При по-голям дял ваксинирани COVID-19 спира да мутира

Колкото повече имунизирани, толкова по-малка е смъртността
98
При по-голям дял ваксинирани COVID-19 спира да мутира
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При по-голям дял ваксинирани срещу COVID-19 вирусът спира да мутира. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан и от т. нар. Британски вариант на SARS-CoV-2 показват добра защита и срещу "Делта" варианта.

Колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността. "Делта" вариантът е много по-инфекциозен.

При своята поява "Алфа" вариантът заразяваше два пъти и половина повече, отколкото изходния вариант от Ухан. "Делта" вариантът заразява два пъти и половина повече от "Алфа" варианта. Голямата разлика е в това, че става дума за мутации в повърхностния протеин, които променят способността на вируса да се свързва с антителата, образувани към предишен вариант. Спрямо "Алфа" варианта "Делта" не е твърде променен и има т. нар. кръстосан имунитет - до голяма степен преболедувалите и ваксинираните имат антитела, които, макар и не на 100 процента, свързват и неутрализират вируса.

При 95-96 на сто ефективност на ваксините срещу изходния вариант, срещу "Делта" варианта тя е 88 на сто, което също е много голям процент. Но, освен мутациите, трябва да се има предвид, че при "Делта" варианта хората започват по-рано да заразяват. Създава се 1000 пъти по-висок вирусен товар - у инфектирания се развива много високо число на вируса и той става заразен, още преди да са се появили симптомите. Това е и една от главните причини за бързото разпространение на "Делта" варианта.

 


98
Още от Коронавирус
И в Александровска болница започва поставянето на трета доза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото и вируса на грипа е спрял да мутира
80
0
 
2
 
! Отговори
до 75 от славянин преди 3 седмици
Колкото повече зомбиваксъри толкова по-малко зомбиваксъри!
79
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Вирусът мутира, за да заобиколи защитата на организма и ако ваксинацията дава защита то значи че точно тя стимулира мутациите!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, нали ваксинираните започнаха да умират от ковид. Как я виждате тази работа
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вярвам ,всичко вярвам на министерството!
76
0
 
10
 
! Отговори
Велев преди 3 седмици
Един пример- Норвегия. От самото начало те съобщават само НАИСТИНА починалите ОТ ковид. Не както у нас- всеки с положителен пср тест и починал от водещото си заболяване, да се записва като починал ОТ ковид. Смъртността им е била винаги ниска и това НЕ Е благодарение на ваксинацията. Когато се поднася КОРЕКТНО статистиката, нещата си идват на мястото.
75
10
 
0
 
! Отговори
3m преди 3 седмици
Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри и ще се прочистим!
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глупости. Точно боденето по време на пандемия създава нови мутации.
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-голяма глупост не съм чел последната година и половина. Пренаписват науката, утре ще кажат ми то няма гравитация, закво седите на земята.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заповядайте му с ваксини и ще спре. Спира, ама друг път. Ще ви се.
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Масовата ваксинация с mRNA е ненужна и е проява на безотговорност, казва проф. д-р Тео Схетерс. Проф. д-р Тео Схетерс от 40 години се занимава с разработването на ваксини и дори е патентовал няколко.
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От девет кладенеца вода ни вадят само и само да ни накарат да се ваксинираме. Чудя утре каква ли ще е статията.
69
2
 
11
 
! Отговори
да бе преди 3 седмици
лъжи нон стоп. Преди седмици и ония френски нобелов лауреат, не му знам името, си каза че по време на пандемия не се ваксинира, защото вируса мутира така
68
2
 
16
 
! Отговори
Мисирки с мисири преди 3 седмици
Нова опорка са ви спуснали ,обаче ще станете пак за смях ! Кулю-кулю- кулю !!!
67
2
 
14
 
! Отговори
Тц-тц-тц-тц! преди 3 седмици
Заглавието няма нищо общо със статията. Нито с истината.
66
2
 
15
 
! Отговори
до тpoла алф(56) преди 3 седмици
А бе вас с конкурс по тъnoтия ли ви избират и наемат. "Едно време умирали по 250 ...". Те и сега умират по толкова на ден, само дето ги пишат от вируса ви полвината. Ако извадим тези 150 уж починали от ковид остават 100 от всичко останало, тоест излиза че смъртноста от рак, инсулт, инфаркт, диабет и т.н. на практика вече е изкоренена от БГ - хахаха. Много си тъn, честно, все такива глynaци да ви наемат, дори ако някой се е колебаел да се набоде ще се откаже от такива като теб.
65
2
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 3 седмици
Fake!!! Где са източниците?
64
0
 
0
 
! Отговори
до 63 кпментар преди 3 седмици
Тези за.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 63: Кои учени да слушаме - тези против ваксинацията ли, или тези за? Има по много и от двете групи. Лекари също.
62
2
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 3 седмици
Поредната късоопашата лъжа. А бе, вие "медиите" и бългapoyбuйцuтe като бай-шиле, мутафчийски, президентчето и подлогата му Кацата постоянно измисляте нови науки. До преди 2 години всички мутации на вируси се получаваха заради ваксинирани, но видиш ли при вашият вирус било обтатното. А се спрете малко де, спускат ви всеки ден по един чувал простотии от централата какво да лъжете и си мислите, че и ние сме като вас - тъnu и прocтu.