повече от 10%!
522
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За тези тарикатчета-писарушки: Ще умрете здрави,не се ваксинирайте!
521
4
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Добитъкът отдавна се е набол и се е изчерпал, все пак боденето започна преди 9 месеца!
520
2
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Какво по-голямо невежество от това да вярваш че отровите ще ти дадат по-добър имунитет от преболедуването!?
519
3
 
6
 
! Отговори
до 521 от славянин преди 3 седмици
Ха-ха-ха, тези които преди 80 години направиха най-кръвопролитната война в историята на човечеството и избиха няколко милиона в концлагери набеждават нас че сме били ''диваци''!? Наречи го ''швабистанска св.ня''72776 и не го обиждай повече!
518
4
 
4
 
! Отговори
Германец преди 3 седмици
Диваци сте...
517
8
 
3
 
! Отговори
Knuffelkutje преди 3 седмици
Невежи!
516
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много бързо се навъдихте антиваксъри, миналата година никакви ви нямаше, пожелавам ви по-малко социални мрежи, там ви промиха мозъците и ще си платите за невежеството.
515
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слагайки си ритуалната инжекция, вие се подчинявате на Новия Световен Ред.
514
0
 
2
 
! Отговори
До 518 Джендю преди 3 седмици
Убичам таГенди.
513
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Такива новини ме кефят ! Карат ме да се гордея, че са българин !
512
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Министъра на здравеопазването излъга за Варна че пункта е нападнат . Да си взима торбичката и да се маха. Министри лъжици не ни трябват!
511
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изследване сред 1007 души!? И се правят заключения. И за това се взимат пари!
510
3
 
4
 
! Отговори
До 511 Аз Съм преди 3 седмици
Ти само гледай да та не гепат неваксинирани щото след това ще се исхождаш прав. Или точно това търсиш май ?
509
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия проценти са само за София . Я нека да дойдат в северозапада за да видят 99% нежелаещи ваксини
508
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
. . . представители на гетоизираните и маргинализираните общности. . . Едно разбрах от статията, че 45% са тези представители! С тези подтижения заставаме на първо място сред централно африканските страни, защото северно сфриканските вече са пред нас! Браво!
507
18
 
3
 
! Отговори
Аз Съм преди 3 седмици
Само да ми падне някой нееаксиниран , ако ще и за цирейда ми дойде ще го интубирам свръхдълбоко отвсякъде .
506
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Следващото правителство ще е от партия на ваксъроподобните.
505
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не искат да се ваксинират защото не вярват на правителствата и машинациите им, а не защото се имат за нещо повече от другите.. тези разделения май се оказаха по - интересни за вече ваксинираните, сакън да не се преебат само те. толкова абсурдни неща има в нашият малък свят, като например военния американски бюджет в размер на трилиони долари, как да повярваме на частните компании и продуктите им за масово спасение, нема к
504
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
колкото и да ни се иска, едва ли можем да се доверим на статистическа агенция, прекалено дълго са ни лъгали за щяло и нещяло. като сте почнали я пуснете статиски за фамилиите, които дърпат конците и стоят за доста от проблемите ни? тях анкетирате ли ги?