Безплатни лекарства срещу коронавирус, но само 6 се намират в аптеките

Рецептата за тях е еднократна и не включва повече от 3 медикамента
24 сеп 2021 07:10, Петя Славова
39
Безплатни лекарства срещу коронавирус, но само 6 се намират в аптеките
Снимка: БГНЕС

Макар вече да има възможност за закупуване на безплатни лекарства срещу коронавирус за домашно лечение, едва шест от тях могат да се намерят в аптеките.

Оказва се, че в аптечната мрежа не всички са налични, а те се изписват за домашно лечение на леките и среднотежките случаи на коронавирусната инфекция. За това алармира председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов.

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID-19 се изписват от 17 септември, припомня "Монитор". Николай Костов обаче алармира, че от 18 медикамента напълно безплатни са само 9. За останалите на пациента му се налага да доплати, защото касата поема най-евтиния продукт от тази група. Доплащането е от порядъка на няколко лева. От безплатните лекарства на пазара могат да бъдат открити само 6, останалите 3 ги няма, а един би могъл да бъде намерен, но доста трудно, защото е дефицитно лекарство. От думите на председателя на Асоциацията на аптеките в България стана ясно, че дори един от медикаментите вече не се произвежда от производителя. Става дума за сироп, неговата таблетна форма, обаче се произвежда.

Друга подробност е, че една рецепта може да съдържа само три от посочените медикаменти, при това еднократно, подчерта Николай Костов. Това означава, че ако след 10-дневен период на лечение приемането на медикаментите от рецептата трябва да продължи, но лекарствата са свършили, закупуването им ще е за сметка на болните. Това е така, защото тези рецепти се издават еднократно и не могат да бъдат преиздавани.

Медикаментите, които могат да се изписват безплатно на хората с коронавирусна инфекция за домашно лечение, са разделени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. Лекарствата за домашно лечение на COVID-19 се предписват от специалисти, работещи в COVID зоните разкрити в медицинските центрове и ДКЦ-тата, които по последни данни на НЗОК са 72. От преглед, безплатни изследвания и лекарства могат да се възползват само здравноосигурени лица.

От НЗОК отговориха, че единствено за един от продуктите – сироп са получили официално уведомление от производителя, че поради временни производствени затруднения е възможно да има известен недостиг на количества на пазара..


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Въпрос- А и ивермектин и хидоксихлорохин дали са включени ?
35
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Къде е списъка с имената на тези лекараства? За какво пишете статия по тази тема без тази информация. Това ли ли е новия тип журналистика? Ако е само за "безплатно" и че друго няма значение за простолюдието, то и чудодейните ваксини срещу ковид са "безплатни".
34
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Ако може някой само да каже какви точно са "лекарствата" срещу коронавируса? Че чуждите лекари не ги знам, но наште със сигурност не знаят с какво да го лекуват.
33
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Сега е момента големите IT специалисти да изобретят софтуер, който да засича носител ли е човек на ковид-вируса, чрез лесно достъпно приложение за смартфона му...
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма лекарства, какво следва - празни магазини или режим на тока - май и двете през Радевата зима.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирус няма, само дето аптеките се изпразниха.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората тук са много пъти лъгани и нямат вяра в управляващите и в момента пак са лъгани защото тукущо една майка на дете с АУтизъм му заплати теста в тнар ковид-зона а какво остава и за лекарствата
29
6
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Процентът на ваксинираните е в пряка корелация с процента на останалите в България образовани и разумни хора! Жалко за държавата ни! При толкова възможности за ваксинация, ние пак допуснахме нов пик и пак ще обвиняваме здравната система, министерството, НЗОК и кого ли не, че не ни лекува от "несъществуващия вирус"....
28
6
 
4
 
! Отговори
справедливост преди 1 месец
Справедливо е който се е обрекъл да се вакси да си плаща , а не целия беден гладуващ народ да плаща. Но има възмездие. Който каквото си е надробил ще си го cърба. Бедните хора ровещи в кофите защо трябва да плащат със своите вноски във здр.каса за безумието на вакситата. Не е справедливо.
27
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безплатните лекарства би следвало да са САМО за ваксинирани, осигуряващи се на заплата, различна от минималната! Няма помощ за сивия сектор и безотговорни антиваксъри плоскоземци.
26
0
 
0
 
! Отговори
до Има преди 1 месец
Гладните винаги ще са си гладни.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези кортикостероиди по-добре да ги няма, че от тях е цялата беля.
24
0
 
13
 
! Отговори
въпросче преди 1 месец
абе къде се скри оня дето щеше да раздава безплатни лекарства ? оказа се че не били съвсем безплатни, само 6 ги има , а и трябва да отговаряш на куп изисквания за да ги получат нуждаещите .
23
1
 
22
 
! Отговори
Има преди 1 месец
И други пандемии наречени глад , бедност , мизерия...., Но за тях няма лекарства , ваксини и никой не смее да говори !
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера да нямахте атака Днес, не се зареждаше сайта.Помислих си, че сте ми отрязали достъпа, но явно не е било така, некой ви е направил мръ сно :)))
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** шашмата! Поредният завършен де-бил, който е решил да покаже на всеослушание колко е неграмотен! Взимай си шпаклите и мистриите и поемай към обекта. Не се занимавай с неща от които не разбираш!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До: номер 16 Спри да пиеш. Зле ти се отразява. Като си бил в Англия трябва да знаеш, че там хляба го смятат за нещо екзотично, вид гарнитура която рядко употребяват.Аз не помня колко е струвал хляба защото и аз не ям хляб, та ти ще помниш!И това е най-малкият проблем! Откакто Борисов спечели властта краденето започна. Не че преди беше много добре, но откакто се появи ГЕРБ всичко взе да става по-зле. Да уточня: Никога не съм гласувал за ГЕРБ. Не гласувам за комунисти!
19
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До пияница мистик/ПРАВ СИ, ЯВНО СЪМ ИЗЛЪГАЛ , ЧЕ СЕ Е КАЧИЛ ХЛЯБА САМО С 50% СИМИД ПЪЛНОЗЪРНЕСТ 700 ГРАМА, ЗА 3-ТЕ МУ МАНДАТА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА СЕ Е КАЧИЛА С 100%
18
3
 
10
 
! Отговори
Бахти шашмата! преди 1 месец
Не съм чул наскоро на някой учен да са му връчили Нобел за откриване на лекарство срещу SARS-CoV-2. Сега разбирам, че имало открити цели 18 лекарства, че и безплатни на всичкото отгоре! Най-важното е да точим Здравната Каса обаче, не да лекуваме болните.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви безплатни лекарства ще им давате, народа пак ги плаща от джоба си. Имам безплатни ваксини.