Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?

Броят на заразените имунизирани у нас е много по-висок
1 окт 2021 15:48, Нели Христова
299
Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?
Снимка: БГНЕС

България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, цитиран от "24 часа".

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България”, коментира Витанов.

„Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, дори 600 лева за документ, при положение, че ваксината е напълно безплатна. Нещо повече – в България има изобилие от ваксини, те се поставят навсякъде“, каза още евродепутатът.

Лекари разказват, че имат пациенти в много сериозно състояние, в интензивно отделение, които признават, че всъщност не са ваксинирани и са си купили фалшиви сертификати. Здравните специалисти са категорични, че ваксинираните хора се заразяват по-малко от новия щам, както и преминават по-леко през болестта.

„Фалшивите здравни сертификати са от една страна престъпление, свързано с издаване на документ с невярно съдържание, тоест удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна използва този документ, за да премине границата или при други обстоятелства“, каза още евродепутатът.

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а за игра на руска рулетка със здравето.

„България не е единствената държава, в която има фалшиви сертификати. Преди дни гръцките депутати коментираха глоба от 5000 евро за фалшив сертификат“, каза още Петър Витанов.

Според Витанов се наблюдава и друг феномен. В казуса с фалшивите сертификати става въпрос за корупция.

„За съжаление много българи приемат на дребно корупцията всеки ден, за да решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното недоверие към властта и институциите“, смята Петър Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От "тариката" Бай ***, най-беден в Европа какво очаквате?! Отново сам ще се прецака, как какво?!
89
3
 
8
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
Евала на хората!
88
5
 
9
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Къде скрихте статията , че от днес увеличават цената на газът с 36%.Чорапа ли каза да е маскирате новината. хаха
87
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега беше забранено да се правят ваксинации по време на пандемия.С тоя вирОс всичко променихте ИЗ основи, без никакви научни обяснения, на всичкото отгоре абсолютно незаконно ни заплашвате с отнемане на права, което граничи с установяване на присъда, без съд,Ако това не е Нов световен ред, фашизъм и диктатура, аз не знам какво е.
86
8
 
15
 
! Отговори
SKF преди 2 години
Съвсем нормално е да не признават българските сертификати.Там в западна Европа много добре знаят корупцията в страната.В България някой да е дребно тарикатче-лОмпенче е синоним на креативност
85
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се върнем 30 години назад, където се чакаше по 3 месеца за виза, за да те пуснат в някоя европейска държава.
84
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо чудно. Заради чорапа може и от ЕС да ни извадят. Няма как да сме първи по смъртност в света от вируса, да сме с 20% ваксинирани при средно 80% в ЕС и да вярват на чорапа дето се хвали, че се справяли добре.
83
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Някой като не иска да се ваксинира - да не се, а да се тества" --- нито ще се ваксинирам, нито ще се тествам, нито ще нося маска. А вие хем ще се ваксинирате, хем ще се тествате, хем ще носите маски до припадък. Сами сте си избрали ролята на добитАци.
82
4
 
18
 
! Отговори
9бб преди 2 години
Поредното доказателство, че Витанов и Социалистите са КУХИ *** БЕЗ ГРАМ МОЗЪК!!!
81
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не стават за нищо и хайде...фалшиви са. Истината е, че в западна европа здравеопазването е на друго ниво. Там не отиваш в болница с инсулт или инфаркт и не те записват с ковид за да точат касата. Там те лекуват от твоето реално заболяване. Много от лекарствата за ковид за противопоказни примерно при инфаркт. Те забавят сърдечна честота, дишане и тн. реално убиват пациента само за да си направят бройките
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черен пиар
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До :)За чии държавата да е длъжна да вдигне процента на хората на прага на социалното изключване? Нали НЕ искахте държавата да ви казва какво да правите?
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на кривата ракета космоса й крив
77
5
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
АЙДЕ СРАВНЕТЕ БОГАТА И ВАКСИНИРАНА АМЕРИКА И БЕДНА И НЕВАКСИНИРАНА ИНДИЯ И ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ СМЪРТНОСТТА Е ЕДНАКВА!!!
76
1
 
7
 
! Отговори
One little sectret преди 2 години
Когато имаш масова ваксинация, включваща предимно млади и здрави хора, процента в полза на ваксините се увеличава. Така дори и 50% ефективност, се отразява като спад наполовина върху смъртността. Има и друго след достигане на определен процент, начина на отчитане на смъртността се променя. Примерно във статистиката не влизат лица със хронични заболявания.
75
5
 
22
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Моя приятелка, двойно ваксинирана реално, изкара мноооого тежък ковид само след 4 мес. И едва не умря!
74
3
 
19
 
! Отговори
Няма как--- преди 2 години
Във Б-я пенсионерите да живеят със 200 евро пенсия ,а във германия да не могат при еднакви цени във магазините --- какво общо имаме ние със ЕС бе ?
73
3
 
16
 
! Отговори
Също така преди 2 години
В БГ ваксинирани са предимно възрастни хора, които умират повече със или без ваксина, в другите страни са ваксинирани и много млади, които НЕ умират със или без ковид! Защо НЕ мислите реално?
72
6
 
11
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Вече трябваше да има нормална ваксина, съдържаща цялата обвивка на вируса за да се изгради пълноценен имунитет. Докато няма такава е нормално хората да избягват недодяланите псевдоваксини със само един протеин.
71
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима?! Мой приятел, германец, напълно ваксиниран с Пфайзер прекара ковид. И никак не беше добре! хайде стига сте очерняли българските лекари, че после ще ревете като няма кой да ви погледне и да ви приеме!