COVID-19 няма да мутира в по-опасен вирус, защото "няма къде повече да ходи"

На това мнение е създателят на ваксината на Оксфорд
23 сеп 2021 14:55, Нели Христова
103
COVID-19 няма да мутира в по-опасен вирус, защото "няма къде повече да ходи"
Снимка: Pixabay

Малко вероятно е COVID-19 да се превърне в по-смъртоносен вариант, който да избегне защитата на имунизацията, защото "няма къде повече да ходи", каза създателят на ваксината на Оксфорд.

Сара Гилбърт заяви, че коронавирусът вероятно ще има по-леки ефекти върху заболелите. Говорейки на уебинара на Кралското общество по медицина в сряда, тя каза: "Обикновено вирусите стават по-малко вирулентни, тъй като циркулират по-лесно и няма причина да си мислим, че ще имаме по-вирулентна версия на Sars-CoV-2."

Експертът казва, че все пак трябва да се очакват някои нови вариации на коронавируса, но прогнозира, че той в крайна сметка ще стане подобен на грипния вирус. "Това, което се случва с течение на времето, е само бавен дрейф, това се случва с грипните вируси. Виждате малки промени, които се натрупват за определен период от време и тогава имаме възможност да реагираме на това", заяви тя.

"Вирусът не може напълно да мутира, тъй като протеинът му трябва да взаимодейства с рецептора ACE2 на повърхността на човешката клетка, за да влезе в тази клетка", обяснява Гилбърт мнението си, защо COVID-19 няма да стане по-опасен.

"Ако той промени толкова много своя протеин, то той няма да взаимодейства с този рецептор и няма да може да влезе в клетката. Така че "няма къде повече да отиде", за да избегне имунитета, но все пак продължава да бъде наистина заразен вирус."

Според нея с преминаването на COVID-19 към по-сезонен вирус, в населението ще се изгради общ имунитет.

"Склонни сме да наблюдаваме бавен генетичен дрейф на вируса и в населението ще се развива постепенно имунитет, както при всички останали сезонни коронавируси. Има четири от тях и те се разпространяват от десетилетия и дори не сме наясно с тях", допълва Гилбърт. "Така че вече живеем с четири различни човешки коронавируса, за които всъщност никога не мислим много и в крайна сметка Sars-CoV-2 ще стане един от тях. Въпросът е колко време ще отнеме, за да стигнем дотам и какви мерки ще трябва да предприемем, за да го управляваме междувременно."

Досега вариантите на коронавируса, които по-добре избягват ваксината, не са успели да окажат голямо влияние, тъй като силно инфекциозният вариант на "Делта" продължава да доминира в броя на случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Досега за нищо около Ковид-а не познаха. Не знам защо да им вярваме сега. Няма трансмисия между хора, има ама само с контакт, сори въздупно капково. Живее по стени и тавани с дни, сори секунди. Всички ще умрем, само ако сте вече болни. Ваксините са 99% ефективни, сори към 30%. Няма да се заразиш ако се ваксинираш, добре де няма да умреш, пак ще се заразиш ама ще е по-леко... май. Абе ваксинирай се, няма да ти помогне ама няма и да ти навреди. Абе може и да ти навреди ама се ваксинирай!
87
0
 
3
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
Не само че оцеляхме от СПИН-а без ваксина, но от тогава досега населението на планетата почти се удвои.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако го пипне който трябва, може и да има. Винаги съм си мислил дали не могат да се закачат онкогени на грипни вируси. Има къде да се работи. Вирусното пренасяне на болести си е добър бизнес.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 63незнам на съседите ти дали им има нещо но 30 процента от тия ваксини са плацебо!останалото е 99 процента графен и имаш чисто нов интерфейс за проследяване и контрол!те скенерите вече са по големите летища.То не че не се засичате и с BLEnergy
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85 (че спайк протеинът не мутира по опасен начин): Не вярвам и дума на това. Ако сте много начетени ваксърите, прочетете мнението на Geert Vanden Bossche - има едни две видеа по 1 час всяко, има статии в web страницата му (както аз съм изгледал и прочел). Доста по-добро обяснение на ситуацията е от 3-4 изречения пристрастни мнения на тази Сара Гилбърт, публикувани като част от ежедневната пропаганда, с които ваксърите се задоволяват, а после упрекват другите, че не четат.
83
0
 
