Ваксината пази от тежко боледуване, усложнения и смърт

Ефективността на имунния отговор зависи от индивидуалните характеристики
Обновена: 23 сеп 2021 20:33 | 23 сеп 2021 20:25, Камелия Цветанова
84
Ваксината пази от тежко боледуване, усложнения и смърт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според наличните към момента данни, дори да се заразим с COVID-19, ваксината ни пази във висок процент от тежко боледуване, усложнения и смърт, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ефективността на имунния отговор зависи и от индивидуалните ни характеристики (възраст, здравословно състояние, прием на лекарства, генетични и имунологични особености).

Още по темата

Единственото посочено противопоказание за поставяне на ваксина е наличието на алергия към съставка на самата ваксина. Важно е да се отбележи, че съпътстващите заболявания трябва да са под контрол, като поставянето на ваксината трябва да е съобразено с прилаганата терапия (в случай, че е имуносупресираща, например).

По данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ хората, които не са били ваксинирани срещу COVID-19, са в 10 пъти по-висок риск да се разболеят и в 11 пъти по-висок риск да загубят живота си в резултат на коронавирусната инфекция през пролетта и лятото на 2021 г.

На 13 септември BBC съобщи, че от над 51 000 смъртни случая от COVID-19 в Англия между януари и юли 2021 г., само 256 са настъпили при напълно ваксинирани хора, като те са били с много висок риск от тежко протичане на заболяването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Оффф - премествам го...Само да питам ако някой знае да каже Камелия дали си има гадже?!? Симпатяга е
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 е Баууу
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наличните ви данни си ги наврете.. Фактите сочат, че ваксините разболяват хората. Преди ваксините нямаше толкова болни и умрели. Фалшиви са ви данните и не са проверени от некорумпирани специалисти.
18
5
 
15
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Щом цялата рода лабораторни животни сте ваксинирани значи сте защитени и няма как да ви предадем вируса!!Междудругото да не сте семейство Бънди от женени с деца?
17
6
 
22
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ваксинираните заразяват. Не го ли разбрахте? От тях тръгват нови вируси.
16
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 години
Нали дядо ти на 74 е ваксинирани, барабар с цялото ви семейство,. За чий тогава се притесняваш???
15
8
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Баталясахте да приказвате едно и също бе! То се казва веднъж-два пъти, а не от сутрин до вечер и всеки ден...Който иска да разбере, вече го е разбрал а който не иска, и пред очите му да го залепите, ще извърне глава и няма да го прочете.Едно нещо колкото повече се натрапва, толкова повече хората бягат от него. Оставете ги да си боледуват, оздравяват, да си *** колкото си искат, той светът се прочиства от гламавата ***-не му пречете за да си свърши работата качествено и в полза на качеството!
14
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес и дядо ми (74-годишен) си постави втората доза от ваксината. Така вече цялото семейство сме ваксинирани. Изключително лошо настроение сме срещу неваксинираните! Понеже не е нормално заради тях да измират хора!
13
0
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Ще РАЗБЕРЕМ
12
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
КОЯ ВАКСИНА БЕ? Има много ваксини, които са задължителни по подразбиране от родилния дом за всяка държава индивидуално? Има и още много други по желае! Има и такива, които са строго препоръчителни при пътуване в Африка и третия свят. За коя точно става дума? Или трябва да се досещаме сами?
11
7
 
6
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Ваксината Ви прави безсмъртни. Боцкай се народе.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Са хахаха ! Пази от поумняване на вакасарите
9
6
 
20
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
Ваксината не пази от нищо, а пълни джобовете на корпорациите. Ваксина е препарат, който предпазва от заразяване и ликвидира веригата от вирусоносители. Нищо друго няма значение. Няма как да се установи дали "ваксината" пази от усложнения. Трябва с машина на времето ваксиниран да се върне назад и да бъде заразен и да се сравнят двата имунни отговора - с и без ваксина, което е невъзможно. Корпоративни спекулации.
8
5
 
22
 
! Отговори
... преди 2 години
Единственото противопоказание е алергия ама другия път.Първо от МЗ са пределно наядно, че има и други противопоказания.Второ тези противопоказания не се докладват поради две причини.Първата е, че трябва да се попълват документи за доклада, а чичо доктор го мързи и почти никъде не се прави.Втората е, че ако се докладват ще се подрони и малкото доверие към ваксините.Така, че МЗ е последната институция, от която бих се информирал.
7
8
 
22
 
! Отговори
123 преди 2 години
Много условности с неясен резултат! Може би, акооо, евентуално ооо. Ама вие се ваксинирате, че евентуално, може би, пък квото такова...
6
4
 
22
 
! Отговори
Забравящ често преди 2 години
От МЗ съобщиха......!?!? - Искате да кажете :" Повториха за стотен път."
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересува
4
4
 
13
 
! Отговори
Бay преди 2 години
МЗ наистина са много напред с новините....
3
2
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Едно си баба знае , едно си баба бае .
2
3
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Домашната пърцуца.