Един на всеки трима души ще страда от "дълъг COVID"

Симптомите могат да продължат с месеци
29 сеп 2021 17:30, Нели Христова
146
Един на всеки трима души ще страда от "дълъг COVID"
Снимка: БГНЕС

Всеки трети човек, който се е заразил с коронавирус, ще изпита поне един "симптом на дълъг COVID", показва ново проучване.

Голяма част от съществуващите изследвания на състоянието - смесица от симптоми, докладвани от хората често месеци след като първоначално са били болни от COVID-19 - се основава или на самоотчетени симптоми, или на малки проучвания.

Сега изследователи от Оксфордския университет, Националния институт за здравни изследвания (NIHR) и Оксфордския здравно-биомедицински изследователски център (BRC) хвърлиха нова светлина върху мащаба на проблема, след като проучиха над 270 000 души, възстановяващи се от коронавирус в САЩ.

Те откриват, че 37% от пациентите са имали поне един симптом на дълъг COVID, диагностициран три до шест месеца след заразяването. Най-честите симптоми са проблеми с дишането, коремни болки, умора, болка и тревожност или депресия.

"Резултатите потвърждават, че значителна част от хората от всички възрасти могат да бъдат засегнати от редица симптоми и трудности през шестте месеца след заразяването с COVID-19", каза д-р Макс Таке, академичен клиничен сътрудник на NIHR. "Над една трета от пациентите са диагностицирани с поне един от дългите симптоми на COVID между три и шест месеца след заболяването им."

Тежестта на инфекцията, възрастта и пола са повлияли на вероятността от продължителни симптоми на коронавирус, според данните от базираната в САЩ мрежа за електронни здравни записи TriNetX.

Дългите симптоми на COVID са били по-чести при хората, които са хоспитализирани, но са по-рядко срещани при жените, показва проучването, публикувано в списанието PLOS Medicine.

Различни фактори също повлияват кои от симптомите хората най-вероятно ще изпитат. Например, по-възрастните хора и мъжете са имали повече затруднения с дишането и когнитивни проблеми, докато младите хора и жените са имали повече главоболия, коремни болки, тревожност или депресия.

Пациентите с COVID, приети в болница, са по-склонни да страдат от когнитивни проблеми като мозъчна мъгла и умора в сравнение с хората, които не е трябвало да бъдат хоспитализирани, установи проучването. Хората, които не се нуждаят от болнична помощ, са по-склонни да имат главоболие, отколкото тези, които трябва да бъдат приети.

Много пациенти са имали повече от един дълъг симптом на COVID, казват изследователите.

"Тези данни допълват констатациите от проучвания за самооценка и показват, че клиницистите диагностицират пациенти с тези симптоми. Нуждаем се от подходящо конфигурирани услуги, за да се справим с настоящите и бъдещите клинични нужди", казва д-р Таке.

Проучването разглежда и същите симптоми при хора, възстановяващи се от грип.

Хората, които се разболяват от грип, могат да имат продължителни симптоми, подобни на тези, наблюдавани при някои пациенти с дълъг COVID, показва проучването, но трайните симптоми се проявяват в много по-малка степен при тези, които са боледували от грип.

Симптомите, свързани с "дълъг COVID", са били 50% по-чести сред тези, които са имали COVID в сравнение с тези, които са имали грип, изчисляват изследователите.

Професор Амитава Банерджи, професор по клинични данни и почетен консултант кардиолог от Университетския колеж в Лондон, който не участва в изследването, казва, че това е "голямо, добре проведено и задълбочено проучване".

Той е на мнение, че констатациите подкрепят отправените призиви за "мащабно разпространение на здравни услуги" за тези с "дълъг COVID", включително тези, които не са хоспитализирани с COVID.

"Над половината от пациентите (57%) са имали поне една дълга характеристика на COVID, регистрирана през шестте месеца след заразяването, и една трета (37%) през 90 до 180 дни след поставянето на диагнозата", казва Банерджи пред The Guardian.

Проучването има ограничения, като например факта, че се фокусира върху деветте симптома, вероятно най-често срещани сред тези с "дълъг COVID", подчерта той. Тъй като бяха предложени до 200 признака на "дълъг COVID", "докладваната честота" на симптомите "вероятно ще бъде подценена".

