COVID-19 няма да мутира в по-опасен вирус, защото "няма къде повече да ходи"

На това мнение е създателят на ваксината на Оксфорд
23 сеп 2021 14:55, Нели Христова
103
COVID-19 няма да мутира в по-опасен вирус, защото "няма къде повече да ходи"
Снимка: Pixabay

Малко вероятно е COVID-19 да се превърне в по-смъртоносен вариант, който да избегне защитата на имунизацията, защото "няма къде повече да ходи", каза създателят на ваксината на Оксфорд.

Сара Гилбърт заяви, че коронавирусът вероятно ще има по-леки ефекти върху заболелите. Говорейки на уебинара на Кралското общество по медицина в сряда, тя каза: "Обикновено вирусите стават по-малко вирулентни, тъй като циркулират по-лесно и няма причина да си мислим, че ще имаме по-вирулентна версия на Sars-CoV-2."

Експертът казва, че все пак трябва да се очакват някои нови вариации на коронавируса, но прогнозира, че той в крайна сметка ще стане подобен на грипния вирус. "Това, което се случва с течение на времето, е само бавен дрейф, това се случва с грипните вируси. Виждате малки промени, които се натрупват за определен период от време и тогава имаме възможност да реагираме на това", заяви тя.

"Вирусът не може напълно да мутира, тъй като протеинът му трябва да взаимодейства с рецептора ACE2 на повърхността на човешката клетка, за да влезе в тази клетка", обяснява Гилбърт мнението си, защо COVID-19 няма да стане по-опасен.

"Ако той промени толкова много своя протеин, то той няма да взаимодейства с този рецептор и няма да може да влезе в клетката. Така че "няма къде повече да отиде", за да избегне имунитета, но все пак продължава да бъде наистина заразен вирус."

Според нея с преминаването на COVID-19 към по-сезонен вирус, в населението ще се изгради общ имунитет.

"Склонни сме да наблюдаваме бавен генетичен дрейф на вируса и в населението ще се развива постепенно имунитет, както при всички останали сезонни коронавируси. Има четири от тях и те се разпространяват от десетилетия и дори не сме наясно с тях", допълва Гилбърт. "Така че вече живеем с четири различни човешки коронавируса, за които всъщност никога не мислим много и в крайна сметка Sars-CoV-2 ще стане един от тях. Въпросът е колко време ще отнеме, за да стигнем дотам и какви мерки ще трябва да предприемем, за да го управляваме междувременно."

Досега вариантите на коронавируса, които по-добре избягват ваксината, не са успели да окажат голямо влияние, тъй като силно инфекциозният вариант на "Делта" продължава да доминира в броя на случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето още една теория - може да се опитват да избият по-голямата част от населението. Перфектният начин да го направиш е чрез ваксина - замислете се за друг начин - няма. Може да не е със сегашните дози на ваксините (ако предположим, че няма да предизвикат някакъв странен синдром след година примерно), а може да е с 5-тия бустер на ваксините. Няма как да се докаже, че е вярно, но няма и как да се докаже, че не е вярно.
47
9
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
1000 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ ОТ ДЕЛТА-КОВИД ЗА ПОСЛЕДНИЯ КАЛЕНДАРЕН МЕСЕЦ В ИСРАЕЛ И ВСИЧКИТЕ СА БИЛИ ВАКСИНИРАНИ! ТЪЙ, ЧЕ ДОКТОРКАТА ОТКРИТО ВИ ЛЪЖЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ЗАЩИТЕНИ! УГУР ШАХИН ЗАЯВИ, ЧЕ САМО 40% ЗАЩИТАВА ВАКСИНАТА ПРИ НОВИ ЩАМОВЕ И, ЧЕ 3-М-А ОТ 5-*** ВАКСИНИРАНИ МОГАТ ДА ГО КАРАТ ТЕЖКО И ДА УМИРАТ! УГУР ШАХИН ОТ БИОНГЕЙТСХ НАПЪЛНО ОБОРВА ДУМИТЕ НА САРА ГИЛБЪРТ!
46
6
 
