Лекари: Ваксинирани рядко лежат в болница заради Covid-19

През септември сред приетите в "Софиямед" няма ваксинирани
75
Лекари: Ваксинирани рядко лежат в болница заради Covid-19
Снимка: "Софиямед"

Рядкост са ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да лежат в болница. В същото време те развиват много по-малко усложнения и биват изписани много по-бързо. Това показват данни от екипа на COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед", член на Българската болнична асоциация.

"За месец август в отделението ни по-малко от 10% от пациентите са били ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите", обясняват специалистите от УМБАЛ "Софиямед". По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение, са и такива с поставена само една доза.

Много е важно именно такива хора да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината, защото едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса. Лекарите от COVID-19 отделението на болницата съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

Според световната статистика 5% от имунизираните лица, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината, се заразяват и разболяват. Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална. Все пак при имунизираните лица заболяването, включително и COVID-19, протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните, посочват специалистите.

До момента по данни на болницата през тази вълна са засегнати повече по-млади хора - между 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията. Обикновено състоянието на пациенти, при които има наличие на придружаващи заболявания, е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в УМБАЛ "Софиямед" са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са "отключили" диабет, вследствие на COVID-19.

Все още степента на засягане от Ковид инфекцията при бебетата и децата е ниска. Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и конкретно на по-динамичното протичане на инфекциозните заболявания по принцип при тях.

"Нашият съвет към родителите е категорично, особено когато се касае за малки деца под 7-годишна възраст, но и над нея, техните контакти в групи от възрастни да бъдат сведени до минимум, така че рискът от заразяването им да се сведе до минимум", посочват лекарите от COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед".

По отношение на поставянето на трета бустерна доза те обясняват, че решението трябва да дойде след анализ на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Най-точна преценка може да е ръстът на заболелите вече ваксинирани. Ако той се повиши, това ще означава, че има нужда от поставянето на третата доза.

В началото на пандемията в Отделението за лечение на пациенти с ковид в УМБАЛ "Софиямед" са разкрили 200 легла, а в момента са разкрити общо 58 легла, като разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за град София.
 


75
Още от Коронавирус
Разпуснаха учебни паралелки в Русе заради коронавирус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре де, разбрахме! Проглушихте ти ушите с едни и същи заглавия. Все тая. Пак няма да се ваксинирам!
69
0
 
0
 
! Отговори
Sava Tomv преди 3 седмици
Измамници, мошенници, пирамидаджии!
68
3
 
1
 
! Отговори
До IT-спец преди 3 седмици
Както и да смятам, при 20 пъти по-малко население на Исландия, в сравнение с България, у нас има близо 100 пъти повече в интензивното в абсолютни стойности. Или 5 пъти повече в относителни стойности. Само 7 хоспитализирани, срещу 5000 тук, което даже и разделено на 20, прави почти 36 пъти повече хоспитализираи у нас, в сравнение с Исландия. А за смъртните случаи - няма смисъл, те са над 20 пъти повече. Изводът е ясен: не само че в Исландия имат по-добро здравеопазване, но ВАКСИНИТЕ РАБОТЯТ.
67
2
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 3 седмици
7 са за последната седмица и 3 са на интубация, преди 2 седмици 3-*** починаха и непосмяха да кажат дали са ваксинирани или не за да не стресират хората...
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-п.рости сметки от по-нагли хора рядко се виждат.... Разбира се, че почти няма да има ваксинирани болни в болниците... та нали ваксинираните ни *** се броят на пръсти. Да си ги за.врът ваксините в отверстието.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те лежат другаде,на последната спира на 2-ката.
64
10
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 седмици
Сметката в Исландия е ясна. Няма умиращи, почти няма хоспитализирани. И у нас е също ясна: около 5000 в болница, десетки до сто+ починали на ден.
63
1
 
0
 
! Отговори
До IT-то преди 3 седмици
При 7 хоспитализирани и 0 смъртни какво да говорят?
62
3
 
14
 
! Отговори
IT-спец преди 3 седмици
опаа, тук обаче не са прави, аз съм в Исландия, напълно ваксинирани са 93% от населението над 16 години и в болницата са предимно ваксинирани да не казвам само ваксинирани, когато пускат новини за Кроната и хората в болницата вече неказват колко са ваксинирани а преди казваха...
61
3
 
9
 
! Отговори
Менгеле преди 3 седмици
Абе то и неваксинираните не се бутаме един през друг да лежим по болниците, че даже и половината от нас и не разбират, че въобще са изкарали смъртоносния вирус.
60
8
 
3
 
! Отговори
ииии преди 3 седмици
До Алекс"От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите", обясняват специалистите от УМБАЛ "Софиямед". По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение, са и такива с поставена само една доза" - цитат от статията! Ако можете да четете с разбиране, помислете, как си противоречат/лъжат?
59
4
 
11
 
! Отговори
Един преди 3 седмици
В Тиквария от 100 човека 15 са "ваксинирани"!По болниците от 100 човека 10 са ваксинирани!Това говори че от "ваксинираните" 95%се разболяват!Аз това виждам!Другите как виждат обратното не знам!
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Популацията на България е паднала с точно 2 милиона от 1985-та до 2020-та година! Не мисля, че Ковид ни е основният проблем, а Ковид мерките уж "спасяват животи", но ще съсипят икономиката и вредата от тях ще е по-голяма, отколкото ползата (която е съмнителна и недоказана).
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ясно, че не лежат в болница заради ковид като лежат за други заболявания предизвикани от ваксината, но естествено това се отрича. Допълнително не ги и тестват за ковид, че да са толкова сигурно в твърденията си. Да не говорим, че ако нещо се случи до две седмици след ваксиниране го записват като ковид при неваксиниран.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 47 искат да кажат да се ваксинирате.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слушайте тикви, ковид-комсомолци, импекси, чалгари и радевци .... те ше ви изведат на обетованета земя, както досега все правеха.... Бодете се, гласувайте, те ше ви оправят
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая зима пандемията ще ви е последния проблем, такива форс мажорни обстоятелства ви чакат, че ви е бедна фантазията.... Започват фалитите и бесната инфлация, хората като ви говориха, че без икономика няма да има и здравеопазване, вие им разправяхте, че треа се затварят.
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 51: Нещо не ми се вярва да е последният гърч на пропагандата... Цяло лято пак ни "облъчваха", а нямаше вълна. Но аз затова казвам на хората да не се тестват, че тестовете дават фалшиво позитивни резултати и само помагат да се надува балона. Като има вълна, не се шашкаме, пием си превантивно витамин Ц, витамин Д, може магнезийче, цинкче и сме готови.
52
2
 
19
 
! Отговори
От Берлин преди 3 седмици
Докато пишех долното, седна един приятел, турче живеещ в Neun Köln( турския квартал)... Сподели: Синът 24г. на негови познати, получил инфаркт докато бил в шиша бара преди дни... Лекарите отказват категорично, че,, ваксината" ( сложена му преди 2 седмици) има нещо общо, и не желаят да го вкарат в документацията... Нещо много млади умират или се разболяват от сърце е последните месеци??? Защо ли..!?
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Последен гърч на пропагандата, защото и тази вълна ще отмине и как тогава ще обясняват, че сме оцелели като не сме се ваксинирали около 80% не знам.