Банерджи добавя, че фактът, че деветте симптома са по-чести след COVID-19, отколкото при грип, е "още една стрела в колчана срещу фалшиви твърдения, че тази болест е точно като грип".

Отделно проучване, публикувано във вторник, установи, че повече от един на всеки 10 ученици в гимназията и над една трета от училищния персонал, който е имал COVID-19 в Англия, са имали постоянни симптоми.

Най-честият симптом, докладван от персонала и учениците, е слабост или умора, докато персоналът е по-склонен да изпитва задух, отколкото учениците, според изследването на Службата за национална статистика (ONS).

Като цяло ONS изчислява, че 970 000 души във Великобритания страдат от продължаващи симптоми след инфекция с COVID-19.

Данните, базирани на самооценка на симптомите, също предполагат, че 384 000 души все още живеят със симптоми година след инфекцията.


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо приписват случаите на депресия сред младите в Англия на дълъг Ковид ,когато това явление не е от година ,две ,а отдавна и много от лекарите подозират противозачатъчните и някои от ваксините,които тинейджерите получават
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като гледам икономическата ситуация в света и политическата у нас, и климата и изпитвам тревожност и депресия. Явно съм прекарал ковид безсимптомно. Ужас. Ми сега кво ша прая?
129
3
 
2
 
! Отговори
ТестКит дo 123 преди 2 месеца
Отиди на училище, после на уроци по биология и химия, после 6 години медицински университет, никой не ти е длъжен да ти обянява за "всички други тежки заболявания", обясняват ти за това тежко заболяване което е инфекциозно и процента да се разариш с Ковид ее голям и трябва да знаеш. Всичко искаш наготово, да ти обяснява някой години учене, пот и нерви, а ти да пией ракия в днес.бг
128
6
 
10
 
! Отговори
astra umreka преди 2 месеца
80% от населението са неподатливи към този вирус и няма да разберат за никаква пандемия и не могат да се заразят !!!
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От други дълги неща страдаме в БГ, ама сме свикнали. И дългия ковид ще го поемем.
126
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един от трима ще страда от дълъг Ковид, а другите двама от дълъг четвъртит
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един от трима ще страда от дълъг Коеи а другите двама от дълъг четвъртит
124
9
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 месеца
Вярно е. 30% страдат от дълъг ковид. Ако симптомите продължават повече от 3 месеца. Често продължават година, някои още не са се възстановили още от първата вълна.
123
5
 
6
 
! Отговори
ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ преди 2 месеца
Тръби под наем. 100 лв. /час. За антиваксъри - 200
122
0
 
4
 
! Отговори
Меч преди 2 месеца
И аз го имам този симптом с корема вече няколко месеца, след като излязох от болницата.
121
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължава страхуването на населението. Защо не обясните и на хората за всички други тежки заболявания в света на медицината?
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз имах дълъг ковид и ходих на белодробен санаториум, след като боледувах от Ковид и съобщих на РЗИ за да ме карантинират, после личния лекар ми звънна и каза че ми дава направление за рехабилитация в Сандански. Каза да си избирам меьду Банкя и Сандански, ама от София до Банкя да ходя да се рехабилитирам ми се стори тъпо.
119
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжите ви вече издухват.
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
явно в тая дискотека трябва да си вип, не ме допуснаха
117
10
 
9
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 месеца
Как да спориш с пубертети за ковид при положение, че смятат, че няма ковид и съответно нямат представа ко и туй животну?
116
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
казваха ми, кат не вярваш иди в ковид отделението да видиш, отидох, не ме пускат, а вътре яко музика, изглежда много опасно с тая музика
115
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
На Живко от Варна трябва да му бъди помогнато да живее добре, за да не се мъчи ! Едни хора искат той да живее зле ! Заради това той се мъчи !
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
статистиката 99% е неистина
113
5
 
1
 
! Отговори
Фифи преди 2 месеца
Много алчни хора си ги прибра Ковида, чудя се по гени ли ги подбира или от алчност не са дали няколко зелени банкноти на доктора?
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
лекар с лекарски състват и директор те убеждава "еди кой си си сложи тре ваксина", браво, щом се е защитил, някой да му е искал мнението?