42
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Ако не ни бяха казвали по новините по 200 пъти на ден за този вирус, вероятно нямаше и да разберем че през нас е минала "епидемия с невиждана ярост в човешката история". Пълен т-шак!
45
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опааааа...нещо за Мангъров, а? Все познава, а?
44
2
 
8
 
! Отговори
121 преди 2 години
хехе - първо се прави ваксината после вируса, все едно първо се прави препарат за почистване на стъкло и едва след това самото стъкло.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
(продължение на 44) ... Конспиративните теории се гледат с насмешка, но много от тях са се оказали истина... Смееха се хората, че правителството ги подслушва и излезе Snowden и го разкри. За ваксината срещу Dengue във Филипините казваха, че повече ще навреди и година и половина по-късно се оказа истина.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 80% Няма го доказано на 100%, но има твърде много случайности. Ваксини срещу коронавирусите се разработват от години. По някое време откриват, че mRNA технологията може да се използва и за такива ваксини. "Проблемът" е, че няма вирус. Има доказателства как САЩ (NIH, Fauci) са спонсорирали gain-of-function research в Wuhan (вирус да премине от животно на човек). През годините променят и дефиницията на "пандемия" да включва по-ниска смъртност.
41
2
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен37-ЩЕ ПУСНЕТЕ ДРУГИ ВИРСИ АМА ХОРАТА ВЕЧЕ НЯМА ДА ВИ ВЯРВАТ И ПОДЧИНЯВАТ-НА МАЙ.МУНИ ДА ТИ ПРИЛИЧАМЕ?
40
2
 
13
 
! Отговори
39 преди 2 години
Точно така е. Първо се прави ваксината, после се пуска вируса.
39
1
 
8
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
До 33 - Зависи, ама друг път. Нищо никога не се случва. Вече 30 години гласуваш или не полза никаква. Никой да не отиде на урните пак същите ще останат в парламента. Чалгари от чужбина, мутри и корумпирани в синьо, пенсионери в червено, всички са един дол дренки. От тези, които движим икономиката гласуват 5 на 100 защото не чакаме някой да работи вместо нас. Политиката е за слабите.
38
1
 
26
 
! Отговори
ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ преди 2 години
ЕЙЙЙ ЖУРНАЛИСТИТЕ СТИГА СТЕ ПУСКАЛИ ПОЗИТИВНИ НОВИНИ, ТЪКМО СЕ БЯХМЕ НАПЛАШИЛИ , ЕЕ ХУБАВА РАБОТА
37
7
 
6
 
! Отговори
80% преди 2 години
До Анонимен 37 Ти сериозно ли смяташ, че фирма която произвежда лекарства или ваксини разработва и "пуска" вируси?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да ходи.До сега крака ли имаше и сега е станал инвалид.
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този вирус може и да отмине, но фармацефтичната индустрия помириса аромата на милиардите кешара и скоро няма да се свършитая мъка със новите щамове.А като отмине този вирус, ще пуснем други - виеуси да искаш.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човешката съдба е трагична. Обречени сме да умрем.
33
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
САРА ГИЛБЪРТ: ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ СЕГА , И ЩЕ СТЕ ЗАЩИТЕНИ ОТ НОВИТЕ ЩАМОВЕ ! СМЪРТНОСТТА ОТ ВАКСИНАТА И ОТ НОВИТЕ ЩАМОВЕ ПРИ ВАКСИНИРАНЕТО Е СРАВНИТЕЛНО НИСКА !! НАЙ-ДОБРЕ СИ СЛОЖЕТЕ И ЕДНА БУСТЕРНА ДОЗА
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 И троловете. Какъв Господ споменаваш? Има ли Го в инжекциите? От кога ***-либералите вярвате в Господ?
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление от бавноразвиващите зависят много неща защото отиват и гласуват за чалгата примерно.
30
2
 
22
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
"Има четири от тях и те се разпространяват от десетилетия и дори не сме наясно с тях" Брутална разправа с всички паникьори и ваксъри в само едно изречение :)
29
2
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Може, ако се затворят военните микробиологични лаборатории по запустелите места на Света!