Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?

Броят на заразените имунизирани у нас е много по-висок
1 окт 2021 15:48, Нели Христова
299
Ще спре ли ЕС да признава сертификатите ни за ваксинация заради фалшификати?
Снимка: БГНЕС

България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, цитиран от "24 часа".

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в България”, коментира Витанов.

„Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, дори 600 лева за документ, при положение, че ваксината е напълно безплатна. Нещо повече – в България има изобилие от ваксини, те се поставят навсякъде“, каза още евродепутатът.

Лекари разказват, че имат пациенти в много сериозно състояние, в интензивно отделение, които признават, че всъщност не са ваксинирани и са си купили фалшиви сертификати. Здравните специалисти са категорични, че ваксинираните хора се заразяват по-малко от новия щам, както и преминават по-леко през болестта.

„Фалшивите здравни сертификати са от една страна престъпление, свързано с издаване на документ с невярно съдържание, тоест удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна използва този документ, за да премине границата или при други обстоятелства“, каза още евродепутатът.

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а за игра на руска рулетка със здравето.

„България не е единствената държава, в която има фалшиви сертификати. Преди дни гръцките депутати коментираха глоба от 5000 евро за фалшив сертификат“, каза още Петър Витанов.

Според Витанов се наблюдава и друг феномен. В казуса с фалшивите сертификати става въпрос за корупция.

„За съжаление много българи приемат на дребно корупцията всеки ден, за да решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното недоверие към властта и институциите“, смята Петър Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигнах до "Витанов" и загубих интерес! Този път ми отне доста четене, споменахте го чак в края на втория абзац. Прецакахте ме тука, ей :)
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те, гейовете и лес*блийките от управлението на ЕС, да си се занимават с това, от което разбират - с кривите краставици, например. За друго, освен за краставичари, доказаха, че не стават. А и последното е вече спорно.
108
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички антиваксъри се самонаказват и наказват своите сънародници. А тези лекари са истински престъпници. Толкова ли не разбрахте, че тоя номер няма да мине и накрая всички ще ядем мазната опашка заради вас. При това много хора ще си заминат.
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако ЕС без каквито и да е доказателства спре да ги признава, не виждам какво трябва да правим в това вече прогнило и пропаднало в бюрокрация и духовен нихилизъм съглашение. За какво ни е, след като то ясно заявява своята позиция: вашата държава е васално княжество и вашите права не саравни на правата на гражданите на останалите държави от съюза.
106
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми какво ще кажат гейовете от ЕС
105
2
 
6
 
! Отговори
Оня с СМС-а преди 2 години
Оказа се, че, това било кампания на МЗ. Значи ще заведа дело към оператора, защото допуска това и дело към МЗ за психически тормоз. То не стига сайтове, телевизия и радио, ами сега почнаха и чрез телекомуникационните компании да ни тормозят. Е няма да стане, писна ми вече. Дела, дела и пак дела. Дела трябват а не думи.
104
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС трябва да ни изгони,за да се осъзнаем малко.Да побачкаме за олигарсите,да им изпълняваме законите,да им козируваме на лягане и ставане.Трябва да поживеем като в Армения ,Грузия и Беларус,за да оценим членството си в ЕС !Тва е !
103
5
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОЩЕ ЕДИН АНТИБЪЛГАРИН НАПИРАЩ СОБСТВЕНАТА МУ ДЪРЖАВА ДА БЪДЕ НАКАЗАНА ОТ ЕС! А ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ОТ КЪДЕ ИМА ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ СЕРТИФИКАТИТЕ СА ФАЛШИВИ!!! И ТОЯ Е ЗА ЗАТВОРА!!!
102
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
игра на руска рулетка със здравето e да се набодеш с експерименталните тромботерапии
101
1
 
6
 
! Отговори
Koko преди 2 години
До АнонименПълни глупости.Преди седмица бях в чужбина. Няма такова нещо.
100
5
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ние анти Ковид ваксърите си пазим семейството. Някой нахален ваксър може да излъже дете. Да му сложат ваксината . Това си е чисто изнасилване. Запознати сме с всичко.
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и сега от ЕС имаш нямаш сертификат ти искат тест и то ПСР
98
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецОкей, ама ти не знам къде си се върнал вече. Бабишкера ти домъкна арабели, да джаскат теб и жена ти и дъщеря ти и си би камшика. По добре да се редя на опашка за хляб, отколкото да се редя на опашка да ми шият за****дника. Ай чао, "германецо". Само да си ревнал да идваш насам. Тук иде соца и място за теб няма.
97
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези сертификати са излишни, ваксинираните се познават по безумния им поглед и несвързаната им мисъл
96
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те и техните сертификати са фалшиви. Фалшиви ваксини - фалшиви сертификати!
95
17
 
17
 
! Отговори
Антиваксъри преди 2 години
Абе вие антиваксърите сте "големи" мозъци. Нямало научни доказателства за това и за онова ..... сякаш па ги четете. навили сте си на пръста че ваксината е опасна и че някой ви чипира (не че може да обясните как може да стане това, ама *** много разбира от чипиране и пандемии). Бе като нещете не се ваксинирайте, ама защо пречите и обиждате и хората решили да си сложат ваксина.
94
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някой друг, получил смс че щя участва в томбола за смарт часовник, ако се ваксинира до 31/10/2021г. Аз получих такъв преди малко. Дитректно завеждам дело за психически тормоз към оператора. Имам договор с оператора, да ползвам техни услуги и си плащам за това. И получавам смс-и да се ваксинирам. Не няма да се ваксинирам и смятам това за психически тормоз. Завеждам дело към тях и те да търсят кой аджеба ми е пратил въпросния смс.
93
13
 
10
 
! Отговори
до 104 преди 2 години
Естествено- всички бачкатори с по 2000лв. заплати пращите от мъдрост. Във фиша си го пише де. А ваксинираните отдавна са над 20%- каймакът на обществото е ваксиниран. Дали ти като шофьор, скададжия или какъв да е общак си или не си- нас не ни интересува.
92
4
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Вече е друга песента. Имало много фалшиви сертификати. И рефрена е постоянен-ваксинация, ваксинация. Няма да си мирнат сами.
91
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираш се и получаваш сертификат, затова че си се ваксинирал с препарат, за който няма сертификат.