6
 
! Отговори
Фазер преди 2 години
Направихме пачките от ваксините и вече може да изтеглим вируса от пазара.
82
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обясняват ви, че спайк протеина не мутира , а той е възловият антиген, въз основа на който са направени ваксините. Т.е. ваксините действат е ще действат, мутации там не се очакват. Антиваксърите пак нищо не схванали. Хвалят ваксините, а не антиваксърите. ха ха ха
81
7
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Значи в крайна сметка, тези които отказахме ваксането, спечелихме. Ковид си става стандартно грипче и всякакви ваксинации, и репресивни мерки, стават абсурдни, и безмислени.
80
4
 
4
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Аз вече съм готов с ваксините за новите мутации и ще помагам за масовото им разпространение до 3 месеца след появата на мутацията. Всъщност ако се наложи да фиксваме бъгове в Windows 11, който се инсталира със всеки чип при ваксинация с файзер ще има нов вариант и ще се наложи реваксинация. Всъщност вариантите ще свършват само населението населението намалее с 95% какъвто е планът.
79
5
 
7
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Тоя кромид дори не е изолиран и мутира само по телевизията!
78
4
 
5
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Ей пак ни спасиха европейците,а бе те европейците голема работа са ваксинираха се и спасиха свето.Самоооо паккк нияяяя пак неее сме като тях.ЕЙ ваксъри-ваксърчета тролчета ареса ли ви коментара ми.
77
4
 
6
 
! Отговори
Додо преди 2 години
А да се ваксинираме ще ни казваш ли, че да сме си спокойни?
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не разбрах от статията и аз като силно умен, и интелигентен човек я по-добре да се ваксинирам
75
6
 
21
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Отказвам,да се " ваксинирам" с всякакъв демократичен бълвоч,измислен според ситуацията з 20 дни! На времето през " лошият социализъм," или " комунизъм" кой както иска да го нарича,все ми е тая! Та ваксинацията,тогава срещу всеки вирус,беше ЕДНОКРАТНА! Биеш си и ЗАБРАВЯШ! Какво е това сега? 1 ва,че 2 Ра,че и 3 та даже? Отказвам да правя експеримент с тялото си! Щом СПИНА преживяхме в началото на 80 сте,ще преживеем и това! Д знам че нищо общо СПИН Коронка! Ще ме " атакуват" знам!-:) Но оцеляхме!
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е за какво тогава да се ваксинираме накой да мачка пачки
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждате ли маркетинговия трик? Казва го за да насади усещането, че няма да има нужда от нови видове ваксини, демек юруш народе на ваксините, това което е в момента трябва да го изкупите и да се ваксинирате веднага. Сериозно, не виждате ли маркетинга? Други по-разумни люде обаче предсказаха, че ще има още много мутации и че вируса може да остане постоянен, както грипа. Да видим.
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС похарчиха всичко за ваксини и за ковид-19 кризата. Цената на газта стигна 1000$. Сега Урсула ще прави ЕС армия. Пари нема - действайте!
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До NATO се закрива, това ли е поредния апокалиптичен русофилски сценарий? Много сте слабички, другарчета. Както винаги.
70
1
 
10
 
! Отговори
NATO се закрива преди 2 години
САЩ пpeцакаха франсетата и цял ЕС и правят военен съюз с Англия и Австралия. НАТО без САЩ вече не може да съществува. Ското и ЕС ще се разпадне.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как няма къде да ходи. Ами ако иска да се завърне в кремльовския мавзолей, кво правиме.