Ваксините пазят от усложнения и при "Делта" варианта на COVID-19

ЕМА съветва да се бърза с имунизацията
102
Ваксините пазят от усложнения и при "Делта" варианта на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс. И това трябва да стане сега, когато се увеличава разпространението на делта варианта на SARS-CoV-2. Това се казва в препоръка на Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), съобщи МЗ.

Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS CoV 2, включително от варианти като делта. Най-високото ниво на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаването на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е поставена последната доза ваксина.

Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания, се казва в съобщението.

Разпространяваната в общественото пространство невярна информация за ваксините подкопава доверието в имунизационния процес, посочват от Министерството на здравеопазването (МЗ) и подчертават, че науката е категорична за безвредността и безопасността на ваксините.

Достоверни източници на информация са Световната здравна организация, Европейската комисия, ЕМА, ECDC, МЗ, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н., отбелязват от МЗ.


 


102
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от Коронавирус
Кацаров: Ваксината ни пази да не умрем, а не да не боледуваме
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
86та година също е имало откачени,които са твъряли ,че няма радиация ,както сега твърдят че К19 е настинка и ,че ваксините са вредни.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До славянин Никой теб лично не те убеждава в нищо. Ваксинира се който иска. Стига драми.
92
3
 
1
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Не съм се бол с ваксини от 1989-та насам, не ям от ноември 1993-та насам около 75 % от храната която съвременния хомо ''сапиенс'' яде, не ползвам НИКАКВА ФАРМАХИМИЯ от април 1995-та насам - здрав съм, ако хвана някоя настинка или грип се лекувам с алтернативни методи напълно успешно! ''Страшно страшния'' вирус ако ме е заразявал, не съм разбрал, че ме е заразявал! Обаче разни политичета, чичета и лелчета-докторчета и чичета-математичета ''грижовно''-истерично ме убеждават да се набода!
91
1
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Какъв % от заразените се разболяват!? А какъв % от разболелите се имат усложнения!? Кажете тези %-ти за да си направим сметката колко ''страшно страшен'' е вируса! Имам 20-тина колеги преболедували - никой няма каквито и да е усложнения, всички са на работа в добро здраве и настроение! Аз за усложнения след преболедуване разбирам единствено от зомботроните както и за самата ''пандемия''!
90
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 седмици
Колеги,ако вие не можете във вашите реанимации да си лекувате пациентите пратете ги при мен.Заедно с доктор Куин лечителката ще се опитаме да направим нещо за спешните пациенти.Може с една хомеопатийка да се получат нещата..
89
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 седмици
Не знам да има ваксина,с която пак се разболяваш(дори и леко)!!!!!
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 76.Ако ти харесва в изброените страни никой не те е вързал да живееш в България.Свободен си да живееш във всяка друга Европейска страна, там се радвай на ред, дисциплина, свобода, равенство демокрация...Всички изброени неща търси там, след като даваш тези страни а пример.Великбритания се фраскаше.че ще излиза.Па като излезе го забели.Сега се бият по бензиностанции, че няма кой да кара горива.Нямат работна ръка.
87
1
 
6
 
! Отговори
Кукундрел преди 3 седмици
Ваксините пазят от разболяване,от тежко изкарване, от смъртен изход...истината обаче лъсва,истината е друга.Истината не може да се скрие. Стига пропаганда и реклама.Ваксините са с много прехвалени качества.Като мине време ще се види как действат.Сега всичко е експеримент.Докато е експеримент- благодаря за безплатният препарат наричан смело ваксина.Още е рано да е ваксина.След 10 г може, сега е рано.
86
0
 
3
 
! Отговори
Левски София преди 3 седмици
До Бил Гейтс, избирам да ти пикая в устата еврейска по скоро и на мишока пишещ от негово име, *** за ваксините .
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вижте Португалия, Испания, Дания, обединени арабски емирства, Малта, Исландия, Норвегия , Швеция . Невероятен ефект от ваксинацията !
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
- Докторе, кога ще свърши тази пандемия- Аз съм лекар, не политик
83
0
 
12
 
! Отговори
Допълнение преди 3 седмици
Всъщност към казаното по-долу, само за граждани от Индия-( ??? Страната, в която не се знае точният брой заразени, и ваксинирани,която беше червена и забранена за много страни) сега само тя е с привилегии за влизане в Канада? Къде останаха противоепидемичните мерки, май в задният двор на управляващите. И това, ако не е политическа игра, здраве му кажи.
82
2
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 седмици
И от какво предпазва, да не те жилне комар ли? Погледнете клетите канадци- над 75% напълно ваксинирани, в четвърта вълна, и вече от създаването на набедената пандемия, са затворени . Имат роднини в Щатите или други страни, а заради затворените граници, ядат дедовия. После ми разправяй , че ваксините пазят. Увеличават печалбата на производителите на ваксини, нищо друго не правят.
81
1
 
2
 
! Отговори
До 78 преди 3 седмици
Жалък трол!
80
3
 
1
 
! Отговори
До 77 преди 3 седмици
В Израел има 40% неваксинирани. Нам религиозните ортодоксални не се ваксинират по принцип. Дай пример с ваксинирана държава!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Леш означава ***. Много хубав никнейм си избрал!
78
2
 
5
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
До 75 Смешни сте, платени несретници. Казвай, от какво са смъртните ТИ случаи?
77
4
 
10
 
! Отговори
Гадния преди 3 седмици
Изобщо не е вярно,че ваксинираните държави нямат четвърта вълна.В Израел четохте ли какво беше доскоро!За да сте спокойни и да не участвате в четвъртата вълна, никой не ви е вързал със синджир и не ви спира да се ваксинирате,ходете и действайте,разпореждайте се със своя живот и своето здраве.Не определяйте какво да правя азКато ви пазят ваксинир ОК.Ако ви кажат да се хвърлите в морето,че ще си удавите въшките-направете го какво чакате!Не се моткайте!
76
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено, че ваксините пазят. Дори бавно развиващите си го разбраха. Ваксивираните държави от стотици и хиляди умрели на ден имат единични случаи на седмица, а ние по 80-100 дневно. Другите нямат 4 вълна, ние имаме. И не ни пробутвайге Израел, където 40% не са ваксинирани. Вижте Португалия, скандинавските държави, Испания......Швеция от х 100 дневно има сега х 4-5 на седмица. Ама там 83% са с поне 1 доза, 74% напълно ваксинирани.
75
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Леша Бавняр какъв колапс. Виж им смъртните случая, виж нашите. Аре скрий се, че дразниш с тая тъпотията си